Nastupující ministr Balvín se zhrozil nad posledními kroky Hanákové

07.07.2013 11:50

Budoucí ministr kultury Jiří Balvín se nechce pouštět do konfrontace s někdejším premiérem Vladimírem Špidlou, který označil členy tvořícího se Rusnokova kabinetu za lidi druhé až třetí kategorie. Sám ale považuje své budoucí kolegy za renomované odborníky ve svých oborech. Kroutí hlavou nad kroky na poslední chvíli, k nimž sáhla končící šéfka resortu Alena Hanáková. K jednomu z nich poznamenává, že Národní galerie si zaslouží ředitele vybraného v jasné soutěži.

Nastupující ministr Balvín se zhrozil nad posledními kroky Hanákové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Ve chvíli, kdy už měl designovaný premiér Jiří Rusnok sestaven skoro celý vládní tým, přilétla na adresu členů nového kabinetu ostrá slova od někdejšího premiéra Vladimíra Špidly, jenž je v rozhovoru pro Hospodářské noviny označil za lidi druhé až třetí kategorie. „Maximálně můžu říct, že se mi ten výrok nelíbí, ale nebudu se pouštět do nějakých rozborů výroků pana Špidly. Myslím si, že se jedná vesměs o renomované odborníky ve svých oborech, v čele s panem Rusnokem, a jinak se k tomu nebudu vyjadřovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz kandidát na ministra kultury Jiří Balvín..

Ujme se resortu, jehož nejsledovanějším počinem během tříletého fungování Nečasovy vlády byly bezpochyby církevní restituce, které představovaly jeden z největších střetů mezi koalicí a opozicí. „Je to věc, která je rozhodnutá, prošla všemi úrovněmi, budu to respektovat. Některé kroky se mi mohou nelíbit, ale sledoval jsem to celé jako každý občan České republiky. Vím jen to, co se prezentovalo v médiích, takže jsem nemusel mít úplně všechny informace k dispozici. Ale už to proběhlo, a pro mě je to hotová věc,“ konstatuje Jiří Balvín.

Sporné kroky ministryně po termínu ohlášené rezignace

Dosluhující ministryně kultury Alena Hanáková na poslední chvíli rozhodla, že dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze nebude památkově chráněn a může být zbourán. „To rozhodnutí, pokud já vím, padlo už podruhé a je podruhé stejné. Už jednou došlo k tomuto rozhodnutí i na základě vyjádření všech památkářů. Mohu se s tím seznámit, pokud by tam bylo něco vysloveně závažného, tak bych mohl to rozhodnutí revokovat. Ale myslím, že tam nic závažného není, když to podruhé dospělo ke stejnému rozhodnutí,“ domnívá se budoucí ministr kultury..

Nebylo to jediné rozhodnutí končící ministryně kultury za pět minut dvanáct, další se týkalo vedení Národní galerie. „Velmi mě překvapilo, že ministryně, která sama prohlásí, že k 30. červnu končí ve funkci, a následně pak rezignuje celá vláda, udělala takovýto krok. A to, alespoň podle informací, které mám k dispozici, bez výběrového řízení. To je opět záležitost, s níž se budu muset seznámit, abych věděl, na základě čeho k takovému rozhodnutí došlo,“ plánuje si Jiří Balvín.

Národní galerie si zaslouží šéfa vybraného v jasné soutěži

Hned ale dodává, že to nijak nesouvisí s osobou historika umění Jiřího Fajta, kterého Alena Hanáková generálním ředitelem Národní galerie jmenovala. „Osobně proti panu Fajtovi nic nemám, ale myslím si, že Národní galerie je taková instituce, tak jedinečná, tak významná, že si zaslouží, aby její ředitel byl vybrán na základě jasné soutěže, a tou soutěží je jenom výběrové řízení,“ říká pro ParlamentníListy.cz kandidát na ministra kultury Jiří Balvín.

Zda v čele resortu bude působit jen pár měsíců nebo v něm vydrží jako celá Rusnokova vláda až do termínu řádných voleb v příštím roce, to netuší. Svého nástupce však určitě nezaskočí diskutabilními kroky na poslední chvíli. „Jsem nepřítelem takovýchto rozhodnutí na poslední chvíli, kdy v poslední pracovní den se rozhodují takové věci, které se mohly rozhodnout před půlrokem nebo před rokem. Takže já bych rozhodně takový dárek svému nástupci nedal,“ ujišťuje Jiří Balvín.

Práce na novém autorském zákonu nesmí spadnout pod stůl

Ve své časově zatím neurčité misi si dlouhodobější cíle dávat nemůže. „Uvidíme, co si budeme moci dovolit. Byl bych samozřejmě nerad, aby dvouletá práce všech odborných svazů, všech odborníků na novém autorském zákonu spadla pod stůl, to je první věc. A další věc se týká Fondu kinematografie, konkrétně pobídkového systému, na kterém pracuje už dlouho paní Helena Fraňková se štábem svých lidí. Ale to samozřejmě nezáleží jen na nás, ale především na spolupráci s Evropskou unií v Bruselu, jejíž pokyny musíme do toho systému začleňovat,“ dodává Jiří Balvín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…