Dědku, je to vláda zmetků. Dva tisíce seniorů v ulicích

30.05.2012 13:19

Podle šéfa Rady seniorů Zdeňka Pernese českým seniorům od roku 1989 poklesla životní úroveň o pětinu. Mají dokonce o třetinu horší penze, než je evropský průměr. I proto dnes vyrazili čeští důchodci do ulic na demonstraci nazvanou „za přežití seniorů“. Na Palachově náměstí, kde se akce konala, bylo už před oficiálním začátkem podle odhadů dva tisíce lidí. Demonstrace začala upraveným úryvkem „Maminko, nezapomněla jsi umřít?“ z cimrmanovské hry Vizionář.

Dědku, je to vláda zmetků. Dva tisíce seniorů v ulicích
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

V Česku je to vůbec poprvé, kdy se rozhodli senioři dát tímto způsobem svůj odpor najevo.

V místě konání demonstrace se shromáždilo zhruba dva tisíce důchodců, včetně několika desítek postižených, kteří akci pod patronátem Národní rady osob se zdravotním postižením také podpořili. K vidění bylo mnoho protivládních transparentů, například "S vládou, co je nelida, do cely, jako Davida," "Poslanci sobě," "My jsme slavně zacinkali, oni nám to vycinkali," Důchodcův půst, HDP růst?" či "Řekni bábě dědku, je to vláda zmetků". Mezi demonstrujícími důchodci jsou také sympatizanti Holešovské výzvy. Stejně jako v Praze, vyšli do ulic také senioři v Chomutově a Lounech.

Do Prahy kvůli tomu přijeli i důchodci z jiných měst, kterým to prý umožňovalo zdraví a finanční prostředky. "Tato vláda donutila české penzisty vyjít do ulic. Vymyslela totiž na nás všechny experiment, který nesmíme dopustit," pronesl "šéf seniorů" Zdeněk Pernes. A dodal: "Penzisté v ulicích nejsou žádnou senzací, je to tragédie."

Neustupujme, mocní se vždycky hlasu ulice báli, řekl Zavadil

Na akci vystoupilo několik řečníků - ať už zástupci seniorů, Národní rady zdravotně postižených, odborových organizací. Svoji účastí podpořil protestující i mluvčí hnutí Za svobodné vysoké školy Lukáš Matoška.

Odborářský předák Jaroslav Zavadil (ČMKOS) zmínil především výrok poslankyně TOP 09 Gabriely Peckové, že se důchodci horší situaci přizpůsobí, podobně jako za války. "Divím se tedy, že jste sem vůbec přišli. Prý se přece přizpůsobíte. To byl výrok roku. Je ostudou, že musíme na ulicích projevovat odpor, ale nesmíme ustat. Mocní se vždy ulice báli," uvedl Zavadil.

Zástupce studentů: Spojuje nás zranitelnost, nestůjme proti sobě

To, že problém seniorů vnímají i jiné generace, potvrdil také další mluvčí Lukáš Matoška ze studentského hnutí Za svobodné vysoké školy. Ten zdůraznil, že tak, jako se ve válkách mocní musí snažit postavit proti sobě národy, v krizi jsou pokusy postavit proti sobě různé sociální i věkové vrstvy. Černí proti bílým, chudí proti bohatým, zdraví proti nemocným a studenti a mladí lidé proti těm starým.

"Jsou ale zájmy studentů a seniorů odlišné? Asi to je záměr postavit nás proti sobě. Stačí vzpomenout jeden nechutný videoklip před dvěma roky. Studenty, kteří musí již nyní pracovat, aby vůbec mohli studovat, spojuje se seniory ale stejná zranitelnost. Proto by měla fungovat mezigenerační solidarita. Ta je ale dlouhodobě rozkládána," řekl Lukáš Matoška ve svém proslovu.

České seniory podpořili i jejich slovenští "kolegové", kteří jim na demonstraci zaslali zdravici. "Nedejte se, i my jsme si to museli vydobýt," vzkázali jim.

