Babiš nebude ve střetu zájmů jen na záchodě, varuje Kalousek. Tlustý přidává zásadní čísla

03.02.2014 8:24

Dva bývalí ministři financí, kteří se stali v politice nesmiřitelnými nepřáteli, Miroslav Kalousek a Vlastimil Tlustý, se dnes zázračně shodnou v pohledu na novopečeného šéfa úřadu, který také oba v minulosti řídili. Svorně tvrdí, že majitel Agrofertu, miliardář, předseda hnutí ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš bude v neustálém střetu zájmů.

Babiš nebude ve střetu zájmů jen na záchodě, varuje Kalousek. Tlustý přidává zásadní čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Anketa

Který (ex)ministr financí je nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 6459 lidí

Oba politici se smějí naivním představám části veřejnosti, že člověk, který má obrovskou firmu a majetek, se nepotřebuje obohacovat v politice. „Je to blud, platí pravý opak. Čím víc toho někdo má, tím víc toho potřebuje,“ poukázal bývalý politik ODS Vlastimil Tlustý na to, že Agrofert je firma se stamiliardovými obraty, ale také úvěry v rozsahu desítek miliard.

Anketa

Bude podle Vás Andrej Babiš úspěšným ministrem financí?

73%
27%
hlasovalo: 6237 lidí

Ministr nebude v konfliktu zájmů jen na záchodě

Stejný názor má i místopředseda TOP 09 a Tlustého nástupce v čele resortu financí Miroslav Kalousek. Podle něj nebude Andrej Babiš v úřadě v konfliktu zájmů, jen když se rozhodne jít na záchod. „Problém vidím v trvalém konfliktu zájmů, ve kterém bude nový první místopředseda vlády a ministr financí a vlastník Agrofertu v jedné osobě. Andrej Babiš si vlastnická práva Agrofertu ponechal. A když se podíváte na rozsah impéria Agrofertu a rozsah pravomocí ministra financí, tak Andrej Babiš nebude v konfliktu zájmů, jen když se rozhodne jít na toaletu. Při jakémkoli jiném rozhodnutí bude v konfliktu zájmů, to znamená, že vláda bude v korupčním prostředí, kdy nikdy nebudete vědět, co se přesně děje,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

Bude existovat podezření z autokorupce

Podle Vlastimila Tlustého nastává nyní zcela nová situace. Má pravdu ten, kdo říká, že si u ministra Babiše můžeme být jisti, že k žádné korupci nedojde. Jemu prý nikdo nemusí nic nosit. „Na Ministerstvu financí stoprocentně zmizí korupce v podobě, jak ji známe, protože všechno se bude odehrávat v jedné hlavě a dokonce na jednom účtu, když stejná osoba je majitelem zemědělsko-potravinářsko-chemického impéria a současně ministr financí, který disponuje penězi, z nichž poměrně významná část je určena právě do tohoto impéria,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Formálně tím podle něj korupce, založená na tom, že někdo od někoho něco potřebuje a za to mu dá peníze, zanikne, protože tady nikdo nemusí nikomu nic nosit. Podle Tlustého vzniká nový úkaz, který není méně nebezpečný než korupce, jakou jsme znali. „Tady nám vzniká prostředí, kde původní korupce mezi dvěma subjekty nebude existovat, protože bude existovat podezření z autokorupce,“ uvedl.

Bude rozhodovat, jestli subvence poplynou do Agrofertu nebo ke konkurenci

Babiš se konfliktu zájmů podle exministra Tlustého prostě nemůže vyhnout. „Bude se jen rozhodovat, jestli má své firmě pomoci trochu, více nebo ještě více,“ soudí bývalý poslanec ODS, protože nepředpokládá, že by podnikatel šel do vlády s tím, že když se stal ministrem financí, všechny peníze pro své impérium škrtne. „A to by byl jediný způsob, jak by se mohl konfliktu zájmů vyhnout,“ prohlásil. Navíc se jako vicepremiér a ministr bude účastnit jednání o bruselských subvencích, kdy se bude rozhodovat, jestli subvence bude větší v oblasti, v které má on firmy, nebo u nějakých konkurentů. „Když bude rozhodovat ve prospěch veřejných financí, bude rozhodovat v neprospěch své firmy,“ shrnul.

