Drobil vrací úder. Expremiér Fischer je ukázkou neschopnosti

16.11.2010 15:52

Přestřelka mezi ministrem životního prostředí a Pavlem Drobilem a expremiérem Janem Fischerem ohledně fotovoltaiky pokračuje. Fischer se v exkluzivním vyjádření pro ParlamentníListy.cz bránil proti Drobilově obvinění, že s problémem nárůstu cen elektřiny nic neudělal. Ministr Drobil poskytl exkluzivně ParlamentnímListům.cz repliku na Fischerovu obranu, ve které tvrdí opak.

Drobil vrací úder. Expremiér Fischer je ukázkou neschopnosti

"Pan ministr Drobil ani nepřekvapil a konec konců ani nezklamal. Ani nepředvedl žádný originální výkon. Jenom se připojil k letitému trendu české politické praxe: totiž neopomenout jakoukoliv příležitost ke kritice těch, kteří tady byli předtím. Na jejich působení se neshledá ani nit dobrá, oni jsou vinící současných neduhů, jak daleko bychom už byli, kdyby tady oni nebyli, jaké by to bylo všechno príma, kdybychom už tehdy tady byli my," napsal ve svém prohlášení expremiér Jan Fischer, který v současnosti vykonává funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj sídlící v Londýně.

Více: Za fotovoltaiky může Fischer. Věděl, jak to dopadne, zlobí se Drobil  

Reakce Jana Fischera: Expremiér Fischer Drobilovi: Že za fotovoltaiku můžu já? To ne

Drobil a Fischer se navzájem nepřekvapili ani nezklamali

„Pan premiér Fischer ani nezklamal a ostatně ani nepřekvapil. Nejprve mou věcnou a bohužel oprávněnou kritiku na adresu jeho vlády pronesenou při rozpravě k novele zákona č.180/2005 Sb. podrobil ´zdrcujícímu´ odsudku. Bohužel bez jediného argumentu. Aby se následně, zcela mimo téma, pochlubil počtem zahraničních cest, jež zvládl za 120 dní v úřadu. Zapomněl však dodat, že většina těchto cest a schůzek, jimiž bylo dokončeno české předsednicví EU, byla připravena a předjednána členy kabinetu Mirka Topolánka. Ke cti pana Fischera je třeba říci, že tuto premiérem Topolánkem připravenou misi nepokazil," vrací Drobil rétorický úder Fischerovi.

Expremiér před tím totiž napsal: „Nevím, kolik materiálů z oblasti své působnosti pan ministr Drobil vládě předložil, nicméně bych mu rád sdělil, že za stodvacet dnů působení své vlády už jsem měl za sebou jednání se všemi předními evropskými státníky, řízení zasedání Evropské rady v červnu roku 2009 všeobecně hodnocené jako úspěšné, reakci vlády na tehdejší povodně a jasný makroekonomický rámec a základní parametrizaci státního rozpočtu na rok 2010."

Fischerova podle Drobila novela nic neřeší

„Ale od zahraničních cest zpět k tématu. Jaký lepší důkaz nečinnosti svého kabinetu a nedostatečnosti jím přijatých opatření, než bylo poslední jednání Poslanecké sněmovny, která ve zkráceném režimu musela řešit problém související s fotovoltaickými zdroji připojenými do sítě zejména v roce 2010, pan Fischer potřebuje?" ptá se Drobil.

Novela zákona č. 180/2005 z dílny vlády Jana Fischera podle Drobila řeší výkupní cenu elektřiny ze zdrojů z fotovoltaických panelů připojených do sítě v roce 2011. Ale neřeší prý nic z toho, co musela řešit vláda premiéra Petra Nečase, tedy možný dramatický nárůst cen elektřiny v roce 2011 ze zdrojů připojených do distribuční sítě převážně v letech 2009 a 2010.

Ukázková neschopnost a nicnedělání

„To jsou fakta, která pan Fischer nazývá ´lacinou argumentací bez hledání argumentů´ a nebo přímo lží. Takže znovu: Situaci s možným dramatickým zdražením elektřiny v roce 2011, kterou řešila Poslancká sněmovna a vláda premiára Nečase, zavinila vláda premiéra Fischera svým fatálním selháním a v této oblasti i nekompetentností. Od května do podzimu 2009 nedělala nic," míní Drobil.

