Drobil jede na Šumavu zastavit kůrovce

11.09.2010 12:57

Ministr životního prostředí Pavel Drobil z ODS se během sobotního rána vydal na Třístoličník na Prachaticku, kde mu místní starostové ukázali dopady kůrovcové kalamity.

Drobil jede na Šumavu zastavit kůrovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Drobil

Ministr ještě na místě prohlásil, že je třeba boj s lýkožroutem smrkovým změnit.

"Dojem není veselý, je smutný. Je evidentní, že se tady musí něco stát a problém se musí začít řešit. Jeden ze směrů je, že roztříštěnost bezzásahových zón je třeba stmelit. Je třeba se bavit, jak les obnovit. Viděl jsem kalamitu ze sedmdesátých let, ze které se příroda ještě nevzpamatovala. Je to stále mrtvé území," řekl Drobil serveruiDnes.cz na vyhlídce Hochstein u Třístoličníku.

Bude se kácet

Starostové nyní s ministrem nyní vedou debatu o rozsahu plánovaného kácení. Nelíbí se jim, že by mělo zmizet 500 tisíc kubíků dřeva. "To je nejvíce v historii parku," upozornil například starosta Modravy Antonín Schubert.

Účastníci schůzky se vydali na Třístoličník právě proto, že je zde dobře viditelný vývoj kalamity, ještě před lety zde byl zelený les. "Tady je les, který už je sežrán kůrovcem. Chceme nejen vědět, co s kůrovcem v lesích, které napadá, ale i co s lesem, který už je sežrán," řekl pro iDnes.cz předseda rady šumavského parku a zároveň předseda Klubu českých turistů Jan Stráský.

Pod Krejčím se houpe židle

Není zatím jasné, zda budou starostové žádat odvolání šéfa parku františka Krejčího. S tímto úředníkem by se ministr měl setkat během sobotního odpoledne. Pokud starostové Drobila přesvědčí, že je nutná změna koncepce boje s kůrovcem, je pravděpodobné, že Krejčí skončí.

Dále čtěte:

Šéf šumavského parku: Kůrovce přemnožil Zeman

Fuksa a Drobil (ODS) spojí své síly k lepší ochraně půdy a protipovodňové prevenci

Foto: paveldrobil.cz, biolib.cz, koláž Jan Cibulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…