Farizejství je slovo, které by měl P. Nečas jako křesťan dobře znát

11.11.2012 7:56

TÝDEN V MÉDIÍCH Premiér Petr Nečas i generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub to schytali od mediálního odborníka Petra Žantovského. Prvního usvědčuje za vyjádření pro sdělovací prostředky z farizejství, druhého zase z nedodržování jednoho z desatera přikázání Božích.

Farizejství je slovo, které by měl P. Nečas jako křesťan dobře znát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Za ústřední zprávu uplynulého týdne ve sdělovacích prostředcích považuje mediální odborník Petr Žantovský vyjádření předsedy vlády Petra Nečase na adresu novopečeného poslance Romana Pekárka, který se do sněmovny dostal díky rezignaci tří rebelů ODS. Na šest let nepravomocně odsouzený Pekárek posloužil při hlasování, po něm už se stal pro premiéra osobou nežádoucí.

„Na neuvěřitelné kauze prohlasování všech takzvaně reformních návrhů zákonů v parlamentu včetně církevních restitucí není nejšílenější samotný obsah zákonů, ale především kauza pana poslance Pekárka, která se na to váže a která naprosto jasně ukazuje, jakým brutálním a bezohledným způsobem se chová dnešní mocenská elita,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Biskupská konference nás vědomě balamutí

Pozastavuje se nad tím, že ODS vyzdvihla ze zázemí nějakého člověka, posadila ho do parlamentu, aby za ni hlasoval ve věci, kvůli níž museli sněmovnu opustit tři rebelové, jinak by se nedala prohlasovat. „To, že pan Pekárek zvedal ruku jako stroj pro zákony, bylo v pořádku. A o den později vystoupí premiér a předseda strany a řekne, že donutí Pekárka k odstoupení nebo ho vyloučí ze strany i z poslaneckého klubu. To je vrchol farizejství. A myslím, že farizejství je slovo, které by pan Nečas jako křesťan měl dobře znát,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Dalším, kdo se podle něj v uplynulém týdnu ve sdělovacích prostředcích „vyznamenal“, je generání sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. „Pan Holub prohlásil, že lidé už nebudou muset platit církve ze svých daní. Což je prý ta dobrá zpráva pro občany. Ovšem problém je, že to není pravda. A ještě řadu desítek let to pravda nebude. Takže nás biskupská konference balamutí zcela vědomě a zcela neomluvitelně,“ tvrdí mediální odborník.

Generální sekretář by měl oprášit znalost desatera

Není to však jen Česká biskupská konference, která se pokouší ve sdělovacích prostředcích „kalit vodu“, a to v mnoha směrech. „Je to jenom majetkový prospěchový důvod. Není tam absolutně žádný důvod ve smyslu nápravy křivd, to už dávno nehraje žádnou roli. Tu hrají jen peníze pro církve, tedy především římskokatolickou, která je na forhontě nejvíc,“ myslí si Petr Žantovský.

To, že se kolem tzv. církevních restitucí nemluví do médií pravda, považuje jenom za dokreslující okolnost. „A když už jsem si vzal do pusy věrouku, tak si myslím, že pan biskupský sekretář by měl vědět, že v desateru stojí ´Nepromluvíš křivého slova´, takže by si to měl zopakovat společně se základním vzděláním,“ doporučuje Petr Žantovský.

Vynikající karikaturista versus pedofilní primitiv

V uplynulém týdnu ho zaujalo i to, jak nevyrovnaně česká média pracují s agendou. „Stačí si vzít agendu jménem Jimmy Savile a agendu jménem Vladimír Jiránek. To jsou dvě osoby probírané médii v jednom týdnu. A kdyby se spočítaly minuty odvysílané v různých televizích i prostor daný v jiných médiích těmhle dvěma osobnostem, tak s podivem vyjde, jak významný se podle našich novinářů jeví zesnulý karikaturista Jiránek a jak důležitou postavou je pedofilní primitiv Jimmy Savile, exhibicionista se šlechtickým titulem,“ všímá si mediální odborník.

Zaráží ho i to, že se v žádném médiu nikdo vážně ne zabýval skutečností, že Jimmy Savile byl držitelem šlechtického titulu britské královny. „Nikdo se nezamýšlí nad tím, jakým způsobem se ty tituly udělují a za jaké činy. Na to, že držitelem titulu je kdejaký zpěvák typu Eltona Johna, to už jsme si snad zvykli. Ale že i televizní moderátor, to je docela síla. Bylo by možná zajímavé podívat se do britských médií, jestli se tam o tom debatuje, protože v českých médiích se o tom nedozvíte nic,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…