Hrozba odborů: Startujeme kampaň proti Kalouskovi. Volby nevyhraje

01.02.2013 10:50

Voličská podpora vládní strany TOP 09 se v průběhu prezidentské volby téměř zdvojnásobila na 16 procent. Vyplývá to z lednového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Objevily se proto úvahy, že pokud by nyní došlo na předčasné volby, tím, kdo by na nich vydělal, by byl Miroslav Kalousek. Zástupci odborů však tvrdí, že mimořádné volby budou přínos zejména pro občany této země a že úspěch TOP 09 neočekávají, protože budou lidem připomínat, co jim tato strana provedla.

Hrozba odborů: Startujeme kampaň proti Kalouskovi. Volby nevyhraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově proběhlo poslední rozloučení s veteránem druhé světové války, generálem ve výslužbě Tomášem Sedláčkem

Ministr financí Miroslav Kalousek a jeho TOP 09, které je místopředsedou, by se mohli svést na vlně voličské přízně z prezidentských voleb a v případě pádu vlády by pro ně nové volby mohly podle mnohých spekulací znamenat návrat zpět na výsluní, i když strana až do voleb prezidenta na preferencích dlouhodobě ztrácela. Zástupci odborů to však vidí jinak.

Dušek: Na předčasných volbách vydělají občané

„Na tom, kdy budou předčasné volby, vydělá především Česká republika. A to si, myslím, je rozhodující. Miroslav Kalousek, i kdyby volby na krásně vyhrál, nemá žádný koaliční potenciál pro ostatní strany. Takže z toho obavu nemám. A je rozhodně čitelnější, než strany, které nikdo nevolil a které jsou schopny se třikrát změnit během volebního období. Jsem přesvědčen, že čím dříve současná vláda odejde, tím lépe pro Českou republiku,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jaromír Dušek, předseda Svazu odborářů služeb a dopravy a radní za SPOZ v Pardubickém kraji.

Dufek: Současná pravice se předčasných voleb bojí

Bohumír Dufek, šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů tvrdí, že odvozovat od prezidentské volby úspěch Miroslava Kalouska v řádných nebo mimořádných volbách do Poslanecké sněmovny je nesmysl. „Tak jako média špatně odhadla českého voliče, tak v tuto chvíli je tato otázka doslova mimo realitu. Dokonce bych si přál, kdyby byly mimořádné volby. Jsem dokonce jeden z mála odborářů, který to říká už rok. Nechť jsou tedy karty znovu rozdány v nových volbách, protože nezvolená strana jako LIDEM, to je něco úplně hrozného. Čeští občané si nezaslouží neustálou diskusi kolem toho, co právoplatné je a co není,“ uvedl pro redakci Dufek, který je také předsedou Asociace samostatných odborů, viceprezident Evropské federace odborových svazů pracovníků v zemědělství, potravinářství a turismu v Bruselu.


                                              
Podle něj se současná pravice předčasných voleb bojí. „Proto také schvaluje některé zákony s poslanci, kteří jsou pravomocně odsouzeni, což je jedna z věcí, která nemůže být slušnému českému občanu lhostejná, a tady se pozastavuji nad tím, jak některá kulturní sféra dokáže převracet skutečnosti a převracet věci ve svůj prospěch. Mluvit o tom, že někdo je větší a někdo menší morální autorita, nebo vyjádření Jana Hřebejka o tom, že jsme všichni prasata, tak to je vrchol arogance. Kdybychom měli slušné politiky, tak už dávno byly vyhlášeny předčasné parlamentní volby,“ doplnil Dufek.

Olejár: Budeme lidem připomínat, co jim TOP 09 provedla

Předseda odborů pražského dopravního podniku a prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár k tomu říká: „Podle nás by TOP 09 na prezidentských volbách nemohla v žádném případě vydělat. Můžu vám říct, že za chvíli startujeme kampaň proti Kalouskovi, proti daňovým zákonům a benefitům, které chce sebrat lidem. Tato strana nemůže vyhrát volby v této době, zejména ne poté, co se zhoršily podmínky uchazečů o práci, kteří byli šikanováni na poštách. Také zdravotně postižení určitě nebudou volit topku za to, co jim udělal Drábek, kdy jim nanutil sKarty a ještě v rozporu se zákonem. Zvednout daně u potravin a léků je zločin,“ tvrdí Olejár s tím, že odbory jsou v případě, že se budou blížit třeba i předčasné volby, připraveny tato témata připomínat, aby občané nezapomněli na to, co jim TOP 09 provedla. „Volební úspěch TOP 09 proto neočekáváme," uzavřel Olejár.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…