Heger přikázal nemocnicím zvýšit platy. Některé lákají lékaře po svém

07.02.2011 17:50

Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 podepsal příkaz ředitelům státních nemocnic, ať od března zvýší platy lékařů o pět až osm tisíc korun. V některých nemocnicích se už ale vyšší platy začaly slibovat dříve, pod podmínkou stažení výpovědí.

Heger přikázal nemocnicím zvýšit platy. Některé lákají lékaře po svém

Leoš Heger vyjednal se zdravotními pojišťovnami dvoumiliardové navýšení mzdových prostředků ve státním zdravotnictví. Půl miliardy dostanou zdravotní sestry, zbytek lékaři, což ovšem organizátorům protestní akce Děkujeme, odcházíme nestačí.

"Pan ministr příkaz podepsal a už je odeslán všem ředitelům přímo řízených nemocnic," potvrdil pro ČT24 mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Navyšování platů by mělo probíhat podle kvalifikace a délky praxe jednotlivých zdravotníků.


Přidáváme víc

"My už jsme obdrželi příkaz ministerstva na navýšení mezd lékařů, nicméně momentálně nad rámec tohoto navýšení, tedy pět až osm tisíc, naše nemocnice nabízí zvýšení mezd podle tříd o 8, 10 a 12 tisíc. Ovšem za toto zvýšení musí lékaři stáhnout své výpovědi," potvrdila pro ParlamentníListy.cz Jaroslava Kunová z Fakultní nemocnice Plzeň.

Čtěte více: Lékaři dostali nabídku, která se neodmítá. Zatím v Plzni


Podobná je i situace v pražském Motole. „Přidávali jsme vždy, když to po nás na tlak odborů ministerstvo požadovalo, a to i přes to, že neposlalo jedinou korunu. Tedy mohu pana Kubka ujistit, že tak učiníme i teď, když na to peníze dostaneme," sdělil redakci ředitel této nemocnice Miloslav Ludvík.

Související:


Oproti tomu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) doposud neobdržela závazný „pokyn ministra" ve věci navýšení mezd lékařů od měsíce března 2011. V souvislosti s „Příslibem ministra zdravotnictví České republiky" ze dne 3. února 2011 lze usuzovat, že takový pokyn od Ministerstva zdravotnictví České republiky, jako svého zřizovatele, obdržíme v nejbližších dnech, informovaly se dále ParlamentníListy.cz.

Nedonošené děti a onkologičtí pacienti

Ministerstvo nyní přímo řídí jen malý díl z celkových 190 českých nemocnic, nicméně v nich spravuje zhruba polovinu všech lůžek.

Nárůstem platů chce Heger zastavit odchod asi 3800 nemocničních lékařů, kteří tak chtějí protestovat proti nízkým platům a špatným pracovním podmínkám. Problém je, že výpovědi nejsou rozloženy rovnoměrně, například na Vysočině k prvnímu březnu odchází celkem 56 procent zdravotníků. Lékařským exodem budou také zasaženy některé obory více než jiné, hrozí kolaps péče o novorozence či o pacienty s rakovinou.

Během úterý by se kvůli vážné situaci měla sejít bezpečnostní rada státu, jednání navštíví i krajští hejtmani. 

Související: O lékařích bez Klause. Prezident na bezpečnostní radu nejde


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…