Bude se Andrej Babiš ženit? Neobvyklé vystoupení šéfa ANO těsně před volbami

09.10.2014 21:40

UVNITŘ FOTOGALERIE Babiš je mimozemšťan nebo zvláštní forma biologické hmoty. Ano, i tyto charakteristiky zaznívaly na adresu šéfa hnutí ANO a vicepremiéra Andreje Babiše při čtvrteční autogramiádě jeho knihy rozhovorů. Vedle zpovědi řady známých osobností o tom, jak Babiše vnímají, se tam lze například dočíst i to, jaké riziko Babišovi hrozí, že ho možná čeká svatba, ale též to, že jsou v jeho okolí prý značně komplikovaní lidé, což mu údajně přinese velký malér.

Bude se Andrej Babiš ženit? Neobvyklé vystoupení šéfa ANO těsně před volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na autogramiádě bylo veselo

Předvečer voleb věnoval šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš nikoliv klasickému volebnímu mítinku, jak by bylo obvyklé, ale autogramiádě knihy. Nejde přitom o knihu, kterou napsal on, ale o knihu, která se skládá z rozhovorů o něm s řadou jeho blízkých. Vyšla pro Babiše jako dárek k jeho šedesátinám. 

O Babišovi bez Babiše, tak se kniha se 14 rozhovory z roku 2014 jmenuje. Předmluvu k ní napsal prezident Miloš Zeman, na čestném místě hned za ním je umístěn rozhovor s partnerkou Babiše Monikou. Ta mimo jiné v rozhovoru přiznala, že se jí partner před očima z introverta stal extrovertem.

Další žena, Věra Čáslavská, zase přiznává, že mužům nad padesát už obvykle nevěří a nefandí jim, ale v případě Andreje Babiše udělala výjimku. Tím výčet žen v knize sice nekončí, ale ParlamentníListy.cz se zaměří i na další osobnosti a jejich pohledy na známého poliitka a čerstvého šedesátníka.

Například Jaromír Joo, jehož tygři provázejí Babiše a hnutí ANO od prvních politických úspěchů, v rozhovoru vicepremiérovi popřál to, aby se uměl obklopit správnými lidmi. Před návštěvníky autogramiády však ale zdůraznil, že Andrej Babiš má mnoho společného s tygry, i to, že ten, kterého šéf hnutí vloni pokřtil,má už více jak 100 kilo a za den je schopný spořádat až 30 kilogramů masa. Tomu se Babiš smál, poněvadž jak zdůraznil, on sám nemá ani tak vysokou váhu, protože si ji bedlivě hlídá a už vůbec by nebyl schopný sníst tolik masa.

Souboj žen - která má k Babišovi blíž?

Vtípky létaly během úvodního proslovu i na téma Babišova vztahu s Monikou Babišovou. Když se totiž dostala ke slovu, uvedla, že se domnívá, že ze všech přítomných v knihkupectví Daniel, kde se akce konala, zná Andreje Babiše nejvíce a nejdůvěrněji. To vyvolalo úsměvy, poněvadž jen pár minut před tím si rýpla Věra Jourová do médií svým vyjádřením, že i ona má k Babišovi velmi blízko. „Ovšem ne zas tak, jak mně přisoudil jeden bulvární deník,“ doplnila vzápětí. Nutno dodat, že nakonec to ale obě ženy ukočírovaly s grácií.

Ostatně – jakkoli bylo téma Babiš jediným daným pro celou akci – vyskytovala se v určité shodě i další shoda mezi slovy těch, co se dostali ke slovu. Například totiž padala na jeho hlavu podezření, zda není mimozemšťan – jinak totiž lidé z jeho okolí prý nejsou schopni pochopit jeho pracovní mnohahodinové denní nasazení od brzkého rána do pozdního večera. „Snad se napojuje na těch pár hodin, co by měl ulehnout, na nějaký zvláštní dobíjecí kabel,“ znělo knihkupectvím. István Léko, šéfredaktor Lidových novin přitom i v knize poznamenal též: „Občas si myslím, že je Andrej Babiš přírodní úkaz – protože pracovat tolik, jako on, není ani snad možné.“

Neznámá vesmírná zbraň - to je Babiš?

A Věra Jourová, kterou Babiš již směle nazýval jako eurokomisařku, se na téma svého stranického šéfa vyjádřila ještě konkrétněji: „Někdy mám dojem, zda není Andrej Babiš nějaká vysoce vyvinutá biologická forma nám neznámé vesmírné zbraně,“ řekla Jourová. V knize rozhovorů však charakteristiku Babiše řekla trochu sofistikovaněji: „Je to neuvěřitelná směska drsňáka a sociálně citlivého člověka.“ Připustila taktéž, že ale třeba jeho sdělení bez sprostého slova by prostě nemělo ten správný náboj.

Podle Richarda Krajča, zpěváka skupiny Kryštof, který je též jednou z osob, která rozhovor o Babišovi v knize poskytla, je na šéfovi hnutí ANO sympatické to, že „nekličkuje a pojmenovává věci jasně a pochopitelně. Navíc z něj vyzařuje taková klidná velikost a kupodivu lidskost“. Jak Krajčo zdůraznil, jestli Babiš lidi zklame, odnese si to prý zřejmě mnohem šeredněji, než kdokoli před ním.

Čtrnáct rozhovorů pak uzavírá doslov jednoho z členů představenstva Agrofertu Jiřího Haspekla. Ten krátce vzpomíná na celých 24 let, kdy se jejich profesní dráhy spojily a různě prolínaly. Mimo jiné například i na to, že jak byl Babiš nesmělý, distancoval se od společenského života a tudíž posílal na všechny večírky za Agrofert právě jeho. Od těch dob, kdy spolu zakládali Agrofert, o kterém si v těch dobách prý vůbec nepředstavovali, jak obrovská firma z něj vyroste, je však Andrej Babiš dávno prý již zcela jiným člověkem. „Udála se s ním změna. Zřejmě to souvisí i s jeho vstupem do politiky,“ napsal Haspeklo.

Kartářka slibuje možnou svatbu, ale i velký malér

Ještě před tímto doslovem však stojí za povšimnutí i rozhovor s českou kartářkou Hanou Aubrechtovou. Ta totiž před loňskými parlamentními volbami předpověděla, že Andrej Babiš bude mít se svým hnutím takový úspěch, jaký nikdo nečekal. Jak dodává i v rozhovoru, je už jasné, že to přesně tak dopadlo. Mimo jiné však šéfovi hnutí ANO předvídá i brzkou zásadní změnu, která by se prý mohla týkat i jeho osobního života. „Svatba, stěhování, ale i kompletní změna rodinného života,“ četla v rozhovoru v kartách Aubrechtová. Podle ní ale ANO i Babiše čeká ještě stále stoupající trend a úspěch, preference prý budou stále stoupat. „Ale vidím i jeden malér. Velký malér, nakonec to ale dobře dopadne. Karty  v každém případě ukazují, že je kolem Andreje Babiše hodně komplikovaných lidí,“ uvedla též ještě kartářka.

Rozhovory do knihy textově zpracoval kolektiv autorů: Karel Hanzelka, Kateřina Kuchařová a Vladimír Vořechovský. Knihu se prý, jak přiznal Babiš ve čtvrtek na autogramiádě, podařilo před oslavencem, který ji dostal jako dárek, utajit až do chvíle, kdy byla hotová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…