Česko kontroly polského masa nezruší do Rady EU 18. března, uvedl Toman

06.03.2019 19:55

Česko neustoupí od kontrol polského hovězího masa nejméně do jednání obou stran se zástupcem Evropské komise, které se uskuteční 18. března v Bruselu. ČTK to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman po dnešním jednání s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Česko kontroly polského masa nezruší do Rady EU 18. března, uvedl Toman
Foto: repro/ČT
Popisek: Miroslav Toman

„Informoval jsem ho o aktuální situaci v České republice, o včerejším (úterním) rozhovoru s polským ministrem (zemědělství Janem Krzyszofem) Ardanovským a o závazcích, které polská strana dala,“ sdělil Toman po jednání, které podle něho trvalo více než půldruhé hodiny.

Anketa

Obáváte se potravin z Polska?

82%
18%
hlasovalo: 4293 lidí
Jediným konkrétním závěrem schůzky byla dohoda, že se Toman spolu s polským protějškem sejde na trojstranném jednání během zasedání Rady EU v Bruselu 18. března. Do té doby podle Tomana nebude Česko nic měnit na kontrolách, k jejichž zrušení minulý týden Prahu vyzvala Evropská komise. České úřady se podle něj rozhodnou až po vyhodnocení slíbených polských kroků.

Polsko by mohlo české obavy rozptýlit tím, že předloží důkazy o přítomnosti veterinárního dozoru při porážkách a o dostatečné hygieně provozu během produkce masa. Varšava rovněž avizovala, že chystá novou právní úpravu, která by měla zaručit bezpečnost potravin.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od předminulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…