Bobošíková: Vláda vydrží, dokud budou mít kmotři kde brát

25.04.2011 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Jana Bobošíková považuje současnou vládu za Nečasovo loutkové divadlo, připravuje se na prezidentskou kandidaturu, na přímou volbu prezidenta nevěří a její strana připravuje vlastní řešení pro reformy.

Bobošíková: Vláda vydrží, dokud budou mít kmotři kde brát

Rozhovor s Janou Bobošíkovovu vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.


Co ve Vás zanechala nedávná koaliční krize? Platí tady: konec dobrý, všechno dobré?
 

Krize obnažila nedostatky volebního systému poměrného zastoupení. Ten vygeneroval vládní koalici, jejíž špičky se dohodly na rozparcelování moci mezi tři vládní strany. Ty jsou navíc zezadu ovládány lobbisty a namísto společné rozumné správy země si jdou navzájem „po krku“. Metodami doposud jen známými z období totality. Krize obnažila i naprosté selhání řady médií v ČR v době volební kampaně. Mám na mysli zejména nerovný přístup do veřejnoprávních médií, která nad zákon nadřadila pochybné průzkumy veřejného mínění a podle těchto průzkumů dávala politickým stranám ve volebních diskusích prostor. Výsledek vidíme. Rčení konec dobrý, všechno dobré rozhodně neplatí, zde není dobrý ani ten konec a nikdo neví, zda je to konec… 

Téma vládní krize


Když jste jako představitelka politické strany pozorovala průběh vládní krize, bylo to pro Vás v něčem poučné? 


Bezesporu ano. Krize potvrdila tušené – a sice, že politické strany neřídí jejich zvolení představitelé, ale osoby v zákulisí, a že politici jsou schopni jakékoliv špinavosti, počínaje korupcí a konče odposloucháváním kolegů. Jsou evidentně jen loutkami finančníků, uhlobaronů, energetických gigantů a mafiánských skupin. Z politiky se vytratily ideje, národní zájmy i prosazování zájmů občanů. Proces vládnutí se smrsknul na boj o křesla, o rozdělení státních zakázek a prosazení zákonů, výhodných pro zákulisní mocenské struktury. 

Jakou budoucnost předpovídáte současné vládě Petra Nečase? 

Necelý rok po svém vzniku je Nečasova vláda krajně nedůvěryhodná, chaotická a nestabilní. Neodvážím se předpovídat, zda vydrží celé volební období. Touha zákulisních hráčů rozdělit si zbytky bohatství ČR je nezměrná a může být mocným tmelem Nečasova loutkového divadla bez ohledu na zájmy ČR a jejích občanů.  

Co Vám napovídá zkušenost europoslankyně, zajímá zbytek EU nějaká vládní krize v ČR? Co to směrem k EU znamená? 

Vládní krize přináší jediné – vyklízí prostor ostatním členům EU, aby na náš úkor získali nějaké výhody. Je to zcela normální – když se země v EU doma dohaduje, namísto, aby prosazovala své zájmy, média o tom sice nepíší, ale ostatní státy okamžitě situace využijí a jednají ve svůj prospěch. Stačí nepřítomnost, nepřipravenost nebo nerozhodnost jednoho ministra ČR na jednání rady a důsledky mohou být nedozírné. Tisk v EU se nyní zabývá krizí eurozony, nelegální imigrací, ohrožením dodávek ropy z Afriky, energetickou bezpečností, Maďarskem apod. Bártovy obálky a odposlechy jsem nezaznamenala. 

Jakým signálem byl pro Vás volební výsledek v senátní volbě na Kladně? Čekala jste lepší než „páté místo“? 

Lepší místo bych si samozřejmě přála, ale nečekala jsem ho. Doplňovací neplánované senátní volby na Kladně byly první příležitostí, jak zviditelnit Suverenitu (SBB), která byla ustavena v lednu letošního roku, jako novou celostátní politickou stranu. V tomto ohledu jsem s výsledkem spokojená a považuji ho za potvrzení rostoucího potenciálu Suverenity (SBB) do budoucna. Nyní probíhají krajské konference. Vstupují k nám dosud politicky neangažovaní lidé, kterým ale záleží na osudu ČR, na životní úrovni jejich rodičů a budoucnosti jejich dětí. Vstupují k nám ale i lidé z ODS, ČSSD, US, Svobodných, SPOZ a dalších stran, kteří vidí v programu obhajoby národních zájmů na poli ekonomiky, politiky, vzdělání i dalších oblastí jako základ budoucího politického směřování ČR. Ostatně poslední vývoj např., ve Finsku, kde zabodovali Praví Finové, v lecčems podobní Suverenitě, nám dává za pravdu. V létě proběhne ustavující sjezd. 

Co Vám nejčastěji říkají občané na ulici? 

Občané jsou plni rezignace, zoufalství a strachu z budoucnosti. Často mi říkají - vykašlete se na to, stejně se tu nic nezmění. Tomu já ale nevěřím. Ze své zkušenosti vím, že v EU jsou i země s nízkou korupcí, země, které si ohlídají a prosadí své zájmy, země s prosperující ekonomikou, solidním sociálním systémem, zdravotnictvím i vzděláním. A půjde to i u nás. 

Jaký je postoj Suverenity k již známým reformním krokům vlády? Jak ostatně vidíte realizaci reforem za současné situace? 

Reformy považujeme za nepromyšlené, chaotické a bez řádného ekonomického zdůvodnění. A také proti nim protestujeme a spolu s našimi poradci (např. exministr financí Vlastimil Tlustý) připravujeme vlastní řešení. Pokud jde o prosazování reforem v parlamentu, uvidíme, nakolik bude koalice při hlasování soudržná. Netroufám si předpovídat. 

Jste již rozhodnutá o kandidatuře na prezidentku? Jak odhadujete svoje šance při tzv. přímé volbě prezidenta? 

Pokud bude přímá volba prezidenta ČR, čemuž nevěřím, budu kandidovat. Šance neodhaduji, ale každopádně účast opět zviditelní Suverenitu a pomůže při sdělování našich myšlenek veřejnosti. 

 Ing. Jana Bobošíková (nar. 1964 v Praze) je bývalá moderátorka, redaktorka a nyní je političkou. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou a poté byla zaměstnána v České televizi, Hospodářských novinách, Českém rozhlasu, v rádiu Frekvence 1 a na TV Nova. Veřejně známou se stala při krizi v České televizi na přelomu let 2000 a 2001. Svou práci v českých médiích zakončila moderováním diskusního pořadu Sedmička na TV Nova. Od roku 2004 do 2009 byla nezařazenou poslankyní v Evropském parlamentu. Dnes je předsedkyní strany Suverenita.

Více čtěte:

NA HRANĚ s Xaverem: Bojím se těch mrtvých, proto se nevzdám, svěřil se emotivně Kubek

NA HRANĚ  s Xaverem: Mou chybou je, že držím slovo, mé ano je ano

NA HRANĚ s Xaverem: Kvůli Kroupovi jsem padouch. A Michálek hrdina, povzdychl si Tlustý

NA HRANĚ s Xaverem: Kraus o Paroubkovi: ČSSD vytáhl z bryndy. Pak ho semlela média

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…