Ať si lidé protrpí reformy, říkají odboráři. A zastavují všechny akce

27.11.2011 13:24

Odborářský protest 25. listopadu, organizovaný Asociací samostatných odborů (ASO) nepřinesl to, co se od něj očekávalo. A to předsedu ASO Bohumíra Dufka rozladilo a přesvědčilo o tom, že je řada lidí pohodlných a sobeckých - do ulic se jim zkrátka prý vyjádřit svůj nesouhlas nechce. I proto sdělil ParlamentnímListům.cz, že v nejbližších měsících už odboráři proti reformám demonstrovat a protestovat nebudou. "Je to vyčpělé. Nechme lidi, ať sami pocítí jak na ně důsledky těch reforem dopadnou," řekl Dufek.

Ať si lidé protrpí reformy, říkají odboráři. A zastavují všechny akce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Bohumír Dufek

"Protestovat již nebudeme, pak už se budeme moci snažit pouze o změnu zákonů," doplnil dále Bohumír Dufek pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:

Vzhledem k tomu, že páteční protest byl namířen proti stavu korupce v naší zemi, vyjádřil pak také podiv nad tím, proč se nezúčastnili protestní akce také zaměstnanci firem podnikatele Andreje Babiše. Právě on se totiž v posledních měsících zviditelnil svoji ostrou kritikou poměrů v zemi a založil i občanské hnutí ANO 2011 namířené proti korupci s tím, že nevyloučil, že se z něj časem může stát politické hnutí. "Jak je tedy možné, že jeho zaměstnanci nepřijeli?" ptal se do jisté míry zklamaný Dufek.  

Čtěte také:

Demonstrace život lidem nezlepší (?)

O páteční odborářské demonstraci proti korupci se tak začalo mluvit ještě v ten den, jako o propadáku. I když organizátoři odhadovat počet účastníků předem nechtěli, objevovaly se hlasy, že se dá počítat zhruba se pětitisícovou účastí. Podle odhadů však přišlo nakonec jen 500 lidí a podle vyjádření policie jenom 250. Pravičáci se tak odborům vysmáli, i od levicových politiků pak sklidili také poměrně ostrou kritiku.

SLEDUJEME téma: Odborářské protesty

„Mě překvapuje i to číslo pět set. Netušil jsem, že soudruzi z ústředí mají tolik příbuzných. Opakovaně tristní účast na protivládních demonstracích jen dokazuje, že v současné době není ve společnosti přítomné žádné silné, obecně vnímané, emotivní téma, která by některá z aktivistických skupin mohla využít ke svému záměru vyvolat sociální nepokoje a společenský chaos," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Aleš Rádl.  

Čtěte také:

Premiérův poradce pro lidská práva Roman Joch pak uvedl to, že odbory touto akcí občany neoslovily, neboť nebyly s to jim ukázat, že tímto by se jejich život jakkoli zlepšil. „Ani to nejde. Takovou akcí se život občanů nezlepší ani o milimetr, občané to vědí, a proto odbory po zásluze ignorovali," dodal Joch.  

Rozpaky i v levici

Překvapivé rozpaky vyvolala akce ale i mezi levicovými politiky.

Čtěte také:

„Takové rádoby demonstrace k ničemu nevedou a lidé, na rozdíl od některých odborářů, to vidí," zkritizoval odbory poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

Zklamání pak neskrýval ani komunistický poslanec Miroslav Opálka. "Musím říct, že mě to mrzí. Důvodů vidím více. Protestní proudy nejsou akčně sjednoceny, akce jsou roztříštěné v čase, místě i tématu. Odborové hnutí je v Česku fragmentované a občané v něm jsou málo zapojení. Mezi lidmi je značná apatie a nedůvěra v jejich vliv na změny, ale i pohodlí a čekání, že jejich problémy vyřeší za ně někdo jiný. Svou roli sehrává i strach a pravicová propaganda podporovaná řadou médií. Chybí důvěryhodná a přirozená autorita. Důležitý je i nezájem mladých o politiku," uvedl pro ParlamentníListy.cz Opálka.

Čtěte také:

Další protesty? Nejspíš až na jaře. Odbory ale budou trvat na komisi pro boj s korupcí

Přesto odboráři, kteří odhadují další protestní akce až nejdříve s příchodem jara, nezahálejí. Připravili totiž výzvu pro poslance, v které požadují zřízení parlamentní komise, jež by na vyšetřování korupčních afér dohlížela. Jednat se o ní ve sněmovně má s největší pravděpodobností 8. prosince. "Vyvineme veškeré možný tlak a budeme lobbovat za to, aby komise jednotlivé body boje proti korupci uvedla do praxe," sdělil ParlamentnímListům.cz Bohumír Dufek, předseda ASO.

Čtěte také:

Petice byla předána už v pátek místopředsedovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi z ČSSD. Zaorálek pak řekl, že v principu snahu odborů o dohled nad vyšetřováním korupce podporuje. Přislíbil, že o návrzích bude hovořit nejen ve vedení sněmovny, ale předloží je přímo sněmovně i svému poslaneckému klubu.

 Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…