Miloš Zeman přišel do TV a rozjel kanonádu: Toto změním, tohle zavedu...

27.01.2013 11:40

Nově zvolený český prezident Miloš Zeman byl hostem nedělní Partie na TV Prima Family. S moderátorem Janem Punčochářem probral jak zásadní témata svého programu, tak vedle jiného i to, zda bude bydlet přímo na Hradě či v Lumbeho vile, kterou nyní obývá Václav Klaus. Během chvíle vyjmenoval celou řadu návrhů a nápadů, co by chtěl v naší zemi změnit.

Miloš Zeman přišel do TV a rozjel kanonádu: Toto změním, tohle zavedu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

Miloš Zeman hned v úvodu opravil moderátora, který ho oslovil „pane prezidente“. Tím se totiž, jak Zeman řekl, občan stává až po složení slibu.

Pro budoucího prezidenta je největší autoritou v českém prostředí TGM, reagoval Zeman na otázku. „A svým způsobem Churchill, protože v roce 1940 byl v nesmírně obtížné pozici. Spojené státy byly neutrální, Sovětský svaz vlastně spojencem Německa. Británie byla úplně sama, a přesto se Churchill nevzdal,“ ocenil slavného britského premiéra, jehož i s oblibou cituje.

S žijící autoritou je to už dle Miloše Zemana horší. „Jednou jsem cynicky řekl, že morální autoritou se člověk stává až po smrti, protože během života může ještě udělat nějakou chybu, která ta pozitiva zničí,“ konstatoval.

V našem právním systému, jak první přímo zvolený prezident dále uvedl, dosud chybí jedna důležitá věc. „Je to zákon o prokázání původu příjmů a majetku, který by byl účinným nástrojem v boji proti korupci,“ zmínil jeden ze stěžejních bodů svého programu.

V čem se bude lišit od Havla a Klause?

Co bude třetí český prezident dělat jinak oproti svým předchůdcům? „Už jsem řekl, že na rozdíl od Václava Havla i Václava Klause bych považoval za vhodné, aby prezident častěji navštěvoval jak zasedání vlády, tak i jednání obou komor parlamentu,“ zdůraznil.

Stejně tak by si Zeman přál de facto revoluční změnu volebního systému. „Navrhuji takový systém, který se u nás osvědčil v komunálních volbách, tedy panašování. Vybírání osobností napříč kandidátkami, bez stranického diktátu. Všechny strany, velké i malé, to bude nutit, aby na kandidátky dávaly osobnosti. Protože někdy se tam ocitnou straničtí funkcionáři, které nikdo nezná, a to je podle mého názoru špatně,“ sdělil.

I když Miloš Zeman zmíněný zákon o prokázání původu majetku s možností jeho zpětného zabavení již navrhoval několikrát jako premiér, věří, že tentokrát bude úspěšný. Přestože to nebude na první pokus.

Bez investic budeme zaostalí

„Může se změnit složení Poslanecké sněmovny a budou mít převahu strany, které mají majetková přiznání v programu. Za pokus to stojí i při současném složení parlamentu. O Senátu nepochybuji a možná, že i ve sněmovně se najde mírná většina pro tento zákon,“ věří budoucí třetí český prezident.

Naprosto zásadní pro úspěšnou budoucnost republiky i životní úroveň občanů jsou podle Zemana investice. „Bez dostatečného objemu investic se odsoudíme k budoucí zaostalosti. A přestože investice, jak často říkám, nemají volební právo, pro budoucnost země jsou nesmírně důležité,“ řekl dále Miloš Zeman v Partii.

A věří si, že bude v prosazování těchto kroků úspěšný? „Jak říká jedno přísloví, jestliže neuspějete, snažte se znovu a znovu. Moje prognóza je, že o to budu znovu a znovu usilovat. Málokdy i ve sportu se podaří uspět na první pokus,“ je naladěn optimisticky.

Řeč se nevyhnula ani vládnímu kabinetu Petra Nečase. Podle Zemana je třeba myslet i na stimulování růstu ekonomiky. „Máte-li zdroje, které vyprodukuje ekonomický růst, lze prospět dolním deseti milionům občanů třeba tím, že se obnoví valorizace starobních důchodů nebo růst mezd,“ zmínil.

Účast LIDEM ve vládě je nepochopitelná

„Jsem zastánce změny daňového systému, tedy progresivního zdanění příjmů, které je běžné v celé Evropě. Máme tu také přebujelý státní aparát, předražené státní zakázky,“ pokračoval rozjetý Zeman, v čem všem by chtěl podněcovat vládu.

I nyní dopadla tvrdá kritika na stranu vicepremiérky Karolíny Peake. „Připadá mi bizardní, jestliže koaličním partnerem této vlády je strana LIDEM, protože tu stranu nikdo nevolil a myslím, že v budoucích volbách ji téměř nikdo volit nebude. Koalice se má skládat ze stran, které byly svobodně zvoleny,“ uvedl Miloš Zeman.

Znovu mluvil i o prospěšnosti případných předčasných voleb. Vzhledem ke zkušenosti této vlády se prý nedají vyloučit ani další vzpoury skupin poslanců. „Aniž bych to tedy jakkoli inicioval, ale může se něco podobného stát i v budoucnosti,“ míní.

Oproti jiným naopak Zeman ocenil Věci veřejné. „Nechci jim přát nic špatného, ale domnívám se, že po příštích volbách se do parlamentu nedostanou. Jejich program byl sympatický, a jako jedny z prvních se zasadily o přímou volbu prezidenta,“ přičetl Véčkařům k dobru.

Znovu pak také zdůraznil, že je zásadním odpůrcem amnestií. Ale nejen to. „I milosti budou výjimkou. Budu je udělovat, jen když někdo umírá ve vězeňské nemocnici a chce poslední dny strávit s rodinou,“ uvedl. Přesto si moderátor neodpustil dotaz na případnou milost pro Jiřího Kajínka. „Přimlouval bych se za to, aby bylo obnoveno řízení s panem Kajínkem a přeloženo od plzeňského soudu někam jinam. Ale protože jsem řekl, že milosti udělovat nebudu, tak se to bude týkat i jeho,“ sdělil Zeman.

Zahraniční cesty tam, kde je potenciál pro exportéry

Pokud jde o zahraniční politiku země, české národní zájmy se podle něho dají vyjádřit i v ekonomické oblasti. Například je třeba věnovat více pozornosti zemím, jejichž ekonomiky stále rostou a žádnou krizi ani z dálky neznají. Ať už jde o Čínu, Rusko, Brazílii a další země.

Na summity Evropské unie by měl prý spíše jako dosud jezdit hlavně premiér. „Tedy pokud tam není projednávána nějaká životně důležitá otázka. Prezident by se měl zaměřovat na cestování po krajích naší republiky. Do zahraničí se má cestovat tam, kde je to potenciální pro české exportéry,“ zopakoval znovu.

Jazz na Hradě bude pokračovat

Zda se nový prezident bude stěhovat přímo na Pražský hrad, nebo do Lumbeho vily, současné prezidentské rezidence Václava Klause, zatím Zeman neví. „Musím se na to teprve podívat. Na Pražském hradě bych chtěl bydlet jen proto, že to ušetří čas. Nemusím trávit hodiny v autě,“ uvedl.

Miloš Zeman patrně na Pražském hradě podle svých slov zachová tradici koncertů Jazz na Hradě. „Možná by bylo dobré rozšířit žánr. ABBA už sice z mrtvých nevstane, ale je celá řada zajímavých interpretů, jako klavíristů či houslistů,“ dodal Miloš Zeman, který se 8. března stane třetím prezidentem České republiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…