Klaus: Státní maturity jsou stavěním domu od střechy. Zamysleme se

01.11.2010 23:16

Prezident republiky Václav Klaus se při své návštěvě Kuvajtu vyjádřil k výsledkům státních maturit, kdy celá třetina studentů neuspěla.

Klaus: Státní maturity jsou stavěním domu od střechy. Zamysleme se

Prezident uvedl, že na to, aby mohl dát bližší komentář, by se musel na výsledky podívat blíže. „Já bych nedělal předčasné výroky, silné výroky. Ale pro mě je to věc zásadní. Já jsem od počátku byl zásadním odpůrcem státních maturit. Ale byl jsem i člověkem, který si myslel, že totální liberalizace našeho školství byla také chyba, to, aby zmizely osnovy a zmizela určitá jednota. Ale jak někdo z naší delegace trefně poznamenal, státní maturity jsou stavěním domu od střechy," řekl v Kuvajtu prezident.

Experti by se měli zamyslet

Klaus si myslí, že pokud chceme elementárním způsobem sjednotit naše školství, máme to dělat od toho posledního okamžiku, a ne od prvního. „Moc bych si přál, aby všichni naši experti na ministerstvu školství a také ve vládě a v parlamentu, aby se nad tím ještě zamysleli. Ještě je čas," dodal Klaus.

ParlamentníListy.cz se bavily o státních maturitách i ministrem školství Josefem Dobešem. „Ta určitá bezbřehost toho vzdělávacího systému, kdy se učí pouze na základě rámcového vzdělávacího systému a všude se učí jinak, to je důvodem těch srovnávacích zkoušek a státních maturit, protože ten systém je naprosto neúnosný," souhlasí s Klausem částečně Dobeš, který se ale domnívá, že právě státní maturity a srovnávací zkoušky mají nastavit jakýsi minimální základ pro vzdělávání požadovaný po všech školách.

Systém je bezbřehý

Přiznává také to, že je určitě chybou, když se dítě ze třetí třídy, které se přestěhuje jinam a chodí do pak jiné školy, musí například učit učivo čtvrté třídy. „Státní maturity a srovnávací zkoušky mají dát minimální standard, který garantuje úroveň vzdělání. Ne jako dnes, kdy maturitu udělá každý a nemá to pak žádnou úroveň, ale ve chvíli, kdy mu tu laťku nějak nastavíme a někteří žáci jí nedosáhnou, tak pak se bude říkat: "ty máš maturitu, tak to je něco, je za tím nějaké úsilí," řekl ParlamentnímListům.cz Dobeš.

Podle Dobeše je možné, že když některé školy budou špatně připravovat studenty na státní maturitu, tak za dva, za tři roky zaniknou. „Pokud se ukáže, že v některé segmentu těch škol tu státní maturitu, jak ji předepisujeme, jich neudělá padesát procent, tak tam rodiče nebudou posílat děti, a tím pádem ta škola bude mít velké problémy," řekl Dobeš.

S rektory budeme jednat

V představě Dobeše by měla být státní maturita i určitou vstupenkou na vysokou školu. Dobeš prozradil, že probíhá jednání s rektory s vysokých škol a existuje snaha jim garantovat, že státní maturita bude odpovídat požadavkům vysokých škol a bude zárukou kvality. „Je tam pak pragmatické hledisko. Vysoké školy odbourají přijímací zkoušky a zefektivní náklady," řekl Dobeš.

Jestli na to vysoké školy přistoupí, je podle Dobeše velká neznámá, ale chce úroveň státních maturit s rektory ladit a případně v budoucnu i její podmínky měnit na základě zkušeností.

Čtěte také:
Školství má horečku. Státní maturity ji srazí, míní optimista Dobeš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…