Dlužíte pár korun, jdete pod most. České exekuce krutější než v USA

19.08.2011 4:52

Exekuce jsou v současné době jedním z nejbolavějších míst Čechů. Paradoxně - jak se ukazuje, nikoli těch, kteří úmyslně dluží, aby někoho poškodili a sami sebe obohatili, nýbrž těch, kteří se dostali přechodně do stavu nouze, dlužili řádově stokoruny a jejich dluh se vyšplhal k závratným výškám. Kdy se udělá přítrž džungli, která v tomto směru u nás panuje a kdy se začnou honit stejným způsobem také velcí dlužníci, zajímá dnes už tisíce lidí. Jako porovnání toho, jak se k exekucím stavějí v USA, přinášejí ParlamentníListy.cz malou ukázku z jejich pravidel.

Dlužíte pár korun, jdete pod most. České exekuce krutější než v USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Je to už nějaký čas, kdy čeští zákonodárci stanovili, že k vymožení soudního rozhodnutí v případě exekuce lze sjednat i soukromou firmu. Dluhy se platit musí. Jenomže, jak dokazují různá svědectví, úmysl se dost morbidně zvrhl. A tak se píší petice, blogy, stížnosti. Zatím však zdá se, bez výsledku.

Česká praxe v exekucích se vydala odlišným směrem, než většina zemí ve světě.

Čtěte také:

„Pokud je dotčená osoba, na kterou byla samosoudcem stanovená exekuce, vůbec nějak vyrozuměna, pak jen tak, že je povinna zaplatit. Je zajímavé, že výnos o povinnosti zaplatit se vždy podaří doručit, zatímco právo hájit se se jaksi doručit nepovede. Pokud vyrozuměna není, nějak se to nezdařilo, nebo nebyl dostatečný motiv to udělat - a co si budeme nalhávat, obálky s různobarevnými proužky spoléhají jen na stejný mechanismus, jaký užívala středověká vrchnost vůči poddanému - zakrátko dostane zakázku exekutor. Soudní stolice ze sebe defekovala právo, tak jej vykonejte. A náhle se nám situace začíná měnit: dluh už není nějakých 230 korun faktického dluhu, ale narostl o soudní poplatek, řádově 2-5 tisíc a o 5-15 tisíc zisku exekutora. Takže dlužník, aniž to mohl nějak závažněji ovlivnit, najednou dluží místo blbých dvou stovek něco kolem 17 tisíc," potvrzuje běžné případy zkušeností lidí s exekutory Petr Závladský - další z otevřených kritiků systému exekucí v Česku.

SLEDUJEME téma exekuce

Jeden malý dluh může přivést k totálnímu krachu člověka

K výše uvedeným faktům pak stačí i jen poměrně malý příděl fantazie. Důvody nezaplacení mohou být různé, a tak když se sejde podobných pohledávek třeba z období nemoci, kdy prostě nebylo možné je uhradit, více, je z takového člověka nadosmrti odrovnaná troska. Na rozdíl od lidí, kteří dluží miliony a mnohdy rozhodně nikoli nějakým opomenutím.

Čtěte také:


„Nemáte šanci to ani splatit, i když už byste možná chtěli dát těm lupičům vše, abyste měli klid, protože vám už nedovolí ani si normálně vydělávat, protože jste na černé listině, nemůžete jakkoliv podnikat, ani být rozumně zaměstnán, nemůžete jakkoliv z té situace vyjít. Se ctí, nebo bez cti. Můžete tak maximálně hrát načerno skořápky v tržnici - pokud vám na tu hloupost ještě někdo skočí. Anebo si pořídit Kalašnikova a jednu polévku denně si zařídit jinak... Tímto mechanismem stát (a jurisdikce) vygeneroval masu bezmocných lidí, kteří už nemají vůbec co ztratit, leda život, a ten většinou nestojí už vůbec za nic," píše i na svém blogu Petr Závladský.

