Mnichovský kuchař je znechucen: V Česku se nedá jíst. Šlendrián jako politika

03.03.2012 19:46 | Zprávy

PŘÍBĚH Česká mentalita je klídek a pivo. Šlendrián a podloudnictví se natrvalo usídlily v tuzemské politice a mají dopad i na nespočet dalších oborů, třeba na gastronomii. V té je šéfkuchař Erhard Špaček z Mnichova kovaným odborníkem. Většina českých kuchařů podle něj nedokáže servírovat kvalitní svíčkovou, koprovku anebo škubánky. Prostě to odfláknou a turisti pak z Česka odjíždí dost zklamaní. Výborná česká kuchyně prý dostává na frak.

Mnichovský kuchař je znechucen: V Česku se nedá jíst. Šlendrián jako politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erhard Špaček, majitel české hospody v Mnichově

„V Česku se bohužel kvalitní české kuchyni nedaří. Buď to kuchaři neumějí anebo se jim do toho nechce. Kdo vám tam udělá dobrou koprovou či křenovou omáčku anebo svíčkovou. Nemyslím, nějaký vodovky zahuštěný moukou. Lidi, co sem přijedou z Česka, jsou zklamaní. Nedávno tady byla jedna profesorka a prohlásila, že tak špatně jako v Praze ještě nejedla. Všechno, za co tady bojuju, jde do kopru. Dřív byla česká kuchyně světoznámá, dnes je to pryč,“ nadává jako špaček zanedlouho už sedmdesátiletý rodák z Teplic Erhard Špaček, který dnes provozuje nedaleko centra Mnichova Bistro Hardy.

Jídlo na český způsob: nechutný

Bistro v názvu podniku vyhlášeného kuchaře Erharda Špačka má své opodstatnění. V minirestauraci je jen bar a malá jídelna, všehovšudy několik stolů. Přesto sem často míří gurmáni z širokého okolí. České speciality tady nikdo nešidí. Jídlo na talířích dokazuje, že kvalitní staročeská kuchyně může být dietní a výtečná. Třeba se svíčkovou si kuchař doslova vyhraje. Maso naloží, omáčku vaří tři hodiny a pak to podle toho i vypadá. Chuťové pohárky si přijdou na své. Proto mu vadí, jak przní staročeská jídla kuchtíci v domovině.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Co přesně hodláte dělat proto, aby se Ukrajinci po válce vrátili domů?

A proč poskytujeme azyl i mužům, kteří by měli svou zemi bránit? Ještě otázka, je podle vás pro nás přínosem a případně jakým, když tu u po válce Ukrajinci zůstanou, protože teď tvrdíte, že pro nás přínosem jsou, pak zase, že se budete snažit o jejich návrat, upřímně se v těch vašich prohlášeních vů...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krutý vtip, marihuana? Lipavského óda na Fialu. Je zde dohra

17:14 Krutý vtip, marihuana? Lipavského óda na Fialu. Je zde dohra

Petr Fiala jako nejlepší český premiér polistopadové historie? Podle ministra zahraničí Jana Lipavsk…