Dvořákovou vyděsila slova Hanákové před herci: Působí tak hloupě...

11.09.2012 17:15

Mnozí herci fandili pravici, nyní jsou konfrontováni s její arogancí. Tak vidí politoložka současný vývoj událostí po odvolání ředitele Národního divadla z funkce ministryní kultury Alenou Hanákovou. A varuje před tím, že vyhlášení stávkové pohotovosti v divadle může znamenat jistý důležitý zlom.

Dvořákovou vyděsila slova Hanákové před herci: Působí tak hloupě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) a její ekonomický náměstek Martin Sankot vysvětlovali v úterý na tiskové konferenci důvody nedávného náhlého odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. Podle nich prý lidé z divadla často odcházejí dříve, než představení skončí, na některá představení chodí jen minimálně a k tomu navíc prý ředitel Černý nezvládl vytvořit rozpočet.

Projev ministryně kultury, který působil velmi nepřesvědčivě, sledovala i politoložka přednášející na VŠE Vladimíra Dvořáková. Podle ní v něm spočívá jisté memento.

„To, že ministryně kultury působí tak nekompetentně, hloupě, že její zdůvodnění toho, proč odvolala dosavadního ředitele, působí nevěrohodně, to je vážná věc. To, že vedením pak pověřila ekonomického náměstka, také není ideální – zvlášť, když se zdá, že se až po odvolání Ondřeje Černého začaly hledat skutečné důvody toho, proč musel odejít. I v televizním vystoupení paní ministryně bylo zřejmé, že asi o svém resortu moc neví, když stále jako důvod odvolání ředitele opakovala nějaké špatně nastartované procesy, které však neuměla zcela jednoduše vůbec vysvětlit,“ opřela se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ostrá profesorka politologie do ministryně Hanákové.

Nepodceňujme naštvané herce, kteří jsou konfrontováni s arogancí pravice

S tímto krokem a rozhodnutím ministryně souvisí i to, že herci Národního divadla vyhlásili stávkovou pohotovost. „To naštvání herců nelze nijak podceňovat. Je důležitým ukazatelem toho, že ačkoli se většina z nich dříve přikláněla alespoň sympatiemi k pravici, nyní jsou právě ve vztahu k ní konfrontováni s neuvěřitelnou arogancí. To je problém, který může nastartovat určitý zlom,“ varuje Dvořáková.

Podle ní důkazem toho, kdy může pohár trpělivosti v lidech přetéct, byl i „slavný“ projev Milouše Jakeše z Červeného Hrádku, z kterého byla cítit neznalost situace a poměrů stejně jako to působí v případě současné ministryně kultury.  

Odchod kvůli výsledkům auditu?

Připomeňme, že v Národním divadle proběhl letos v lednu audit. A právě na ten se nyní ministryně odvolává, když čelí kritice za to, že ředitele odvolala, navíc zcela náhle.

„Audit upozorňoval na to, že brzy dojde k eskalaci uměleckých i ekonomických problémů,“ uvedla Hanáková s tím, že ředitel prý nebyl vnímán umělci jako dostatečná autorita. Jak však ministryně zdůraznila, ministerstvo pod jejím vedením ale audit nezadalo, proto chtěla celou situaci ještě zanalyzovat.

Nově pověřený vedením divadla ekonomický náměstek Martin Sankot také konstatoval, že „nebylo dosaženo efektu transformace“. Slíbil, že nyní ale nebudou prováděny žádné personální změny. Herci však jeho vedení odmítají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…