Andrej Babiš připomněl tuto špínu přednímu muži TOP 09: Prostituce, drogy a ještě...

03.09.2014 15:40

Mezi ministrem financí a předsedou ANO Andrejem Babišem a starostou Praha 1 Oldřichem Lomeckým pokračuje zajímavá polemika ohledně čistoty a pořádku v centru Prahy.

Andrej Babiš připomněl tuto špínu přednímu muži TOP 09: Prostituce, drogy a ještě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přítomen byl i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký

Babiš Lomeckého kritizoval za bezdomovce, narkomany a prostituci na Praze 1. Lomecký se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bránil. Babiš ještě replikoval tím, že si Lomecký za peníze Prahy 1 nechal vylepit své plakáty s různými celebritami, na nichž se chlubí, jak jako kulturní člověk Praze 1 pomáhá.

Kromě tváří Hudečka a Lomeckého žádné výsledky v Praze vidět nejsou

„Starosta Prahy 1 za TOP 09 pan Lomecký se zlobí. Za to, že je jeho obvod plný odpadků, narkomanů, bezdomovců a prostituce, prý nemůže. Dělá údajně jen to, co mu dovoluje legislativa. Tedy nic. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ale zapomněl dodat, že přece jen pro krásu centra něco navíc udělal. Za peníze Prahy 1 nechal vylepit své plakáty s různými celebritami, na nichž se chlubí, jak jako kulturní člověk Praze 1 pomáhá. Plakáty můžete vidět na každém kroku. Podle médií nechal pan Lomecký (zřejmě omylem) vylepit některé vizuály i se svým stranickým kolegou Zdeňkem Bartákem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr Babiš.

„Pan starosta tady možná neobchází legislativu, ale přinejmenším slušné mravy. Panu Lomeckému se ale nemůžeme divit. Za peníze magistrátu si nechal vylepit plakáty o svých úspěších i primátor a Lomeckého stranický kolega Tomáš Hudeček. Kromě jejich tváří ovšem žádné výsledky v Praze vidět nejsou. Vzkaz těchto vizuálů je jasný: Milí Pražané, za své peníze se dívejte na nás, volte nás, ale hlavně se moc neohlížejte kolem. Své plakáty věšet nestačí, pane Lomecký,“ dodal Andrej Babiš.

Potkal jsem bezdomovce, všude nám nabízeli sexuální služby, byla tam špína

Přestřelka začala tím, že když vládní hnutí ANO zahájilo v pondělí kampaň pro podzimní senátní a komunální volby, tak při této příležitosti předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš uvedl, že nechápe, proč je uvnitř Prahy a zvláště na Václavském náměstí takový nepořádek a špína. Člověk se tam dle něj bojí projít. K tomu srovnal metropoli Katalánska Barcelonu, kde v minulých dnech byl. „Tam jsem se s ničím takovým, jako je v centru Prahy, nesetkal,“ řekl.

„Potkal jsem bezdomovce, všude nám nabízeli sexuální služby, byla tam špína a je to bohužel vizitka Prahy,“ řekl v pondělí Babiš. Lomecký je ale prý jeho slovy rozčarován. Podle něj Babiš tyto složité záležitosti „balí do primitivních populistických prohlášení" a navíc bez náznaku jakéhokoli řešení.

  • Rozhovor s Oldřichem Lomeckým ZDE

Radnice Prahy 1 prý dělá po celá léta to, co jí umožňuje legislativa

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) se podivil slovům ministra financí Andreje Babiše, který se tvrdě pustil do hodnocení toho, jak to teď v Praze vypadá. Šel si to prý osobně zkontrolovat po návratu z dovolené na Václavské náměstí.

„Výroku pana Babiše přikládám přesně ten význam, jaký má výrok pronesený v den, kdy politické subjekty zahajují volební kampaň před komunálními volbami. Nevím, co máte přesně na mysli slovy, že by se měl udělat pořádek. Radnice Prahy 1 dělá po celá léta to, co jí umožňuje legislativa. Jak známo, nežijeme v diktatuře a stále ještě existují politici, kteří odmítají spravovat svůj volební obvod jako firmu... Bývalý radní za ODS na pražském magistrátu měl kdysi ideu, že by se nepřizpůsobiví občané měli nakládat do vlaků a odvážet kamsi pryč. Jestli pan Babiš navrhuje toto řešení, ať to jasně řekne. Zatím jen kritizuje a žádné řešení nenabízí,“ reagoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Lomecký na Babiše.

„Václavské náměstí a střed Prahy vůbec přitahuje problémové existence nejen z České republiky, ale i ze Slovenska. Pokud však dotyčný nespáchá konkrétní přečin vůči zákonu, nikdo jej nemůže z náměstí vykázat. Kdyby si šel pan ministr Babiš například zaběhat do Vrchlického sadů a pak se upocený v teplácích zašel občerstvit na Václavské náměstí, měli bychom jej nechat zatknout a odvézt z Prahy 1, protože by nebyl slušně oblečen, byl by uřícený a trochu zapáchal? Tady vidíte, jak je tato kritika absurdní,“ dodal Lomecký.

Co se týká prostituce...

„Co se týká prostituce, tak Praha 1 je zastáncem přijetí zákona, který by tento jev odkázal do jasných legislativních mantinelů. Třeba se panu Babišovi podaří přesvědčit kolegy ve vládě a Parlamentu, aby takový zákon konečně schválili. Pak bude boj proti tomuto jevu mnohem účinnější,“ uvedl také Lomecký.

Podle Lomeckého mnoho zmiňovaných problémů by vyřešila příslušná legislativa, a to včetně úpravy imigračního zákona a podobně. „Pokud však nějakou – byť sebevíce zanedbanou – osobu při kontrole policejním orgánem nelze za nic konkrétního stíhat, neudělá s tím nic radnice, policejní ředitel, starosta ani pan ministr Babiš,“ dodal Lomecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…