Novelu zákona o podpoře elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů projednala Fischerova v listopadu 2009 a podle Drobila naprosto nepochopitelně ji nechala v této krizové situaci v legislativním procesu až do května 2010. Tím podle Drobila trestuhodně promarnila to nejdůležitější, tedy možnost bez retroaktivních dopadů řešit problém zdrojů připojených do sítě v roce 2010.

„Jaká ukázková neschopnost ve srovnání se stávající vládou, která to vše zvládla za tři měsíce. Ano pane Fischere, a protože jsem ty tři měsíce musel s kolegy Kocourkem a Kalouskem pracovat, abychom napravili škody způsobené Vaší vládou a Vašimi ´opravdovými odborníky´, tak jsem nemohl za oněch 120 dnů v úřadě zvládnout ´jednání se všemi předními evropskými státníky´. I v politice platí, že jsou koně tažné a koně chovné ...," rýpnul si na závěr Drobil do expremiéra.

K tématu:

  • Ministr Drobil: Kauza solární elektrárny? Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly
  • Podpora biopaliv hrozí jako podpora fotovoltaiky, varuje Drobil i Havel
  • Fotovoltaika je průser, zaznělo. A prezident Klaus přikyvoval
  • Kalouskovo dotování elektřiny z povolenek? Drobil: Virtuální peníze
  • Nečasova vláda plní stachanovsky plány Bruselu na 104 procent
  • Za obří růst cen elektřiny nemohu. To Unie, myje si Kalousek ruce

  • Celý text prohlášení ministra životního prostředí Pavla Drobila

    Pan premiér Fischer ani nezklamal a ostatně ani nepřekvapil. Nejprve mou věcnou a bohužel oprávněnou kritiku na adresu jeho vlády pronesenou při rozpravě k novele zákona č. 180/2005 Sb. podrobil "zdrcujícímu" odsudku. Bohužel bez jediného argumentu. Aby se následně, zcela mimo téma, pochlubil početem zahraničních cest, jež zvládl za 120 dní v úřadu. Zapomněl však dodat, že většina těchto cest a schůzek, jimiž bylo dokončeno české předsednicví EU, byla připravena a předjednána členy kabinetu Mirka Topolánka. Ke cti pana Fischera je třeba říci, že tuto premiérem Topolánkem připravenou misi nepokazil.

    Ale od zahraničních cest zpět k tématu. Jaký lepší důkaz nečinnosti svého kabinetu a nedostatečnosti jím přijatých opatření, než bylo poslední jednání Poslanecké sněmovny, která ve zkráceném režimu musela řešit problém související s fotovoltaickými zdroji připojenými do sítě zejména v roce 2010, pan Fischer potřebuje?

    Novela zákona č.180/2005 z dílny vlády pana Fischera, kterou tak důsledně obhajuje, "řeší" výkupní cenu elektřiny se zdrojů z fotovoltaických panelů připojených do sítě v roce 2011! Tedy neřeší nic z toho, co musela řešit vláda premiéra Nečase, tj. možný dramatický nárůst cen elektřiny v roce 2011 ze zdrojů připojených do distribuční sítě převážně v letech 2009 a 2010.

    To jsou fakta, která pan Fischer nazývá "lacinou argumentací bez hledání argunentů" a nebo přímo lží. Takže znovu: Situaci s možným dramatickým zdražením elektřiny v roce 2011, kterou řešila Poslanecká sněmovna a vláda premiára Nečase, zavinila vláda premiéra Fischera svým fatálním selháním a v této oblasti i nekompetentností. Od května do podzimu 2009 nedělala nic.

    Novelu zákona o podpoře elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů projednala v listopadu 2009 a naprosto nepochopitelně ji nechala v této krizové situaci "vláčet" legislativním procesem až do května 2010. Tím trestuhodně promarnila to nejdůležitější, možnost bez retroaktivních dopadů řešit problém zdrojů připojených do sítě v roce 2010!

    Jaká ukázková neschopnost ve srovnání se stávající vládou, která to vše zvládla za tři měsíce. Ano pane Fischere, a protože jsem ty tři měsíce musel s kolegy Kocourkem a Kalouskem pracovat, abychom napravili škody způsobené Vaší vládou a Vašimi "opravdovými odborníky", tak jsem nemohl za oněch 120 dnů v úřadě zvládnout "jednání se všemi předními evropskými státníky". I v politice platí, že jsou koně tažné a koně chovné ...

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

    Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

    Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

    16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

    Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…