Myslíte, že se vás to nedotýká? Nebuďte si tak jistí, varují kritici exekucí

A varuje, že do podobné situace se může hladce dostat kdokoli. Část veřejnosti totiž stále k problému exekucí zaujímá stanovisko ve stylu „dobře jim tak, dlužníkům - dluhy se mají platit". Vše je velmi hlasitě podporováno některými mediálně známými advokáty, jimž tento postoj už po léta zaručuje obrovský a téměř bezpracný zisk. Systém vymáhání dluhů tak nabobtnal podle Závladského nad kritickou hranici a žije si svým vlastním životem. Skuteční dlužníci už mu nestačí - musí si je sám generovat. Nikomu nic nedlužíte? Nevadí - je to jen otázka času, kdy i na vás tento systém něco najde a když ne, tak si to sám vygeneruje.

Čtěte také:


Skuteční dlužníci už totiž systému stačit dlouho nebudou. Nedlužíte? Nevadí - je to jen otázka času, kdy se přeci jen něco najde. "Češi se tak nyní dělí pouze do třech základních kategorií - ti, co již v exekuci byli, ti co v ní jsou a ti, co v ní budou. Kyvadlo se již příliš vychýlilo na opačnou stranu. Je nutno vzít rozum do hrsti a razantně zatáhnout za záchrannou brzdu!
Hrozivý problém, do něhož se nezadržitelně řítíme, spočívá v umělém vytváření vymahatelných dluhů. Nejvíce je tímto neřádem ohrožena střední vrstva obyvatelstva, na které je nejvíce co si vzít. Na počátku jsou totiž korunové dluhy, o kterých nevíte a na kterých jsou obecně nejzajímavější právě ony poplatky za jejich vymáhání," uvádí dále kritik režimu exekucí v Česku Závladský.

Dokládat, že byl dlužník vyzván k zaplacení, se už nemusí 

Postupně je pak zájmům stále vlivnějších vymahačů kromě plíživé mediální manipulace  přizpůsobováno i legislativní prostředí - například ještě na počátku 90. let minulého století byl věřitel povinen soudu doložit, že dlužníka vyzval k zaplacení. Tato povinnost ale z právní úpravy zmizela. "Schválně si všimněte, jak často různí mediálně známí racketeeři používají v této souvislosti formulaci „Žádný předpis nám to neukládá" či „Zákon nám to umožňuje" - skoro už to vypadá jako nějaký medicínsky popsatelný symptom patologické mravní atrofie.
Je tedy téměř zákonité, že čím dál více dluhů bude vznikat tak, že se o nich dlužníci vůbec nedozví, nikdo je o zaplacení nebude upomínat a první kroky obrany proti zcela nespravedlivému obvinění jim bude reálně umožněno učinit teprve až po zahájení exekuce samotné," varuje Závladský.

Čtěte také:

ParlamentníListy.cz se vzhledem k narůstajícímu počtu lidí se zničujícími praktikami systému exekucí, zajímaly, jak tento postih, funguje v jiných zemích - zda nejde jen o další český fenomén, který Češi kritizují a odmítají ho přijmout jako daň demokracii.

V Americe je dlužník postižený bezmála ihned, ale...

Lily Eva Novatschková je českou emigrantkou, žije již více než 35 let v USA. Jako vyskoškolská pedagožka se zajímala o systém exekucí ve Spojených státech nejen po teoretické právní stránce, ale i o to, jak fungují v praxi. Nářky Čechů, jež čím dál častěji čte na internetu, totiž příliš nechápala. Pro ParlamentníListy.cz vyhledala však několik případů z učebnic místního práva.

Stanete-li se dlužníkem v USA, pak exekutor smí zabavovat majtek podle následujících pravidel:

• byt či dům od hodnoty odpovídající v přepočtu asi našim 400 tisíc korun až 2,2 milonu korun (posuzuje se výše dluhu, počet lidí, kteří obydlí obývají apod.)