Babiš nepotřebuje sedm milionů v krabici od vína, potřebuje výhodné úvěry

Také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že Andrej Babiš nepotřebuje sedm milionů v krabici od vína, ale potřebuje výhodné úvěrové podmínky za desítky miliard. „A ve funkci ministra financí je v ideální pozici, kdy mu na to všichni přispějeme a nikdo se nic nedozví,“ varuje. Ministr financí je totiž garantem legislativy - zákona o bankách, zákona o České národní bance, o podílovém a kapitálovém trhu a dalších zákonech. Výrazným způsobem určuje pravidla, ve kterých se banky pohybují. Když bude podle Kalouska vstřícný k bankám, banky budou vstřícné k němu při poskytování výhodných úvěrů pro Agrofert. Ujišťování linoucí se z hnutí ANO, že žádné riziko nehrozí, protože Babiš bude pod drobnohledem veřejnosti, Kalousek zpochybňuje. „Do toho neuvidí nikdo, protože úvěrové smlouvy podléhají bankovnímu tajemství,“ konstatoval.

O odstraňování ekologických škod budou rozhodovat dva ministři – oba z Agrofertu a hnutí ANO

Tlustý upozornil na další možný konflikt zájmů. „Ze státního rozpočtu se také hradí odstraňování ekologických škod. O tom, v jakém pořadí se to odehrává, rozhoduje Ministerstvo životního prostředí,“ konstatoval. Jsou ve vládě dva ministři, kteří přímo rozhodují, na jaké odstraňování ekologických škod se vynaloží ročně pět až deset miliard. Jde o ministra financí a ministra životního prostředí, oba pocházejí z Agrofertu a téhož politického uskupení ANO. A právě oni budou rozhodovat o pořadí odstraňování ekologických škod, z nichž velká část je shodou okolností ve firmách ministra financí. „Nedokážu si představit, jak se s tím chtějí vypořádat. Sice odmítají, že nějaký konflikt zájmů existuje, což je běžná metoda řešení problému – nepřiznání jeho existence. Ale to dlouho nevydrží,“ je přesvědčen Tlustý.

Konečně politická vláda

Oba bývalí šéfové resortu financí ovšem s povděkem kvitují fakt, že už máme konečně politickou vládu. „Konečně končí období velkých řečí, uvidíme, jak velké budou činy,“ uvedl Tlustý, podle kterého končí období, kdy politika nastupující vlády byla založena jen na kritice předchozí, ale teď budou muset předvést, čeho jsou schopni oni. „To je ta zásadní změna,“ prohlásil Tlustý. Ale kritizuje, že nový kabinet prohlubuje deficit veřejných financí, který už teď je obrovský. „Myslím, že když sečtete nejen deficit státního rozpočtu, ale i důchodového systému, sociálních dávek a zdravotních pojišťoven, česká společnost v této chvíli hospodaří s dluhem 200 miliard korun ročně. A když si k tomu přičtete, co naslibovala tato vláda v koaliční smlouvě, bude to ještě o desítky miliard víc,“ upozorňuje.

Tlustý nevěří, že vláda „najde“ 150 miliard na pokrytí svých slibů

Bývalý ministr financí v první Topolánkově vládě označuje za směšné výroky Babiše, že bude hledat peníze, kterými sliby nové vlády zaplatí. „Tomu nemůže nikdo věřit. Já dokonce nevěřím tomu, že tomu věří samotní autoři těchto výroků,“ poznamenal Tlustý. Odmítá tak slova nového ministra financí, že by se mělo zlepšeným výběrem DPH vybrat víc o 40 až 50 miliard korun, a centrálními nákupy dokonce 100 až 150 miliard korun. „To není reálné, to jsou všechno naděje v objemu řádově jednotek miliard, ale problémy mají rozsah desítek miliard. Řekl bych, že to mají všechno vybilancováno jedna ku deseti,“ namítá. Ale dodává, že je ochoten rok trpělivě čekat, ať nová vláda ukáže, že 150 miliard někde najde, a pak odvolá své pochybnosti. „Ale v tuto chvíli to nemohu brát vážně,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…