Lessy vybral 4 miliardy, škemrat ke Kalouskovi však nepůjde

18.01.2012 17:54

Policie ČR na dlouho avizované tiskové konferenci představila vyhodnocení činnosti Útvaru na odhalování korupce a finanční kriminality za rok 2011. Přestože se množství peněz vybraných z trestné činnosti se oproti minulému roku více než ztrojnásobilo, nebude policejní prezident Petr Lessy na základě těchto výnosů plynoucích do státní kasy žádat dodatečné navýšení rozpočtu policie, který je pro letošek velmi napjatý.

Lessy vybral 4 miliardy, škemrat ke Kalouskovi však nepůjde
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

„Tento útvar se zhostil své mise na výbornou, i přes systemizační a organizační změny, policisté pracovali tak, jak měli,“ vyjádřil Lessy pochvalu šéfovi protikorupčního útvaru Tomáši Martincovi.

Pokud srovnáme výnosy za poslední dva roky rozdíl je více než patrný. Zatímco v roce  2010 vybrala policie 1, 283 milionů, což je 5 procent financí z celkové trestné činnosti, v roce 2011 zabavená suma stoupla na 4 miliardy a 301 milionů, tedy na 15 procent.  „ Prioritou útvaru bylo sledovat krácení daně. Navázali jsme v tomto ohledu úzkou součinnost s celní a daňovou správou a je vidět, že když se spojíme institucionálně, výsledky se dostaví, “ uvedl Martinec.

                                      

Ani takto pozitivní zpráva však podle Lessyho neznamená, že by měl žádat vládu o navýšení rozpočtu. „Toto určitě není na to, abychom žádali, já se domnívám, že Polici ČR bude v budoucí době dostávat odpovídající finanční prostředky na to, aby dostála všem svým závazkům, které podle zákona má. Nechám to na představitelích vlády, ale není to o tom, že na základě, úspěšnosti byl policejní prezident tak smělí, aby  žádal o navýšení rozpočtu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Zda za počínání Policie ČR dostal pochvalu od ministra Kubiceho, však Lessy nechtěl komentovat. Ani Martinec neočekává, že by na jeho útvar přiteklo více peněz. „Nepředpokládám, že by nám někdo navýšil rozpočet, jsme rádi, že můžeme využívat kupříkladu zabavené počítače,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ředitel Martinec.

                                        

Nový útvar

Policejní prezident však na úspěch ÚOKFK naváže. Jelikož je útvar téměř na hranici maxima svých schopností, navrhl Lessy organizační novinku v podobě vytvoření útvaru, v jehož kompetenci by byl čistě jen boj s korupcí. „Dám návrh na vznik nového útvaru, který by se zabýval čistě korupčními činy. Motivaci k tomu jsme načerpali v Rakousku, kde funguje Federální protikorupční úřad a má skvělé výsledky,“ prozradil Lessy inspiraci.

Útvar by podléhal přímo policejnímu prezidentovi a byl by rozdělen do tří odborů. Odhalovacího, vyšetřovacího a  operativního. Jádro cca 100 lidí by tvořili současní pracovníci ÚOKFK. Chceme využít těch nejlepších z nejlepších, co máme, “ uvedl Lessy. Nový úřad by měl přímou návaznost na obdobný útvar, který vznikne pod státním zastupitelstvím, vedeným NSS Pavlem Zemanem.

Kubice to musí schválit

Takováto organizační změna není však plně v kompetenci Petra Lessyho, ale musí o její schválení žádat u Kubiceho. „Ministrovi vnitra jsem tuto ideu sdělil, je to zatím v rámci diskusí,“ uvedl Lessy. Útvar by byl financován z vlastních zdrojů a budování by podle Lessyho mělo začít už letos, z ÚOKFK tak zůstane ořezané torzo,  finanční policie, jež byla v roce 2006 Ivanem Langerem zrušena.
 

                            

Policejní prezident byl před více jak měsícem vyzván ministrem vnitra k rezignaci na svůj post, což odmítl. Nyní ale čelí kárné žalobě kvůli ostrým slovům na náměstka krajského ředitelství Zlínského kraje.  

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…