Benešová mlčela, Babiš nedorazil, socdem nevěděla. Piráti se čílí, že prý se u nás hrozně korumpuje

20.11.2020 13:42

Poslanci vládního ANO za pomoci poslanců KSČM a SPD dnes odmítli projednat protikorupční legislativu, kterou by měla ČR přijmout do konce volebního období. Závazky na přijetí protikorupčních opatření přitom uvádí sama vláda ve svém programovém prohlášení. Na situaci upozornili v tiskovém prohlášení Piráti.

Benešová mlčela, Babiš nedorazil, socdem nevěděla. Piráti se čílí, že prý se u nás hrozně korumpuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní křest pirátské knihy Česko InsPIRATIvní za účasti místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

Anketa

Chcete, aby Pavel Novotný byl na kandidátce ODS pro volby do Poslanecké sněmovny?

14%
86%
hlasovalo: 13652 lidí
ANO s podporou KSČM a SPD podle jejich slov popřelo i sliby z volebního programu. „Ministryně Benešová, která zodpovídá za zákon o státním zastupitelství, seděla na místě a nevystoupila, premiér nedorazil, ČSSD nezvládla říct stanovisko. Česká republika se tento a zřejmě ani příští rok nevymaní z posledního 42. místa žebříčku korupce evropských států organizace GRECO," glosovalo tiskové oddělení Pirátů v pátek odpoledne.

Ačkoliv prý vláda ve svém prohlášení z června 2018 tvrdí, že bude bojovat proti korupci ve všech oblastech a konkrétně mluví o ochraně oznamovatelů korupce nebo o zákonu na regulaci lobbingu, neudělala v těchto ohledech nic. Stejně tak údajně žádným způsobem neřešila zákonem stanovené podmínky pro transparentní výběr soudců či funkční období státních zástupců, které organizace GRECO výslovně uvedla ve svých doporučeních.

„Smutným faktem zůstává, že vláda nejenom že netvoří vlastní protikorupční zákony, ale naopak takové zákony předložené opozicí aktivně blokuje," uvedli zástupci Pirátů.

ParlamentníListy.cz dohledaly část vládního prohlášení, kde mimo jiné stojí, že se kabinet zavazuje tvrdě bojovat s korupcí. „U prokázaných případů vláda prosadí v trestním právu ztrátu všech výhod státních úředníků se zákazem dalšího výkonu státní služby a členství ve statutárních orgánech právnických osob s majetkovým podílem státu,“ píše se v citovaném materiálu.

V celém vládním prohlášení, jež čítá mnoho stran, se mimochodem slovo korupce nachází pouze pětkrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…