Reálná kupní síla důchodců je o polovinu horší, upozorňuje Pernes, šéf rady seniorů

Předseda Rady seniorů ČR, která chrání zájmy několika set tisíců českých penzistů (celkem jich žije v ČR na 3 miliony), Zdeněk Pernes, však mluví dlouhodobě o tom, že si penzisté nesmějí nechat líbit to, co servíruje současná vláda. Připravil i různé návrhy a očekával, že představitelé vlády s ním o nich půjdou alespoň do diskuse.

„Reálná kupní síla je proti průměrným mzdám o polovinu horší. Průměrný český důchod je 400 eur, v Řecku je to 1600 eur," řekl ParlamentnímListům.cz  Pernes. A podotkl vzápětí, že rada využije všech možností, aby chystaným plánům vlády na zpomalení valorizace penzí zabránila. To, že by mohli důchodci vyjít do ulic, uváděl vždy až jako krajní řešení. Přesto se tak stalo. Není proto divu, že z davu zaznívala často dvě slova: demise a defenestrace.

Demonstraci zorganizovala Rada seniorů České republiky za podpory Národní rady osob se zdravotním postižením. Jejím cílem je dosáhnout změny vládní politiky vůči důchodcům a zdravotně handicapovaným občanům.

Během shromáždění byla znovu všem přítomným přečtena petice uvedená na úvodní webové stránce Rady seniorů České republiky, která je zároveň též  přístupná kliknutím na obrázek petice. Je možné ji načíst včetně podpisových archů a dále podepisovat podle přiložených pokynů.

Demonstrace začala v 13 hodin na náměstí Jana Palacha v Praze. Po ní následoval pochod přes Mánesův most k budově Úřadu vlády, kde vedoucí představitelé Rady seniorů České republiky a petiční výbor naplánovali předání petice s podpisovými archy, na kterých je několik desetitisíců jmen.

Byla svolána proto, že premiér České republiky odmítl s Radou seniorů o valorizaci penzí 2013 – 2015 jednat a vláda rozhodla „o nás bez nás“. Valorizace penzí na úrovni 1/3 inflace a 1/3 růstu reálných mezd je naprosto nedostatečná. Organizátoři proto požádali i veřejnost o podporu aktivní účastí a o solidární pochopení tíživé situace seniorů a zdravotně postižených, jimž jde doslova o přežití.

Český důchodce pobírá v průměru 10 740 korun

Průměrná česká starobní penze dosáhla na konci března 10 740 korun. V příštím roce by se podle vládního návrhu mohla zvednout asi o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun.

Celkem by si tak penzista měl v následujících třech letech v průměru přilepšit o 383 korun, podle nynějšího modelu by to bylo ale 1011 korun.

Je třeba zmínit i invalidní důchody. Ten typu třetího stupně činil na konci loňska v průměru 10 004 korun, u druhého stupně 6748 korun a u prvního stupně 6094 korun.

Potíž je však právě v tom, že na průměrný důchod většina penzistů nedosáhne a mnozí pobírají podstatně nižší částky.

Bezútěšná situace vyhnala i lidi o berlích k protestu

I během demonstrace tak mohly ParlamentníListy.cz zaznamenat hned několik případů seniorů, které na Palachovo náměstí vyhnala bezútěšná situace. "Já mám po 40 letech práce důchod 7 tisíc korun, myslíte, že mě těší, když nemohu chodit, tady stát? Ale už nevím, co mám z toho platit a co vynechat. Když zaplatím nájem, už mi nezbývá ani na pořádné jídlo. O lécích ani nemluvím..." uvedla stařenka redakci na dotaz, co ji vytáhlo z domova.

Dvě ženy, zřejmě jen pár let v důchodovém věku, zase přijely do Prahy na demonstraci až z Příbrami. "Já bych nechala ty naše vládní představitele z těch našich devíti tisíc korun žít, chtěla bych vidět, jak by to zvládli - ono se to opravdu nedá. Nemůžeme si proto nechat líbit, aby nás stále ožebračovali," řekla paní Pavlína ParlamentnímListům.cz. Své příjmení však zveřejnit nechtěla. Jiná žena, jež dorazila na akci s transparentem, na němž bylo uvedeno „důchodce směřující k obtížnému bezdomovci", pak tvrdě dodala:  "Když je někdo sám, jako já, a má z důchodu vyjít, to je opravdu lepší umřít. Divím se, že nás nenaženou raději rovnou někam do koncentráků."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…