Babiš zarazil velký Kalouskův útok v tisku: Tolik hlouposti najednou

27.02.2014 14:55

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek popsal hrozby, které vyplývají z působení Andreje Babiše v čele rezortu financí. Daňový poplatník prý může přispívat na výhodné úvěry Agrofertu, hrozí zneužití informací z bankovní rady a potravinová soběstačnost je jen způsobem, jak se zbavit zahraniční konkurence. Ministr financí se v reakci podivil nad tolikerou hloupostí najednou a vysvětlil, jak tomu ve skutečnosti je.

Babiš zarazil velký Kalouskův útok v tisku: Tolik hlouposti najednou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Daňový poplatník přispívající společnosti Agrofert na výhodné úvěry, zneužití informací z bankovní rady a zvýhodnění domácích potravinářských producentů oproti efektivnějším zahraničních konkurentů – to jsou hlavní hrozby působení majitele Agrofertu Andreje Babiše na ministerstvu financí, jak je v rozhovoru pro týdeník Reflex popsal Miroslav Kalousek, který stál v čele téhož rezortu v Topolánkově a později Nečasově vládě téměř pět a půl roku.

Ta první hrozba podle něj spočívá v tom, že ministr financí je vedle guvernéra ČNB jednou ze dvou nejdůležitějších postav pro podnikání na kapitálovém a finančním trhu a také je významným hráčem na kapitálovém trhu, kde jeho ministerstvo spolupracuje s bankami. „A pan Babiš má současně 25 miliard úvěrů od těchto bank. Nelze kontrolovat, zda za vstřícný postoj vůči bankám nebyly jeho úvěrové smlouvy vylepšeny,“ upozornil Miroslav Kalousek.

Agrofert zveřejňuje úvěrové smlouvy, jak mu ukládá zákonná povinnost

Je to proto, že úvěrové smlouvy podléhají bankovnímu tajemství a dokud neexistuje důvodné podezření ze spáchání trestného činu, tak se k nim nikdo třetí nedostane. „Neexistuje mechanismus, který by mohl kontrolovat, jestli daňový poplatník nepřispívá Agrofertu na výhodné úvěrové smlouvy. To je, jako když pustíte tygra do masny, zavřete dveře a zhasnete. Můžete věřit, že si nekousne. Ale to je tak všechno,“ poznamenal první místopředseda TOP 09.

„Tolik hlouposti najednou. Úvěry zveřejňujeme v konsolidované zprávě v obchodním rejstříku každý rok v červnu, je to zákonná povinnost. Kalousek by mohl zveřejnit výsledky svých firem, ale chápu, že bílení černých peněz není jednoduché, i když bílých koní je vždy dostatek,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz ministr financí Andrej Babiš a dodává, že Agrofert měl vždy dostatek úvěrových zdrojů za výhodných podmínek.

Když se bude jednat o kurzu koruny, ministr financí na radu ČNB nepůjde

Druhá hrozba spočívá podle Miroslava Kalouska v účasti Andreje Babiše na bankovní radě. „Nikdo jiný z vlády, dokonce ani premiér, nemá do bankovní rady přístup, pouze ministr financí. Má právo slyšet to, co se projednává, má právo vidět všechny materiály z rady. Za každou informaci odtamtud by každý podnikatel, i mnohem menší, než je pan Babiš, dal cokoli. Nikdo nemá šanci zkontrolovat, jestli toho Andrej Babiš zneužije, nebo nezneužije. Je to naprosto bezprecedentní korupční prostředí, jež tu vzniká,“ uvedl dlouholetý politik.

Předseda hnutí ANO, který útokům ze strany Miroslava Kalouska čelí takřka nepřetržitě, už podnikl kroky, aby z ničeho takového, co uvádí první místopředseda TOP 09, nemohl být podezírán. „Banky bude mít na ministerstvu financí na starost náměstek za ČSSD. Na radu České národní banky, která bude řešit kurz koruny, chodit nebudu, domluvil jsem se na tom s guvernérem ČNB,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz ministr financí Andrej Babiš.

Potravinovou soběstačnost jsme Klausovou a Kalouskovou vinou propásli

Trnem v oku nejviditelnějšímu opozičnímu politikovi je i část programového prohlášení vlády, kde se píše o potravinové soběstačnosti. „Znamená to jen komfort pro české producenty, kteří často nejsou schopni konkurovat jiným, levnějším evropským potravinám. Český spotřebitel si připlatí za to, že si od českých producentů může pořizovat třeba i nekvalitní a drahé potraviny,“ uvedl Miroslav Kalousek pro týdeník Reflex.

Potravinová soběstačnost je podle něj ve smyslu: dejte nám peníze z daní, abychom mohli konkurovat efektivnějším zahraničním konkurentům. I na tyto výhrady má předseda hnutí ANO připravenu odpověď. „Potravinovou soběstačnost jsme Klausovou a Kalouskovou vinou propásli, proto není potravinářský průmysl pro zahraniční ani domácí investory zajímavý a naše soběstačnost klesá,“ upozorňuje vicepremiér Andrej Babiš.

Větší konkurence přinese tlak na ceny, odmítá Babiš úvahy o dražších potravinách

Zároveň upozorňuje, že podpora domácího potravinářského průmyslu jde navíc proti zájmům jeho Agrofertu. „Bude víc konkurence, to pochopí každý i ten, kdo má potíže s elementární logikou. Čím je víc konkurence ve výrobě, tím je větší tlak na ceny a potraviny jsou levné. Kalousek je demagog a neustále lže,“ dodává pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…