Česko kontroly polského masa nezruší do Rady EU 18. března, uvedl Toman

06.03.2019 19:55

Česko neustoupí od kontrol polského hovězího masa nejméně do jednání obou stran se zástupcem Evropské komise, které se uskuteční 18. března v Bruselu. ČTK to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman po dnešním jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Česko kontroly polského masa nezruší do Rady EU 18. března, uvedl Toman
Foto: repro/ČT
Popisek: Miroslav Toman

„Informoval jsem ho o aktuální situaci v České republice, o včerejším (úterním) rozhovoru s polským ministrem (zemědělství Janem Krzyszofem) Ardanovským a o závazcích, které polská strana dala,“ sdělil Toman po jednání, které podle něho trvalo více než půldruhé hodiny.

Anketa

Obáváte se potravin z Polska?

82%
18%
hlasovalo: 4293 lidí
Jediným konkrétním závěrem schůzky byla dohoda, že se Toman spolu s polským protějškem sejde na trojstranném jednání během zasedání Rady EU v Bruselu 18. března. Do té doby podle Tomana nebude Česko nic měnit na kontrolách, k jejichž zrušení minulý týden Prahu vyzvala Evropská komise. České úřady se podle něj rozhodnou až po vyhodnocení slíbených polských kroků.

Polsko by mohlo české obavy rozptýlit tím, že předloží důkazy o přítomnosti veterinárního dozoru při porážkách a o dostatečné hygieně provozu během produkce masa. Varšava rovněž avizovala, že chystá novou právní úpravu, která by měla zaručit bezpečnost potravin.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od předminulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…