Zoufalství opozice, exhibicionistka. Blázni a hvězdná pěchota. Nápad, jak se „zbavit Zemana“, se nesetkal s pochopením

08.09.2020 19:55

ANKETA Další pokus o odvolání prezidenta? Těžko. Naléhavá výzva aktivistky proslavené Milionem chvilek zůstane zákonodárci nejspíš nevyslyšena. „Je to exhibicionistka, ukájí se urážkami hlavy státu. Ať se dá vyšetřit,“ zaznělo. Jiní politici naopak věc odmítli komentovat, aby jí nedělali reklamu.

Zoufalství opozice, exhibicionistka. Blázni a hvězdná pěchota. Nápad, jak se „zbavit Zemana“, se nesetkal s pochopením
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman oslavil s příznivci sedm let ve funkci prezidenta koncertem na Pražském hradě

Aktivistku Janu Filipovou, jež se často objevuje ve spojení s iniciativou Milion chvilek a proslavil ji její soudní spor s premiérem Andrejem Babišem (ANO), tentokrát pobouřil prezident Miloš Zeman. Nyní se proto rozhodla jít bojovat za „zbavení“ funkce současné hlavy státu.

Poslední kapku pro známou demonstrantku představoval nedělní pořad Partie, v němž Zeman vystoupil se svým názorem na cestu šéfa horní komory Parlamentu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. V pořadu Zeman řekl, že již nebude zvát předsedu Senátu na pravidelná setkání s dalšími ústavními činiteli ke koordinaci zahraniční politiky. Návštěva asijské země se podle něj zásadně odchylovala od dohodnuté zahraniční politiky státu.

Prezident Zeman v pořadu vysvětlil, že každého čtvrt roku jedná s dalšími ústavními činiteli o koordinaci zahraniční politiky. Na těchto jednáních se prý hlasuje a předseda Senátu Miloš Vystrčil prý v otázce cesty na Tchaj-wan toto hlasování prohrál, ale i přesto se vydal na cestu. „Jeho návrh na cestu odmítli krátce všichni, a on přesto na ten Tchaj-wan jel. A já tedy konstatuji, že předsedu Senátu na tyto porady nebudu zvát, protože pokud někdo nerespektuje pravidla hry, nemůže tuto hru hrát,“ uvedl Zeman.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14780 lidí

Pořad známou aktivistku Filipovou zvedl ze židle a po jeho konci se na jejím facebookovém profilu objevil jasný dotaz: „Skutečně neexistuje zákonná možnost, jak se zbavit senilního, pomstychtivého, čínského kolaboranta, který si říká prezident?“

Její příznivci jí radili, co se k věci „zbavení se“ Zemana dá udělat. Filipová se po „poradě“ dozvěděla, že sice občané nic nezmůžou, ale mohou se obrátit na své volené zástupce, aby ti činili. Podle názorů diskutujících by měli poslanci a senátoři hlasovat o tom, že se měl Zeman dopustit vlastizrady. Padaly i další názory. Jedna z uživatelek navrhla, že by měli Zemana „zbavit svéprávnosti“.

Právě možnost ústavní žaloby, kterou musí k Ústavnímu soudu podat Parlament, je jedinou zákonnou cestou, jak teoreticky přímo volenou hlavu státu v našem systému zbavit úřadu. K takovému pokusu už jednou došlo. Návrh senátorů ovšem tvrdě narazil ve Sněmovně. A tam jsme se poptali i nyní. 

„Taková žaloba není tématem. Paní se chce jen zviditelnit a ústava jí asi nic neříká,“ konstatoval jednoznačně na dotaz redakce první místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Pro poslankyni hnutí ANO Barboru Kořanovou není otázka možné ústavní žaloby na prezidenta republiky tématem, protože pro její podání nevidí absolutně žádné důvody. „Stran zmiňované petice mohu pouze říct, že její expresivní název jen dokazuje, jak moc jsou lidé jako paní Filipová frustrovaní z toho, že prezident Miloš Zeman dvakrát po sobě zvítězil přesvědčivě v prezidentské přímé volbě,“ míní. 

„Osobně jsem neviděla ve vyjádřeních pana prezidenta nějaké vlastizrádné tendence. Cesta pana předsedy Senátu na Tchaj-wan byla v rozporu s oficiální zahraniční politikou České republiky, ale i celé řady dalších světových zemí i OSN. Ústavní žaloba na prezidenta republiky Miloše Zemana byla a je pouze předmětem politického boje několika aktivistů a opozičních politiků, jde o jejich snahu zalíbit se jisté části elektorátu médií,“ dodala Kořanová.

Přistoupit na jakoukoli debatu na toto téma odmítá místopředseda Sněmovny a šéf hnutí SPD Tomio Okamura. „Prosím, nenuťte mne komentovat  exhibicionistku, která se ukájí urážkami či žalobami na prezidenta Zemana, kterého volilo v přímé volbě 2,8 milionu občanů. Čím méně takovým výkřikům budou média věnovat pozornost, tím méně budou exhibovat,“ konstatoval Okamura.

Anketa

Je dobře, že Zeman nebude zvát Vystrčila na setkání ústavních činitelů?

86%
14%
hlasovalo: 20479 lidí

„Opravdu mám komentovat úplně všechno, co se v naší krásné zemi stane?“ reagoval poslanec ANO Patrik Nacher a dal tak najevo, že to pro něho, jako pro další zákonodárce, není téma.

Poslanec ČSSD Antonín Staněk nechápe myšlenkové pochody aktivistky Filipové. „Paní je odrazem zoufalství opozice. Když nedokáže přesvědčit lidi, aby přijali jejich myšlenky, zadupeme je soudně do země. Není divu, že běžné lidi taková nenávist odrazuje a volí proti. A pak se divíme, že je české soudnictví přetížené, když musí řešit každý takový očividně nesmyslný spor. Myšlenkové pochody podobných aktivistů jsou pro mne nepochopitelné,“ naráží Staněk na soudní spor Filipové vůči premiéru Babišovi.

„Toto vyjádření považuji za zcela skandální. Máme prvního přímo zvoleného prezidenta, který má jasné a dlouhodobě konzistentní názory. Tato petice je pouze smutnou ukázkou, kam až mohou klesnout návrhy aktivistů. Přeji panu prezidentovi bystrou mysl a pevné zdraví a této aktivistce bych doporučil vyšetření u odborného psychiatra,“ sdělil nám poslanec SPD a místopředseda výboru pro obranu Radovan Vích.

Podle místopředsedy poslanců KSČM Leo Luzara žijeme v době médií a mnozí zoufalci se stůj co stůj chtějí dostat na titulní stránky novin. „Blázni i hvězdná pěchota opilá zájmem lidi neštítící se ničeho je ochotna špinit, pomlouvat i zesměšňovat. Jediná obrana je ignorovat je, protože kapacity našeho odborného lékařství jsou napjaté péčí o lidi zničené depresemi, trpící strachem o budoucnost a volající o pomocnou ruku z tohoto marastu globálního kapitalismu. KSČM hájí zájmy neprivilegovaných, a to považuji za důležitější než komentovat takové excesy,“ řekl Luzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…