• zařízení bytu od částky odpovídající cca 10 tisícům korunám (míněno jednotlivě)

• šperky od jejich hodnoty vyšší než 25 tisíc korun

• auto od hodnoty odpovídající více než 60 tisícům korunám

• nářadí od hodnoty 39 tisíc korun

• NESMÍ se exekuovat příjmy z federálního důchodového systému, ani úspory vázané na vzdělání dětí a vnoučat

I za ocenánem si samozřejmě exekutoři přičítají částku jako odměnu za jejich práci, nikdy však nepřesahuje výši původně vymáhaného dluhu. Stoprocentní či tisícinásobné navýšení původní dlužné částky, systém vylučuje.

Čtěte také:

"Rozdíl je samozřejmě i v tom, že v USA se dluhy řeší však velmi rychle - něco nezaplatíte, o do pár dnů to je nutné řešit - i ze všemi důsledky. Nezaplatíte liesing na auto? Pár dnů po splatnosti přijede odtahovka a auto odveze. Podobné je to s hypotékami. A nutno dodat, že nyní, kdy Amerika není právě ekonomicky v pohodě, nesplácení hypoték straší obrovské množství Američanů a mnozí o své domy skutečně přicházejí. To, že by však o ně přišli v důsledku nějakého dluhu, který by se pohyboval řádově v pouhých dolarech či desítkách dolarů, je nemyslitelné," popsala Lily Eva Novatschková ParlamentnímListům.cz.

Exekutoři - bandité?

Petr Závladský však reaguje na slova Novatschkové tím, že v českých zemích lze exekuovat vše a až do stavu "non plus ultra". "Primárním cílem není vlastně uspokojit věřitele, ale hlavně si namastit svoji kapsu. Exekutoři se stali bandity, sice bez pistolí, ale s chováním Jesse Jamese. Zničit člověka není vůbec těžké," říká tento kritik stávajícího systému.

Souhlasí s ním i Jan Králík, předseda Občanského sdružení PATRIOT CZ a autor petice "Stop loupežným exekucím".

"Lidem opravdu už dochází trpělivost. Právní džungle při provádění exekucí, kdy jsou poškozováni a okrádáni nevinní lidé, musí skončit! Právo věřitele nemůže být povýšeno nad právo všech ostatních. Chápu, že dostat dluhy z notorického neplatiče, je obrovský problém. Exekutor ale nemůže mít pravomoci uspokojovat pohledávku z jiného majetku než dlužníkova," říká Jan Králík.

Jaká pravidla exekucí navrhují signatáři petice

Petici již podepsali stovky lidí. Navíc z ní vyplývají i následující možná řešení exekucí.

1) Násilně by směl exekutor vstupovat jen do nemovitosti, která patří dlužníkovi (povinnému), a to vždy za účasti policie a zástupce samosprávy místně příslušné obce. Vstupovat do ostatních nemovitostí smí exekutor, má-li dlužník k nemovitosti užívací právo (nájemní smlouva, trvalé bydliště), a to vždy za účasti majitele nemovitosti. O vstupu do objektu provede exekutor obrazový a zvukový záznam, který bude uložen po dobu tří let v sídle exekutorského úřadu.

2) Všechny zúčastněné subjekty na vymáhání exekuce (banka, zaměstnavatel) mají právo na náhradu přiměřených nákladů, které se přičítají k celkovým nákladům exekuce.

3) Dlužník má právo ze svého bankovního účtu měsíčně vyčerpat částku do výše nezabavitelného minima, pokud nemá žádný další jiný příjem. Není možný souběh exekucí, tak jako k tomu dnes bohužel dochází, že zbytek mzdy nebo důchodu je zabaven bankou na exekuci.

4) Při každé exekuci se vždy posuzuje efektivita exekučního řízení. Zejména v případě, kdy dlužná částka mnohonásobně překračuje majetek dlužníka nebo náklady exekuce výrazně překračují hodnotu pohledávky. Součástí exekučního řízení v takových případech je posouzení schopnosti dlužníka splácet pohledávku, tzn. vytvořit mu podmínky pro dlouhodobé efektivní splácení pohledávky.

5) Nezabavitelné minimum umožňuje dlužníkovi vést důstojný život se zachováním jasně definovaných základních lidských potřeb a stanovením toho, co je obvyklé vybavení domácnosti.

