Je to slušnost. Kalousek se připojil k vládě a poobědval s hejtmany

26.08.2011 11:42

„Stávka" ministrů TOP 09 týkající se všech jednání vlády neohrozila průběh jednání kabinetu s hejtmany. Ministři strany ParlamentnímListům.cz před polednem potvrdili, že se jednání zúčastní. „Samozřejmě se zúčastníme, nejde o standardní jednání vlády a není důvod být k hejtmanům neslušný," řekl redakci ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Je to slušnost. Kalousek se připojil k vládě a poobědval s hejtmany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Ministři TOP 09 se zúčastnili dnešního jednání vlády s hejtmany. ParlamentnímListům.cz to na dotaz potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromí Drábek, stejně jako ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Budu se účastnit osobně," napsal Drábek v sms zprávě.

Buď TOP 09 nebo Bátora

Připomeňme, že na pravidelném středečním jednání vlády ministři TOP 09 chyběli. Splnili tak výhrůžku, že se nebudou zasedání vlády účastnit do doby, dokud nebude z postu personálního ředitele ministerstva školství odvolán Ladislav Bátora. Ten měl urazit předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga na svém facebookovém profilu.

Kalousek opakovaně uvedl, že ministři TOP 09 nechtějí setrvat v takovéto vládě, pokud Bátora na ministerstvu školství ve vysoké funkci zůstane. Ministr Bátoru dokonce označil za neonacistu. Věci veřejné, pod které ministerstvo s Bátorou spadá, odmítají takový nátlak a Bátoru dále ve funkci podporují.


Výpadek ze stavebního spoření mají odskákat kraje

Vláda by měla s hejtmany mimo jiné projednávat přípravu státního rozpočtu na rok 2012, kde jedním z nejpalčivějších témat je oblast regionální dopravy. Tu chce vláda regulovat poté, co Ústavní soud zamezil pro letošní rok omezení státní podpory a danění výnosů ze stavebního spoření. Výpadek, který toto rozhodnutí způsobilo, chce ministr financí Miroslav Kalousek částečně saturovat právě z příspěvků státu na regionální dopravu.

Po vynesení verdiktu ale řekl, že bude rozhodnutí soudu respektovat, ale bude to pro státní pokladnu znamenat, že se schodek státního rozpočtu zvýší o šest miliard korun, které bude zapotřebí někde ubrat.

V té souvislosti ministerstvo financí v květnu požádalo vládu, aby kvůli rozhodnutí Ústavního soudu ohledně stavebního spoření dočasně zmrazila čerpání všech nespotřebovaných nároků kapitol státního rozpočtu z předchozích let, včetně 2,6 miliardy korun na financování ztráty regionální železniční dopravy.

Kalousek se nám mstí

Podle jihomoravského hejtmana a předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška (ČSSD) se ministr financí Miroslav Kalousek rozhodl pomstít "oranžovým" krajům za prohraný ústavní spor o stavební spoření.

„Nečasův kabinet bez jakéhokoliv upozornění krajům nebo hejtmanům na svém středečním jednání na návrh ministra Kalouska zablokoval finanční prostředky na krytí veřejné železniční dopravy, které činí asi 2,6 miliard korun ročně," prohlásil tehdy v reakci Hašek.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…