Jste válečný štváč, skutečné zlo, napsali občané Zemanovi. A prezident takto odpověděl

30.05.2014 15:57

PROFIL Prezident Zeman opět odpovídal na dotazy, které mu čtenáři položili v jeho profilu na ParlamentníchListech.cz. Nejvíce otázek se týkalo ukrajinské krize a především některých výroků, které k tématu prezident pronesl. Miloš Zeman neměl problém ani s nepříjemnými dotazy, kde padala slova jako válečný štváč. Jeden ze čtenářů se dokonce zeptal, kdy Česko přestane být kolonií fašistických USA.

Jste válečný štváč, skutečné zlo, napsali občané Zemanovi. A prezident takto odpověděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

„Vím, že máte rád bonmoty, nepřijde Vám Vaše prohlášení o Ukrajině a NATO jako když `myš řvala`? Jinak stálé zdraví,“ napsal hlavě státu na profil v ParlamentníchListech.cz čtenář podepsaný jako Jiří.

Situace na Ukrajině, v její východní části, je v těchto dnech podle Miloše Zemana velmi dramatická. „Byla by ještě horší, pokud by došlo k invazi vojsk Ruské federace. Mé prohlášení bylo varováním před takovým postupem, který by konflikt eskaloval. Všechny kroky, které podnikám, jsou vedeny snahou přispět k mírovému řešení situace na Ukrajině. Nutnost mírového řešení jsem zmínil i v blahopřejném dopise, který jsem zaslal novému ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi,“ odpověděl prezident republiky.

Další z otázek směřovala na dopis prezidenta Ruské federace Vladimira Putina evropským státníkům včetně prezidenta Zemana v souvislosti s ukrajinskou krizí. „Jaké k němu zaujímáte stanovisko?“ ptal se čtenář.

„Dopis prezidenta Ruské federace, který je odrazem současné ukrajinské krize, jsem obdržel. V reakci probíhají jednání na úrovni Evropské unie, Ruska a Ukrajiny. Česká republika, oproti jiným zemím, má tu výhodu, že v případě krizové situace, ke které věřím, že nedojde, může využívat jiných zdrojů plynu. Disponujeme také kapacitními zásobníky,“ reagovala hlava českého státu.

„Když tvrdíte, že v Afghánistánu se bojuje za Česko, za co by se bojovalo na Ukrajině? Za světový mír?“ dotazoval se prezidenta čtenář podepsaný jako Hrbáč. „Velmi si vážím našich vojáků v Afghánistánu, protože zde bojují proti teroristům z řad islámských fanatiků. Ano, je to boj i za Českou republiku. Jistě uznáte, že situace v Afghánistánu je zcela odlišná než na Ukrajině, kde je třeba zabránit eskalaci občanského konfliktu,“ řekl k otázce Miloš Zeman.

Ukrajiny se týkala i otázka ne zrovna příznivě formulovaná. „Pane prezidente - dříve snad i vážený - při prezidentských volbách jsem volil menší zlo. Totiž Vás. Po Vašem vyjádření ohledně případného vstupu NATO na Ukrajinu si myslím, že toto menší zlo už není menší, ale skutečné zlo. Nestačilo Vám, že jste se podílel na bombardování Jugoslávie, ale tím Vaším vyjádřením se znovu připojujete k těm jestřábům, kteří by rádi po 70 letech míru v Evropě zase chtěli vyprovokovat válku? To jsem od Vás neočekával, tak jako i další občané… Stačí se podívat na reakce na Vaše vyjádření na internetu. Přeji Vám více odpovědnosti za to, co říkáte, i když určitě řeknete, že to je Váš osobní názor. Dělejte tak, abyste nás skutečně do té války nedostal."

„Veškerými svými kroky i vyjádřeními se snažím maximálně přispět k tomu, aby k válce nedošlo. Proto jsem vyslovil varování, aby Ruská federace neprováděla invazi na východní Ukrajinu. Protože takový postup by zažehnul válečný konflikt. Někdy je třeba volit silnější výrok, abychom předešli vzniku mnohem vážnější situace,“ neměl problém s odpovědí Miloš Zeman.

Dotazy na prezidenta se však netýkaly pouze Ukrajiny a Zemanových dřívějších výroků. Čtenář Louis se ve svých šestnácti letech prý zabývá politikou a chtěl hlavu státu požádat o audienci. „Mám na vás pár otázek,“ dodal čtenář v prosbě.

„Vážím si toho, že se jako mladý člověk zajímáte o politiku. Pokud jde o setkání, můj program je velmi nabitý. Rád ale Vaše otázky zodpovím. Zašlete mi je prostřednictvím mého tiskového mluvčího, kontakty naleznete na internetu,“ poradil čtenáři prezident Zeman.

Čtenářka Lijana si prezidentu republiky postěžovala, že dnes lidé málo uctívají národní hrdiny a důležité události. „Cožpak jsme svým postojem ochotni dovolit, aby se opakovala historie?“ posteskla si čtenářka. „Odkazu vlastenců, kteří bojovali za naši svobodu, si velmi vážím. Je pro mne vždy velkou ctí, když se setkávám s válečnými veterány. Ano, platí, že kdo se nepoučí ze své historie, je nucen si ji zopakovat. Ze své pozice se snažím právě o to, aby k takovému opakování nedošlo,“ uvedl k tomu Miloš Zeman.

„Vážený pane prezidente, pan exministr financí M. Kalousek se nemálo podílel na zvyšování státního dluhu. Ochotně proplácel předražené státní zakázky, právnické a poradenské služby, odměny paní Nečasové (Nagyové), vánoční milionové odměny na prodělečných ministerstvech, vydával státní dluhopisy jako na běžícím pásu. Neměl by přispět i on na Váš účet?“ navrhla čtenářka Eva Dolejšová, aby i Miroslav Kalousek přispěl do prezidentského fondu na splácení státního dluhu. „Přeji hodně zdravíčka. Nebylo Vám na gumové jachtě lépe, svobodněji?“ doplnila ještě čtenářka.

„Děkuji za přání. Na svou chalupu na Vysočině se chystám po dlouhé době o letních prázdninách v rámci krátké dovolené. Třeba se najde čas i na můj nafukovací člun. Nedávno, při velmi úspěšné aukci velikonočních kraslic ve prospěch fondu na splácení státního dluhu, jsem vyzval ministra financí Andreje Babiše, aby zaslal finanční příspěvek. Vzápětí tak učinil, což oceňuji. Uvidíme, zda si Miroslav Kalousek vezme z ministra financí příklad,“ odpověděl na otázku na svém profilu na ParlamentníchListech.cz prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…