Bublan pochválil Vondru. Jeho odchod je prý „kalouskovina“

28.11.2012 22:50

Odchod ministra obrany Alexandra Vondry vyvolal překvapivě smířlivé reakce. Vondra patřil k nejkritizovanějším členům kabinetu premiéra Nečase, ovšem poté, co oznámil svůj odchod, byl i ze strany opozice často oceňován. Bývalý ministr vnitra František Bublan z ČSSD se navíc pustil do způsobu jeho odvolání, které pro ParlamentníListy.cz označil jako „kalouskovinu“.

Bublan pochválil Vondru. Jeho odchod je prý „kalouskovina“
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

„Ministr kromě důvěry premiéra a kompetence potřebuje i důvěru voličů. Senátní volby ukázaly, že dostatečnou důvěru nemám,“ uvedl odcházející ministr obrany Alexander Vondra na tiskové konferenci, kde oznamoval, že k 7. prosinci rezignuje na svou vládní funkci. Na rozloučenou s úřadem připravil i brožurku, ve které shrnul své úspěchy.

Mezi důvody, které vedly k jeho konci, zmínil i kauzu ProMoPro. Ta se týkala jeho působení ve funkci vicepremiéra odpovědného za organizaci českého předsednictví EU, kterou vykonával dříve v Topolánkově kabinetu. Již za působení této vlády detektivové finančně analytického útvaru ministerstva financí odhalili značné předražení zakázky na zajištění ozvučovacích služeb pro akce spojené s předsednictvím, za kterou byl Vondra odpovědný. To vedlo k trvalé kritice Vondry a výzvám k opuštění jeho současné vládní funkce.  

ProMoPro - věc, která mě poškodila, přiznal Vondra

„Je to nepochybně věc, která mě poškodila. Já svůj názor na to neměním, svědomí mám čisté,“ řekl k tomu na tiskové konferenci odcházející ministr Vondra.

Když Vondra, doposud tvrdě kritizovaný, oznámil svůj odchod, uznali i někteří představitelé opozice, že na armádním resortu bylo jeho působení relativně úspěšné. „Objektivně viděno, Alexander Vondra na ministerstvu obrany velké neúspěchy neměl,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr vnitra za ČSSD František Bublan. Při neúspěchu v nedávných senátních volbách podle něj Vondra doplatil zejména na kauzu ProMoPro, která se však netýkala jeho působení na ministerstvu obrany.

"Kalouskovina", co má zachránit důvěryhodnost premiéra?

Odvolání ministra obrany pak Bublan označil jako „kalouskovinu“. Rovněž se při něm prý projevila zbabělost premiéra Nečase. „Ten se domnívá, že odchodem dalšího pošpiněného ministra si zachrání vlastní důvěryhodnost,“ píše Bublan. Dodává však, že tato premiérova snaha bude podle něj marná. 

Slova chvály a smíření zaznívala i od Vondrova stínového protějšku Jana Hamáčka, experta ČSSD na otázky obrany. „Chci říci, že mi bylo ctí se s panem ministrem Vondrou politicky a odborně utkávat. By to ministr, který rozuměl resortu obrany,“ uvedl Hamáček v tiskovém prohlášení. Vondra se podle něj snažil problematický resort posunout kupředu a přispěl k prosazení některých klíčových zákonů, zejména při armádních akvizicích. „Dal také jistou perspektivu vojákům, snažil se nastavit zákonné rámce tak, aby armáda byla kompetitivním hráčem na trhu práce,“ dodal Hamáček.

Zmizel politický dinosaurus, myslí si komunista

Mnohem kritičtěji odcházejícího ministra obrany hodnotí stínový ministr obrany za KSČM Alexander Černý. Ve Vondrovi podle něj zmizel politický dinosaurus, který neustále prosazoval především zájmy USA. Vondrovo působení na ministerstvu obrany podle komunisty nepřineslo žádnou kvalitativní změnu, pouze pokračoval v trendu svých předchůdců, který je prý zcela špatný. „Důsledkem je ztráta některých schopností armády, především pak schopnosti zajistit obranu země,“ namítá Černý. Naši vojáci se podle něj připravují už pouze na zahraniční mise a úplně se rezignovalo na přípravu k obraně vlastního území.

„Ať bude jeho další politické působení jakékoli, doufejme, že už nebude mít tolik prostoru, aby mohl České republice dál škodit,“ popřál Alexandru Vondrovi do budoucna poslanec KSČM.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pak vyjádřil názor, že Vondra měl ze své funkce odejít už dávno. „Byl od samého počátku nevěrohodný, jeho pozice, autorita byla destruována,“ připomněl negativní vliv kauzy ProMoPro na Vondrovu důvěryhodnost.

I podle Sobotkova předchůdce, nyní lídra Národních socialistů- Levice pro 21. století Jiřího Paroubka se Vondra nikdy neměl stát ministrem obrany. „Jeho nekonečné čekání na projev voličské důvěry připomínalo v poslední době absurdní děj Beckettova dramatu Čekání na Godota. Vondra byl totiž podle spekulací neustále na odchodu, avšak neustále zůstával na místě,“ uvedl v tiskovém prohlášení Paroubek.

Kníže smutní: Je to tragédie, byl výborný

Smutek nad Vondrovým odchodem vyjádřil pro Lidovky.cz například ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Pro mne je to tragédie. Já vím, že mu spousta lidí vyčítalo, že nebyl oblíbený. Ale byl opravdu výborný ministr,“ oceňuje Schwarzenberg. Měl opravdu výjimečné znalosti v zahraničně-bezpečnostní politice a pracoval s plným nasazením,“ uvedl šéf diplomacie.

I premiér Nečas odcházejícího Vondru ocenil, když jej označil za nejlepšího šéfa resortu obrany za posledních dvacet let. „Jeho odchod z ministerstva obrany, který je dán politickými důvody, je pro tento resort ztrátou,“ dodal premiér.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…