Důchodce na Václaváku nadával: Nákupy jsou noční můra, Češi jsou stádo

17.03.2012 17:58

V sobotu v podvečer se na pražském Václavském náměstí sešli odpůrci vlády a prezidenta. Sešlo se jich nakonec přes dvě stovky. Organizátoři Holešovské výzvy se od sobotního protestu totiž distancovali.

Důchodce na Václaváku nadával: Nákupy jsou noční můra, Češi jsou stádo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Reformy vlády jsou nehumánní !

Stejně jako v minulých dnech, i v sobotu v podvečer se na Václavském náměstí sešli odpůrci současného establishmentu. Holešovská výzva, která podobné protesty v posledních dnech iniciovala, se ale od této akce distancovala.

Nelíbí se jí totiž fakt, že protest organizuje Skutečná demokracie, jejímž členem je kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert. Ten je známý například přepálenými cenami za jízdné. Akce začala v 17:00 a kolem sochy Svatého Václava bylo přítomno něco přes sto lidí s několika českými vlajkami. Později přišli i další a celkem se na horní části Václavského náměstí sešlo přes dvě stě účastníků.



Student nemůže do kina

Jeden z protestujících, student, který si nepřál zveřejnit jméno, uvedl, že dopad reforem cítí citelně. "Do kina mohu jedenkrát za dva měsíce, dříve to bylo dvakrát týdně," řekl reportérce ParlamentníchListů.cz.

Kritický k vládě byl i sedmdesátiletý důchodce: "Nákupy jsou pro mne noční můra, kam až to povede? Češi jsou stádo, snad tyto iniciativy pomohou a stmelí se. Kdybych tohle věděl v roce 1989, tak bych zůstal ve Švýcarsku," povzdechl si pro ParlamentníListy.cz postarší muž.

Asi čtyřicetiletá žena pro ParlamentníListy.cz emotivně uvedla: "Mám pocit, jako když mi vláda utahuje smyčku kolem hrdla." Každopádně od předchozích akcí, se sobotní protest nesetkal s přílišnou podporou. Přítomni byli převážně starší lidé. Někteří si nostalgicky přejí, že se snad jednou plného Václavského náměstí dočkají.

Týden protestů

Proti vládě se v tomto týdnu protestovalo nejen v Praze, ale i v jiných městech. Kromě Prahy se lidé protestující proti kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) sešli třeba i v Brně, Ostravě i Plzni.

Od akce se distancoval vůdce Holešovské výzvy Slávek Popelka s tím, že Ponert v minulých dnech vyzýval na protestech k násilným akcím a údajně vyvolal incident před budovou ČT.



"Iniciativa zcela porušila veškerá demokratická pravidla svévolnou změnou obsahu protestu a webu Národní rady, jehož byla pouze správcem. Vrcholem byl násilný incident před ČT v Praze," píše se na internetových stránkách Holešovské výzvy. Její představitelé také uvedli, že hnutí Skutečná demokracie (SKDE), jejímž členem Ponert je, už není součástí jejich hnutí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…