Hlupáku, primitive, došel ti dech. Slovenský umělec Pavol Habera se dočkal odvety za to, že veřejně zostudil Miloše Zemana

30.07.2014 8:13

Primitivní muzikant, kterému došel dech a dělá se zajímavým. Tak komentuje výroky Pavola Habery o oblékání prezidentského páru František Ringo Čech. Tiskový mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček pak zpěvákovi vzkázal, aby se věnoval své umělecké činnosti a nepouštěl se na tenký led „módní policie“.

Hlupáku, primitive, došel ti dech. Slovenský umělec Pavol Habera se dočkal odvety za to, že veřejně zostudil Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Slovenský zpěvák Pavol Habera se do kritiky českého prezidentského páru pustil při svém pátečním koncertu na festivalu Benátská noc ve Vesci na Liberecku. Jak v úterý napsala MF Dnes, frontman kapely Team si vzal na mušku styl oblékání prezidenta Zemana i první dámy.

Habera měl český prezidentský pár přirovnat k „východoslovenským prostoduchým obyvatelům tamějších slumů“. Už přímo na místě se to nelíbilo některým divákům koncertu a jeden z nich si to chtěl se zpěvákem osobně vyřídit. Přes ochranku se však k Haberovi nedostal, tak alespoň napsal dopis Kanceláři prezidenta republiky, v němž o incidentu informoval.

Šéf tiskového odboru Hradu a mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k tomu prostřednictvím ParlamentníchListů.cz zpěvákovi vzkázal, aby se věnoval raději hudbě. „Na konto vyřčených slov mohu pouze poznamenat, že by se pan Habera měl věnovat především své umělecké činnosti a nepouštět se na tenký led ‚módní policie‘,“ řekl redakci mluvčí Ovčáček.

Podle senátora a dlouhodobého podporovatele prezidenta Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) by si slovenský umělec měl zamést před vlastním prahem. „Blahoslaven budiž chudý duchem. Ukazuje to jen, jak ubohé myšlení tento člověk má. I kdyby to s tím nevkusným oblékáním byla pravda, je to přece prezident republiky a k jeho úřadu musí platit určitá úcta. Ať si pan Habera zamete před vlastním prahem, takové vyjadřování je vrchol nevkusu,“ vzkazuje zpěvákovi senátor Doubrava.

Další z prezidentových příznivců František Ringo Čech přímo označil Pavola Haberu za hlupáka a primitivního člověka. „A co čekáte od Habery? Vždyť je to muzikant! Je to primitivní člověk, který na sebe chce nějak upoutat pozornost. A protože už mu dochází motivace a stárne, dělá se zajímavým. Ujel mu rychlík. Zemanova popularita stoupá. Habera je prostě hloupý člověk. Akademik by taková slova samozřejmě nikdy neřekl. Tohle je hlupák, už mu došel dech,“ řekl Ringo Čech.

„Jestliže pronesl taková slova na adresu hlavy státu, svědčí to o jeho chabé inteligenci a absenci základních hodnot a vychování. Odhlédněme od jména Miloš Zeman, ale je to institut prezidenta republiky, který u starší generace, ať je prezidentem kdokoli, je ctěn a vážen. Taková tradice se váže už k době prezidenta osvoboditele Tomáše G. Masaryka, a navíc nesouhlasím s tím, že se prezident Miloš Zeman špatně obléká,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz předseda Strany práv občanů a senátor Jan Veleba.

„Ano, neobléká se do těch nejdražších modelů jako někteří politici, ale obleky jsou zcela v pořádku.  A já to mohu posoudit, protože ho potkávám relativně často. A pokud jde o první dámu, tak pokud pan Habera narážel na to, že si libuje v tmavších barvách, no tak je to přece její věc, jde o její vkus. Sečteno a podtrženo, názor Pavola Habery nemá podle mě se skutečností nic společného a svědčí o jeho nevychovanosti,“ dodal Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…