Ministrem školství by mohl být i Klaus mladší. Klasnová prý ne

28.03.2012 16:06

Věcí veřejné nyní zvažují, koho nominovat na křeslo ministra školství, které se uprázdnilo po rezignaci Josefa Dobeše. Podle informací ParlamentníchListů.cz jsou ve hře tři základní varianty postupu. Padlo i jméno Václava Klause mladšího.

Ministrem školství by mohl být i Klaus mladší. Klasnová prý ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední akce Josefa Dobeše ve funkci ministra

Podle důvěryhodného zdroje z VV bude nominace nového ministra záviset na míře katastrofických scénářů s rozpočtem ministerstva školství. První náměstek ministra školství Ladislav Němec by měl v úterý Věci veřejné informovat, jak je na tom rozpočet ministerstva školství. Ten byl zasažen škrty ministra financí Miroslava Kalouska ve výši 2,5 miliardy, kvůli nimž rezignoval dosavadní ministr Josef Dobeš.

Tři možnosti

Dle toho, jak dramatická nastane situace s platy učitelů a finančními možnostmi úřadu, se zvažují tři varianty možných nástupců Dobeše. První, optimistická varianta, kdy bude situace poměrně řešitelná, by směřovala k tomu, že by se ministryní školství mohla stát již zmiňovaná místopředsedkyně školského výboru Dagmar Navrátilová (či potenciálně místopředsedkyně poslaneckého klubu VV Jana Drastichová).



V případě, že by situace byla již nepříznivější, ale stále zvládnutelná, tak by měl být ministrem Milan Šťovíček, který se podle informací redakce nevyhýbá svému možnému angažmá.

V případě vyloženě nepříznivého rozpočtu je nejpravděpodobnější varianta ministra nestraníka-odborníka, krizového manažera. Při takové možnosti se ve VV skloňují jména dosavadního náměstka ministra a exrektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma, dále ekonoma Pavla Kohouta a nově i Václava Klause mladšího. Ten již v minulosti radil Josefu Dobešovi.

Klasnová vyloučena. Možná širší rekonstrukce vlády

„Upřímně řečeno, v úvahu připadají spíše varianty dvě a tři. Šťovíček své angažmá nevyloučil. Ale je možné, že bude potřeba opravdu nějaký krizový manažer. Kateřinu Klasnovou jako kandidátku na ministryni školství mohu prakticky vyloučit. Hovoří se také o širších změnách ve vládě, kdy by odešel Jiří Pospíšil či Alexandr Vondra. Drábkova pozice se prý zase zlepšila. Není ale tajemstvím, že se ministr dopravy Pavel Dobeš vymknul Věcem veřejným a Kamil Jankovský je považován za člověka Miroslava Kalouska a Vít Bárta mu už nevěří,“ řekl ParlamentnímListům.cz  vysoce postavený člen Věcí veřejných.  

Josef Dobeš rezignoval na funkci ministra školství poté, co vláda minulou středu schválila vázání výdajů pro jeho rezort ve výši 2,5 miliardy korun. Že v takovém případě podá demisi, Dobeš avizoval již dříve v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…