Herec Vydra má rád koně. Ministr také. Půjdou do tepláků?

13.03.2012 18:58

Herec a známý milovník koní Václav Vydra bude čelit trestnímu oznámení pro neortodoxní ošetřování kopyt jím chovaných koní. Trestní oznámení na něj podává renomovaný pražský advokát JUDr. Tomáš Pelikán. Nechci panu Vydrovi ublížit, chci jen, aby odborníci jasně řekli, zda koňům ubližuje, či nikoliv, řekl advokát redakci.

Herec Vydra má rád koně. Ministr také. Půjdou do tepláků?
Foto: hns
Popisek: Herec Václav Vydra a Petr Bendl mají společného koníčka

Renomovaný pražský advokát JUDr. Tomáš Pelikán hodlá dnes nebo nejdéle zítra podat trestní oznámení na herce Václava Vydru. Má totiž podezření, že herec možná, byť třeba nevědomky, týrá koně, které chová na své farmě.

Někdo musí říct, zda je týrá

Není v tom nic osobního, ani nechci panu Vydrovi ublížit, jen chci, aby v rámci šetření konečně odborníci zkonstatovali, zda se koňům neortodoxní metodou ošetřování kopyt neubližuje. Já osobně jsem přesvědčený, že sice neúmyslně, ale ubližuje,“ řekl Pelikán ParlamentnímListům.cz.

Vydra je totiž zastáncem bosých koní, tedy koní bez podkov, kdy k ošetřování kopyt dochází vystrouháním takzvaně až na krev. Logickým efektem pak jsou kulhající koně, jejichž stav se ale prý podle Vydry lepší.

Sám Vydra je ale Pelikánovým postupem rozesmutněn. "Pokud chce pan Pelikán podat trestní oznámení, ať ho podá. Ale těžko může najít něco, co by dokázalo, že koně týrám. Dělal jsem vše pro to, abych koňům pomohl," řekl herec ParlamentnímListům.cz.

Viděl kulhat koně v televizi

Sám právník je ale jiného názoru. Pelikán je přesvědčen, že obdobně jako on budou postupovat i ochránci zvířat či podobné organizace, nicméně podle něj věc nesnese odkladu. „Proto už jsem své kanceláři zadal úkol trestní oznámení vypracovat a dnes jej hodlám podat,“ doplnil Pelikán.

Pelikán se pro trestní oznámení rozhodl po té, co viděl pondělní pořad České televize Reportéři ČT. Zde viděl kulhající koně a rozporuplná vyjádření odborníků k výše zmíněné metodě ošetřování koňských kopyt.

Je to neotřelá metoda týrání

Herec Václav Vydra na tento alternativní chov koní založil veřejně prospěšnou společnost, která bosé koně ošetřené speciální metodou propaguje. Podle odborníků oslovených Českou televizí jim však ubližuje. „Tak to považuji jednoznačně za metodu, která je na hranici týrání zvířat,“ uvedl v pořadu Reportéři ČT veterinář Michal Šindelář.

Vydrovu farmu nicméně podporuje ministr zemědělství Petr Bendl, který mu poradil požádat o dotaci. „Já jsem viděl, že se snaží prosazovat úpravy bosých kopyt. Věděl jsem od nich, že je to z velké části svět neprobádaný a že má spousta odpůrců,“ uvedl v pořadu ministr. „Je potřeba brát individuální postup ke každému koni. Nesmí se odsuzovat vše nové, co přijde,“ zastal se Bendl Vydry.

Kámoš Bendl pomohl

Ona kontroverzní metoda v poněkud alternativním stylu je takzvanou metodou Hiltrud Strasserové. Ta spočívá v tom, že koně jsou volně ustájeni, nemají v hubě železo a chodí bez použití podkov. Metoda je velmi sporná a nedoporučuje se používat ani v samotném Německu, kde vznikla.

Proč tedy Vydra dostává zmíněnou pětimilionovou dotaci? Přátelství s ministrem Petrem Bendlem, nabízí vysvětlení někdejší šéf Vydrova Institutu, veterinář Pavel Mádr. Podle něho se z projektu, který byl původně obecně prospěšnou společností, stalo jen naplňování obchodního zájmu.

"O dotaci jsem se prvně dozvěděl v listopadu minulého roku z médií. Přese mě jako přes ředitele žádost vůbec nešla, podle mě se na ní pan Vydra s panem Bendlem sám domluvil někdy v době, kdy Bendl (Vydrův přítel a známý, pozn. red.) nastupoval do vedení Ministerstva zemědělství," řekl ParlamentnímListům.cz někdejší šéf Vydrovy společnosti.

Pět milionů prý nepotřebuje

A jak se někdejší Vydrův kolega dívá na využití pětimilionové dotace, jejíž žádost podle něho zemědělským výborem sněmovny prošla? Velmi skepticky. "Využití by nebylo smysluplné, Institut se v současnosti zpronevěřuje obecně prospěšné společnosti, směřuje jednoznačně pouze k metodě doktorky Strasserové. Je to obchodní záležitost," dodal pro redakci.

On, stejně jako jeho manželka, Vydrův Institut opustili zkraje února tohoto roku. Vadilo jim, že se stává pouze "pobočkou" doktorky Strasserové. "Původně to neměla být její filiálka, ale organizace, která pouze vychází z jejích idejí," doplnil veterinář.

Je to likvidační kampaň, nic víc

Sám Vydra ale nesouhlasí. "Je to cílená, až bych řekl likvidační kampaň proti mně," řekl už v minulosti ParlamentnímListům.cz. "Ročně jde na chov koní 185 milionů, nikdo se nestará o to, kam jdou. Pět milionů na alternativní způsob chovu je zanedbatelná částka," dodal s tím, že na dotaci čeká jako na smilování, neboť je na ní závislá jeho další činnost.

Metoda doktorky Strasserové, kterou Vydra i Bendl propagují, ale kromě Mádra nenachází zastání ani u dalších odborníků. "Já ani odborná veřejnost se s tím (styl, jakým Vydra s koni pracuje, pozn. red.) neztotožňujeme. Válčíme s tím i na poli vzdělávání, kde máme i vyjádření Evropské unie," řekl ke stylu, jakým Vydra koně chová, prezident Asociace svazů chovatelů koní ČR, Jaroslav Dražan.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…