6) Náklady a odměna exekutora za provedení exekuce by měla být maximálně 30% z jistiny dlužné částky tak, aby došlo k zastropování nákladů řízení a náklady byly dopředu zcela předvídatelné.

7) Exekuce může trvat maximálně 10 let. Není možné, aby exekuce byla formou doživotního trestu.

8) Místně příslušným exekutorem je exekutor se sídlem svého úřadu v místě trvalého bydliště povinného. Pokud se povinný v místě trvalého bydliště dlouhodobě nezdržuje, tak o místní příslušnosti rozhodne exekuční soud na návrh oprávněného, exekutora nebo povinného.

9) Soukromý exekutor nesmí ke své činnosti používat státní znak a označení soudní exekutor, není možné, aby navozoval dojem orgánu státní správy. Jedná se o soukromého podnikatele a nikoliv o organizační složku státu.

10) Není možné, aby si exekutor přisvojoval rozhodování, které přísluší soudu prvního stupně. V právním státě o právech občanů musí rozhodovat soud! (ustanovení § 55b odst.1, exekučního řádu) 

Nebezpečí exekuce číhá všude

Jan Hůrka, který je jedním ze signatářů petice a patří taktéž ke kritikům systému exekucí v Česku, vypracoval pro změnu základní bodový plán toho - odkud může i člověk, jež se domnívá, že mu exekuce nehrozí, být nemile zaskočen.

Čtěte také:

A varuje, že vlastně kompletní plán nelze sestavit v současné situaci nikdy (nedlužíte-li miliony již v původním dluhu). Nedoplatky korun i haléřů totiž mohou vzniknout prakticky všude. vše může narůstat potichu až do okamžiku, kdy se to stane výhodné pro vymahačskou firmu a neštěstí pro dlužníka, který se této nálepky už zbavuje s prakticky minimální šancí, je na světě.

"Přitom by stačil zákon jeden jediný ve všech státech světa přijatý, a to zákon o trestní odpovědnosti exekutora za výkon svého povolání. Se všemi právy a důsledky. V plné míře. A hmotné odpovědnosti. Aby i oni přicházeli při nápravě jejich zločinů o hmotné i nehmotné statky a mohli se podívat na svět i z druhé strany přes okno s mříží. Otázkou zůstává proč tento zákon u nás není," uzavírá Hůrka.  A za zřejmě stovky případů, jež se v zemi odehrávají, dává jeden příklad.

...neměla jste to dopustit...

"Samoživitelka, která jako pracující nevolník se třemi dětmi a platem hrubého 9 000 Kč, nebyla schopna zaplatit drobné dluhy, které se jí nastřádaly - nedoplatek za plyn, poplatky za pobyt dítěte v nemocnici. Měla však byt v hodnotě bezmála milion a půl. Ten tedy exekutor prodal v dražbě za 370 000 Kč. Zřejmě jen náhodou zrovna jinému exekutorovi. Na pláč té ženy jí exekutor jen odpověděl: Nikdy jste neměla tohle dopustit," popisuje Hůrka případ, kterak žena přišla o střechu nad hlavou.

Osobní bankroty, poradny

Do loňského roku bylo v ČR zaznamenáno přes milion exekucí, jen vloni jich bylo více než 700 tisíc. Podle údajů České exekutorské komory je zatím vyhlášeno 15 a půl tisíce osobních bankrotů. Ty jsou do jisté míry řešením pro lidi, kteří mají několik exekucí a neměli by jinak šanci se z nich vymanit. Ovšem nejsou řešením pro každého, ne každému může být vyhověno.

Čtěte také:

Jsme skoro na dně, tvrdí šéfka exekutorů

Proto byla na počátku tohotosrpnového týdne velmi překvapivá informace, která rozčeřila mediální vody. "Exekutoři v ČR jsou finančně téměř na dně," uvedla bezmála šokující a pod tíhou všech zkušeností z praxe, jež se obejbvují již bezmála denně, těžko uvěřitelnou zprávu prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková. Podle ní prý stále více exekutoři doplácejí ze svého na rostoucí podíl případů, kdy se z dlužníka nepodaří peníze dostat. 

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…