Korespondenční válka. Studenti vrací úder Klausovi. Nejsme extremisté

03.03.2012 4:52

Mezi brněnskými studenty a prezidentem Václavem Klausem se rozpoutala korespondenční válka. Předseda Studentské komory Akademického senátu Masarykovy univerzity (MU) Pavel Troubil a její bývalý předseda Zdeněk Ručka, vyjádřili svůj nesouhlas s prezidentovou plánovanou středeční přednáškou na MU. Prezident reagoval otevřeným dopisem a svoji návštěvu Brna zcela zrušil. Studenti nenechali prezidenta na reakci dlouho čekat a zaslali mu další dopis.

Korespondenční válka. Studenti vrací úder Klausovi. Nejsme extremisté
Foto: red
Popisek: Na pražské AVU se demonstrovalo proti reformám především láskou

Jak informovaly ParlamentníListy.cz, Pavel Troubil a Zdeněk Ručka se v otevřeném dopise obrátili na děkana Ekonomicko správní fakulty MU Ivana Malého, aby mu sdělili svůj nesouhlas s pozváním Václava Klause, přednášet na akademické půdě MU. Na otevřený dopis reagoval rektor MU Mikuláš Bek, který prezidenta původně pozval a napomenul studenty k větší toleranci. Ani Václav Klaus se nenechal zahanbit a taky napsal svůj dopis, ve kterém vysvětluje důvody, proč zrušil plánovanou návštěvu Brna.

Veřejnost získala podezření, že prezident odmítl do Brna jet právě kvůli dopisu Troubila a Ručky. Nezrušil totiž jen svou přednášku na MU, ale také účast na otevření zrekonstruované vily Tugenhat. Mluvčí prezidenta Radim Ochvat toto podezření nevyvrátil:  “Zkrátka se zrušila celá návštěva, tedy včetně dalších bodů programu, koncertu, návštěvy podniku, rozhovorů a přednášky i Tugenhatu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Ochvat.

Troubil: V dopise prezident uvedl manipulativní tvrzení

Pavel Troubil se k možným důvodům, proč prezident zrušil návštěvu v Brně ParlamentnímListům.cz vyjádřil:  “Nemohu interpretovat, je-li prezident uražen, nebo jej k neúčasti vedly jiné důvody a pouze našeho dopisu adresovaného děkanu Ekonomicko-správní fakulty MU využil. V každém případě považujeme jeho reakci za velmi překvapivou, neboť cíle našeho dopisu byly jiné. O to překvapivější pro mě bylo i zrušení dalšího brněnského prezidentova programu.“

Obsah dopisu prezidenta ale Troubila nepřekvapil: “Obsahem dopisu rektorovi MU prezident ukázal přesně to, co na jeho jednání kritizujeme. V dopise je hned několik snadno a objektivně vyvratitelných manipulativních tvrzení - například průběh Týdne neklidu nelze žádným způsobem označit za extrémní. Týden neklidu měl ve skutečnosti sice vynikající atmosféru, ale velmi si vážíme toho, že proběhl v poklidu,“ uvedl Troubil pro ParlamentníListy.cz. Proto se spolu s Ručkou rozhodli reagovat dalším otevřeným dopisem, který byl adresován Klausovi a rektorovi MU Bekovi.

Dopis pro rektora

Dopis adresován Bekovi dostaly ParlamentníListy.cz k dispozici pro své čtenáře: “Cílem původního otevřeného dopisu bylo otevřít diskusi uvnitř univerzity. A to diskuzi na téma, zda je vhodné zvát na univerzitní půdu takové osoby, které nectí pravidla akademické diskuze a které členy akademické obce opakovaně veřejně urážejí,“ uvedl Ruček s Troubilem v otevřeném dopise Bekovi.

Tisková mluvčí MU Tereza Fojtová, poskytla ParlamentnímListům.cz vyjádření k dopisu pro rektora: “Rektor shrnul svůj názor v předchozím dopise a nemyslím si, že je potřeba to dále rozvádět nebo se k tomu vracet. Pan rektor zastává názor, že v rámci tradic a fungování univerzity, není možné znemožnit lidem diskusi, protože mají odlišný názor. Studenti stále hodnotí prezidenta, na to mají právo. Nicméně nikomu nemůže být odpírána možnost vystoupení a diskuze.“

Na Hradě dostali další psaníčko

Druhý dopis, který nyní Ruček s Troubilem napsal, patřil přímo prezidentovi Klausovi: “Váš dopis rektoru Bekovi je názornou ukázkou toho, s čím na Vašem vystupování nesouhlasíme. Podsouváte nám odmítání reformy školství. My přitom odmítáme pouze současné návrhy a potřebu změn připouštíme. Hovoříte o extrémním průběhu Týdne neklidu na naší univerzitě. Přitom se u nás konaly pouze přednášky, besedy kulturní vystoupení. V ulicích Brna se konaly dvě demonstrace a jejich průběh byl velice poklidný,“ uvedl ve svém dopise Ruček s Troubilem.

Tiskový mluvčí prezidenta Radim Ochvat dopis od studentů nechtěl komentovat: “K této záležitosti nemám informace,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Je tedy možné, že z Hradu místo odpovědi zazní jen ticho.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…