Andrej Babiš je odporný člověk, řekl profesor Milan Knížák. A ministr financí takto reaguje

19.01.2015 13:32

Ministr financí a první vicepremiér Andrej Babiš (ANO) pro ParlamentníListy.cz zareagoval na ostrou kritiku své osoby ze strany Milana Knížáka. Vyjádřil se rovněž ke spekulacím, že na něho údajně ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) shání kompromitující materiály. Babiš vše vyřešil rychle. Zda je odpornější on, nebo Knížák, ať prý rozhodnou čtenáři a žádné kompro na něho neexistuje.

Andrej Babiš je odporný člověk, řekl profesor Milan Knížák. A ministr financí takto reaguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák se při zahájení Evropského hlavního města kultury v Plzni vyjádřil také k některým politickým tématům. Při té příležitosti se tvrdě obul do vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše, kterého kritizuje dlouhodobě.

Ministr Babiš je podle Knížáka odporný člověk. „Nemám rád oligarchy. Všechno je kvůli němu. Zelená nafta, splavnost Labe, všechno kvůli němu. EU – za každou cenu tam musí být jeho člověk, aby mohl dostávat granty, protože on je potřebuje. Jak je ministr, dostal další úvěry od bank, tam má 24 miliard dluhu, ale dostal další úvěry. Jinak by banky váhaly, ale teď je dostává bez problémů. Kupuje, co může, půdu, teď i na Slovensku,“ řekl v Plzni Milan Knížák.

Babiš, nebo Knížák? Kdo je odpornější, ať prý rozhodnou čtenáři

„On, až si nahrabe, odejde, ale de facto bude pořád vládnout, protože bude mít obrovský majetek. Byl to člen KSČ, byl to estébák, ta spolupráce je jasně dokázaná, a dokonce mi tvrdí zasvěcení lidé, že ho naverbovali i do KGB. Tomu já bych klidně věřil, protože on je takový typ,“ dodal exšéf Národní galerie v Praze.

Redakce ParlamentníchListů.cz požádala o reakci přímo Andreje Babiše. Ten s odpovědí nijak neváhal, a dokonce uvedl, že sám nejspíš k životu potřebuje méně peněz než Milan Knížák.

„Kdo je odpornější – já, nebo Knížák? To nechám na vaše čtenáře. Nemusím nic hrabat, peněz možná potřebuju pro život méně než Knížák,“ vrátil úder ministr financí Andrej Babiš.

Šéf státní kasy a předseda hnutí ANO se vyjádřil také k informacím novináře Erika Besta, který ve své pondělní glose Final Word píše o údajně kolujících spekulacích, že Milan Chovanec po Praze coby ministr vnitra shání na Babiše špínu.

Žádné kompro neexistuje

Existenci takových snah sám Babiš nevylučuje, protože se prý blíží stranický sjezd sociálních demokratů. Milan Chovanec na březnovém sjezdu kandiduje na post statutárního místopředsedy ČSSD.

„Umím si to představit,“ míní Babiš ke spekulacím o tom, že na něj jeho vládní kolega shání kompromitující informace. „Blíží se sjezd ČSSD a všichni jejich kandidáti se budou předhánět v tom, kdo do mě víc kopne. Žádné kompro neexistuje. V rámci České pošty obvinili účelově mou firmu, která podle našich právníků nic neudělala,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz první vicepremiér Andrej Babiš.

V tomto případě nejde o jedinou výměnu vzkazů přes média mezi Andrejem Babišem a Milanem Chovancem. Ten totiž v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že pokud se Babišovi nepodaří ušetřit miliardy, jak sliboval, navrhne ČSSD zvýšení daní.

„Velice dobře si pamatuji na jednání s Andrejem Babišem, kdy říkal, že peníze najdou, uspoří. Dejme tomu letos v srpnu dojde ke skládání účtů, zda ty miliardy mají. Pokud je mít nebudou, tak je stále ve hře návrh ČSSD na zvýšení daní firem,“ řekl v novinách Chovanec. Konkrétně by šlo o zvýšení daní firmám a bankám.

I tato Chovancova slova byla podle Babiše jen populistickými proklamacemi kvůli blížícímu se sjezdu. Ministr financí svému kolegovi z vnitra vzkázal, že pokud bude chtít ČSSD zvyšovat daně firmám a bankám, bude si muset najít nového koaličního partnera.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…