Kromě masa zdraží i voda. Ale ne moc, uklidňuje ministerstvo

23.02.2011 21:06

Vodní poplatek ano, drastické zdražení vody z kohoutku určitě ne, uklidňuje koncové spotřebitele ministerstvo zemědělství. Řeč prý nemůže být ani o výrazně vyšší ceně pro odběratele podzemní vody, o které informovaly středeční Lidové noviny.

Kromě masa zdraží i voda. Ale ne moc, uklidňuje ministerstvo

Pro odběratele podzemní vody by to byl poměrně nepříjemný šok. Kromě zvýšené DPH by museli počítat i s daňovou přirážkou za jeden z nejčistších zdrojů, který protéká kohoutky v jejich domácnosti, informují LN. Důvodem má být financování protipovodňových opatření v režii MZČR. Ministerstvo ale uklidňuje. Nic takového se prý nechystá.

Psali jsme:
Zdraží maso, libuje si Bárta. Musíme hubnout, jsme tlustý národ
Lanýže nezdraží, poručil Brusel. Rath se těší, budou hody
Ryby a zelenina? To si prosadili Véčkaři, omlouval se Drábek
Jandák ke zdražování: Zvolili jste si moudrého knížete, tak mlčte

Vláda totiž plánuje zvýšit DPH, respektive tuto daň sjednotit na 20 procent. V desetiprocentní snížené sazbě by se mělo objevit jen několik málo základních potravin. Věci veřejné pak vymyslely jaké: chléb, mléko, brambory, čerstvá zelenina, čerstvé ryby, jídlo pro diabetiky. Ovoce a ostatní maso již ne.

Ani ministr financí Miroslav Kalousek a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (oba TOP 09) nechápou, proč právě výběr těchto druhů potravin si nejmenší koaliční strana vymínila. Souhlasí ale s tím, aby nepotopili důchodovou reformu, která je na zvýšený výběr miliard z DPH navázána.


Pouhé narovnání cen

Podle tiskové mluvčí ministerstva zemědělství Terezy Dvořáčkové jen lidé z ministerstva našli zajímavý zdroj, jak v budoucnu dodat potřebné finanční prostředky na protipovodňová opatření a také skončit se zvýhodněním ceny vody z podzemních zdrojů.

„Provozovatelé vodovodů velmi dobře vědí, že podzemní voda je v platbách nyní podhodnocena, nachází se přibližně na poloviční platbě za vodu povrchovou, přičemž technologicky jsou její náklady nesrovnatelně vyšší," říká pro ParlamentníListy.cz Dvořáčková s tím, že zvýšení poplatku v případě podzemní vody je jen krokem ke srovnání cen.

Sledujeme téma DPH

Koncový spotřebitel údajně změnu ve stočném příliš nepocítí. "Je obtížné odhadovat, nakolik by poplatek cenu vody pro koncového zákazníka zvýšil, a to proto, že to není ve všech místech stejné. Rozhodně se dá říci, že se zvýšení udrží pod deseti procenty z celkové stávající průměrné ceny vody. Vodárny totiž většinou operují se směsí podzemní a povrchové vody," vysvětluje plánovaný krok mluvčí ministerstva zemědělství.

Více:
Voda podraží dvakrát. Nejen kvůli DPH, ale i vodní dani

Praha relativně v suchu

"Ano, skutečně například v Praze dostávají spotřebitelé buď čistě povrchovou vodu z přehrady Želivka, nebo směs. Přehrada dodává okolo 76 procent pražské vody, zbytek je podzemní zdroj Káraný. Ve čtyřech městských částech teče z kohoutků ale pouze voda z Káraného," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný.

Ministerstvo zemědělství prostřednictvím své mluvčí upozorňuje i na to, že v otázce financování protipovodňových opatření rozhodně neteče nikomu do bot.

"Povodňová opatření jsou spolehlivě a dostatečně finančně pokryta do roku 2013, takže určitě nehrajeme o čas. Není také možné, aby účinek poplatků veřejnost pocítila v příštím roce. Případné zvýšení poplatku navrhované v koncepci by bylo třeba řešit zákonem. Koncepce je v této chvíli v připomínkovém řízení, v případě jejího přijetí by teprve započal legislativní proces, který trvá přibližně dva roky," uklidňuje emoce Dvořáčková.

Stát má podle informací Lidových novin vybírat na protipovodňová opatření, chránící majetek občanů, okolo dvou miliard ročně. Poplatky se týkají především velkých odběratelů vody. Tedy i vodáren, které dodávají životadárnou tekutinu z podzemních zdrojů. Placení "povodného" ale neuniknou například i vodní elektrárny nebo průmyslové podniky.

Související:
Polovině Čechů se nelíbí tuzemská ekonomická situace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…