Klaus vyzval k razanci na severu. Rath: Ať vyrazí v tanku s Hájkem

12.09.2011 19:32

AKTUALIZOVÁNO Stát musí nekompromisně zasáhnout, soudí prezident Václav Klaus v souvislosti s nepokoji na Šluknovsku. Rath vyzval prezidenta, aby na sever vyrazil v tanku.

Klaus vyzval k razanci na severu. Rath: Ať vyrazí v tanku s Hájkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Václav Klaus to prohlásil při své návštěvě Karlovarského kraje. Prezident se k situaci ve Šluknovském výběžku, kde sílí napětí mezi starousedlíky a Romy, vyjádřil poprvé. Dodal ale, že zásah státu je jen krátkodobým řešením, v první řadě je třeba zabránit vzniku ghett.

„Tady musí stát nemilosrdně zasáhnout, zasáhnout silou, aby tyto nepokoje skončily. To je naprosto evidentní věc," řekl Klaus na dotaz deníku MF Dnes.

Psali jsme:
"Proticikánský" zákon Řápkové nejspíš projde. Má podporu i v ČSSD

„Je to neštěstí, je to hrozné, je to něco, co bych nevěřil, že si budeme importovat odkudsi ze světa k nám, ale bohužel, je to tady. Co s tím dělat, též není jasné. V každém případě odlišme velmi striktně dlouhodobé řešení od krátkodobého," dodal prezident k tomu, že se v Čechách vytváří ghetta s občany, kteří nejsou zapojeni do normálního života.

Dále čtěte:
Klaus skončil v čínském bistru, čtenáři ho posílají do Šluknova

Rath: Ať nasedne do tanku

Na slova prezidenta pro ParlamentníListy.cz reagoval středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath.

„Věřím, že prezident sedne do tanku, vezme sebou Jakla, Wiegela a Hájka a vyrazí v čele všech našich dvou tanků zjednat na severu pořádek," komentoval ironicky situaci Rath, jenž je dlouhodobým kritikem slov a činů prezidenta.

Ani šéf zelených nemá pro Klause pochopení. „Pro mě je vyjádření Václave Klause obrovským zklamáním. Je to falešné a prázdné. Silná ruka není to, co by bylo potřeba. Taková vyjádření jen nahrávají pravicovému extremismu. Na Šluknovsku jsem byl, není tam problémem rasová nenávist, ale chudoba. Mluvil jsem s lidmi a jsou zklamáni z toho, co se tady posledních dvacet let děje," řekl ParlamentnímListům.cz předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Vondra nesouhlasí. Stát zasáhl

Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra s výtkou Klause také nesouhlasí. „No, stát okamžitě zasáhl, před několika týdny bylo zasedání bezpečnostní rady státu, kdy situace vygradovala. Premiér tehdy okamžitě rozhodl, já jsem u toho seděl, o nasazení policejních sil, požádal o to ministra vnitra. Já si myslím, ten zásah teď přes víkend, naprosto adekvátní nasazení policejních sil, použití přiměřených prostředků, já si myslím, že to zvládli. I když je kritizují možná někteří místní. Do republiky přijely desítky, možná stovky extremistů ze zahraničí," oponoval Vondra na radiu Impuls.

Na otázku, jestli je na místě výzva prezidenta Klause, Vondra řekl: „Ta výzva má cenu v tom smyslu - vezme to jako že je to vážný problém, který se musí řešit a je evidentní, že pouze policejní síly ho nevyřeší. Pořádek musí být, padni komu padni, samozřejmě to vyžaduje různá sociálních opatření, ten sever byl dlouhodobě zanedbáván."

Útoky od poloviny srpna

O víkendu ve Varnsdorfu protestovali místní občané a také Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) proti násilným útokům Romů. Situace se vyhrotila už v polovině prázdnin, kdy skupina pěti Romů údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku obyvatel v Rumburku.

DSSS se již proti Klausovým slovům ohradila. "Podle Václava Klause by měl stát v této lokalitě nemilosrdně zasáhnout silou. Něco podobného jsme již viděli v sobotu ve Varnsdorfu, kde policie brutálně rozehnala a napadla demonstranty, bez ohledu na věk a pohlaví," zlobí se partaj v tiskovém prohlášení.

Starostové měst a obcí ve Šluknovském výběžku navíc napsali otevřený dopis premiérovi Petru Nečasovi. V listu jej jednak obviňují z nečinnosti a nezájmu o problémy severních Čech a zároveň jej žádají, aby přijel a pomohl jim.

"Vaše mlčení v nás vzbuzuje obavy, že naše problémy buď nechcete, nebo neumíte řešit, anebo v horším případě, že nemáte zájem je řešit," píší starostové premiérovi. "Nemůžeme se ubránit dojmu, že Vám nezáleží ani na problémech starostů měst a obcí Šluknovského výběžku, ani na občanech tohoto státu, zejména těch, na které nedohlédnete z oken Strakovy akademie," vytýkají Nečasovi.

Sledujeme téma Šluknovsko


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, tom

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…