Jezevec z Vysočiny glosuje: Véčkaři jsou amatéři, přesto Bárta není blbec

04.04.2012 16:43

JINÝMA OČIMA Straníci Věcí veřejných zůstali amatéry a odchodem z vlády se chovají jako, když Hérostratos zapálil Artemidin chrám v Efesu. Sice se tím zviditelnil a dodnes se na něj vzpomíná, ale vůbec ne v pozitivním slova smyslu. Tak glosuje současnou situaci ve vládní koalici jezevec z Vysočiny a expremiér Miloš Zeman. Na druhou stranu říká, že je třeba véčkům objektivně poděkovat za to, že do koaliční smlouvy prosadily přímou volbu prezidenta.

Jezevec z Vysočiny glosuje: Véčkaři jsou amatéři, přesto Bárta není blbec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„Pokud by se premiér Petr Nečas dokázal dohodnout s Věcmi veřejnými, že na jedné straně vládu už opustí, ale na druhé ji budou tolerovat v parlamentu, tak by to mohlo znamenat zvýšení výkonnosti této velmi neúspěšné vlády,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý premiér a současný čestný předseda Strany Práv Občanů Zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman. Ostatně glosování současné situace ve vládě okořenil i několika bonmoty, jak je jeho zvykem.

Vše k rozvíjející se vládní krizi sledujeme ZDE

Koaliční vládnutí nikdy nefungovalo

Podle Zemana je systém koaličního vládnutí několika stran dohromady zcela nefunkční. „Jsem názoru, že jediná správná koalice je koalice jednočlenná. Tedy ta, složená ze členů jedné politické strany. Proto dávám přednost menšinové vládě, která je tolerována alespoň nejsilnější opoziční stranou, před velmi různorodou koalicí, která zpravidla nefunguje. Neúspěchy vlády v ní jsou totiž vždy přisuzovány koaličním partnerům, zatímco úspěchy se pyšní ta či ona strana sama,“ sdělil.

Přesné příčiny, proč chtějí Věci veřejné z vlády odejít, prý Zeman nedokáže dohlédnout. „Pokud se tím chtějí zviditelnit, tak jde o totéž, jako když Hérostratos zapálil Artemidin chrám v Efesu. Sice se tím zviditelnil a dodnes se na něj vzpomíná, ale v negativním smyslu. Nicméně Věci veřejné by měly vládu tolerovat už z prostého pudu sebezáchovy. Kdyby totiž přispěly ke vzniku mimořádných voleb, do parlamentu by se již nedostaly,“ zmínil.

Předčasné volby, ale s panašováním

Anketa

Chcete předčasné volby?

84%
16%
hlasovalo: 2165 lidí
Čestný předseda SPOZ nicméně na Věcech veřejných vidí i kladné stránky. „Chtěl bych jim především objektivně poděkovat za to, že přispěly ke schválení zákona o přímé volbě prezidenta, protože ho prosadily do koaliční smlouvy. Na druhé straně se obávám, že jejich jiné kroky, konkrétně různé aféry a skandály, vedou k tomu, že už se opravdu nedostanou do parlamentu a to jak v případě řádných, tak i u mimořádných voleb,“ podotkl.

Předčasné volby jsou podle Zemana vhodným řešením vládní krize, ale pouze za předpokladu, že bude změněn volební zákon tak, aby rozšířil práva občanů. Ti by si pak více než dosud mohli vybírat své politické reprezentanty. „Jako příklad občas uvádím takzvané panašování, jak je tomu dnes v komunálních volbách, možnost i v těch parlamentních vybírat kandidáty z různých politických stran, nikoliv pouze z jedné. To by totiž mohlo posílit roli skutečných osobností v těchto stranách,“ dodal.

Bárta není žádný blbec

Zhruba před rokem přijel neoficiální předseda Věcí veřejných Vít Bárta za Zemanem na jeho chalupu v Novém Veselí na Vysočině. „Bárta na mě nepůsobil jako blbec, což je u politiků poněkud menšinový jev. To ale vůbec neznamená, že hodnotím pozitivně rozdávání obálek, protože, ať už šlo o půjčky nebo úplatky, v obou případech to byl nesmysl. Poslanci mají dostatečně vysoký plat, aby si mohli žít na slušné úrovni a neměli by od nikoho vyžadovat ani přijímat peníze,“ poznamenal Zeman.

Rozkol ve straně Věci veřejné na bártovce a peakovce je podobný, jako v jiných politických stranách. Za daleko horší však Zeman pokládá jistý amatérismus Věcí veřejných. „Myslel jsem si, že se tomuto amatérismu odnaučí právě z důvodu své účasti ve vládě, ale nepodařilo se jim to. Ještě před volbami jsem doporučil Radku Johnovi v televizi, aby do vlády vůbec nešli, pracovali v parlamentu a naučili se politiku. Pak by se neztrapňovali tak, jak se ztrapňují dnes,“ zakončil pro ParlamentníListy.cz svou reflexi nynějšího licitování Věcí veřejných o tom, jestli ve vládě zůstanou či ne, důchodce z Vysočiny a pravděpodobný kandidát na prezidenta Miloš Zeman. Ostatně prezident by měl dle jeho názoru důvěřovat premiérovi, jemuž svěřil vedení země a nezasahovat mu do něj.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…