Naštvaní občané vyjdou ve středu do ulic. Jejich cílem je svržení vlády

19.09.2011 16:40

Pořadateli akce jsou lidé z Iniciativy za demisi vlády a Už stačilo. Obě tyto aktivity vznikly již před řadou týdnů z popudu občanů České republiky, kteří jsou nespokojeni se stylem současného vládnutí.

Naštvaní občané vyjdou ve středu do ulic. Jejich cílem je svržení vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice v Novém Bydžově

Vše začalo společnou peticí - z nichž první uvedenou podepsalo bezmála 1500 lidí. Ve středu to má pokračovat festivalem na pražském Klárově. A i ten má své hlavní heslo - výzvu, aby současná vláda včetně podala demisi. Na stránkách iniciativy Už stačilo se pak objevují jména osobností, které nominují zde diskutující lidé jako tváře nově vzniklé demokracie. Nejčastěji se tam objevuje jméno Tomia Okamury, Daniela Landy, Jiřího Dienstbiera, ale také třeba Tomáše Vandase, Miloše Zemana nebo Jany Bobošíkové. 

"Protože vláda ČR není schopna zastavit rozkrádání státního rozpočtu a navíc s arogancí sobě vlastní pohrdá občany této země, rozhodli jsme se společně svolat na 21. září 2011 protestní akci pod názvem Festival za demisi vlády. Ten se uskuteční v Praze na Klárově mezi 15:00 - 20:00 hodin," uvádí se na stránkách Iniciativy za demisi vlády. Ta má ve svém znaku sluníčko.

Čtěte také:

Více ZDE

A právě sluníčko by mělo být podle prohlášení na webu hlavním symbolem akce. "Prosíme každého, kdo ten den půjde proti vládě za naší iniciativu, aby si pořídil oranžovou reflexní vestu (zhruba za padesát korun), abychom se poznali. Bude tam vlát i oranžová vlajka s erbem sluníčka, to si pak každý na vestu překreslíme," stojí dále ve výzvě pro všechny, kdo se budou chtít netradičního festivalu zúčastnit.

Čtěte také:


A tím výzvy zdaleka nekončí. Je tam apel i na odborové organizace, občanská sdružení i jiné spolky, také jednotlivé občany, aby se aktivně zapojili a vyjádřili podporu nejen této protestní akci.

Protest může přerůst i do nepřetržité akce

"To, co začneme tuto středu, asi nebude mít tak velký dopad na to, aby vláda podala demisi, tak, jak požadujeme. Rozhodně však počítáme s tím, že to nebude poslední z našich aktivit, připravujeme se i na další, určitě plánujeme podpořit také avízovanou velkou akci 17. listopadu. Pokud by ani ta neměla výsledek takový, který by přinést měla, pak jsme ochotni vejít i do neomezené akce - tedy do protestů neomezených nějakou hodinou a časem, třeba také i do generální stávky," řekla pro ParlamentníListy.cz Edita Korábová z Jesenicka, která je pověřenou členkou iniciativy, jež se může vyjadřovat v médiích.

Čtěte také:


Jak dodala, středeční "festival" na Klárově je řádně oznámenou akcí, vzhledem k tomu má tedy i omezený závěr - ten nastane v osm večer. To, jaká bude účast, si dvaatřicetiletá Edita Korábová netroufá odhadnout, i když iniciativu otevřeně podporují lidé po celé republice. "Já například určitě do Prahy přijedu, i když mám doma tři děti. Vlastně i kvůli nim nemůžu být lhostejná k tomu, co se děje," uvedla dále Korábová pro ParlamentníListy.cz s tím, že členy iniciativy jsou lidé z celého věkového i vzdělanostního spektra.

Čtěte také:


"Jsme nakloněni se spolupodílet a spolupracovat i na všech dalších ústavních aktivitách, směřujících ke skončení této vlády, tak aby byla nucena podat demisi, a k pozdějšímu nastolení jiné vlády, které bude mnohem více záležet na zájmech občanů," dočte se proto dále zvídavý čtenář na zmiňovaném webu.

Festival za demisi vlády tak vyzývá k tomu, aby lidé vyšli ze svých domovů. Samotné heslo "Pojďte s námi do ulic a vydržte až do finále" příliš možných jiných výkladů ani nenabízí.

Čtěte také:


"Jsme nespokojení občané, protestujeme proti destruktivním reformám. Chceme spolu s ostatními říct vládním garniturám, stejně jako občané na Islandu, že už je u moci nechceme. Nenechme je už dále vládnout". I to jsou výzvy, jež je možné přečíst nejen na uvedených webových stránkách, ale různých letáčcích a samolepkách v pražském metru.

Objevují se i návrhy tváří případné nově vzniklé demokracie

Na stránkách Už stačilo, kde je možné získat informace, podepsat petici proti vládě, je také možné navrhnout osobnost pro novou demokracii.

Jaké jsou návrhy? Čtěte ZDE

"Existuje spousta slušných a chytrých lidí, kteří nejsou mediálně známí. Znám lidi, kteří sice nemají v současnosti vysoké funkce, ale jistě by zvládli různé posty. Myslím, že na jména je dost času. Určitě bych nenavrhoval jakákoliv jména spjata s dnešní politikou," píše k tomu uživatel(ka) s nickem Dara40. Ostatní jsou ale velmi konkrétní.

Čtěte také:


Nejčastěji se tam tak objevuje jméno podnikatele Tomia Okamury, sociologa Jana Kellera či zpěváka Daniela Landy. Hlasy má ale i sociální demokrat Jiří Dienstbier, čestný předseda Zemanovců Miloš Zeman, šéfka Suverenity Jana Bobošíková, policistu Jiřího Komorouse zase někdo navrhuje na post nového ministra vnitra. Upoutá určitě i jméno šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, dále Marca Stehlíka, či Slávka Popelky nebo Waltra Komárka. Mezi nominovanými je i Tomáš Vandas, šéf Dělnické strany.

Čtěte také:


Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda skutečně budou brány tyto návrhy v potaz i přes to, že jsou mnozí velmi kontroverzními osobnostmi, odpověděla mluvčí iniciativy Edita Korábová, že ano. "Samozřejmě se s nominacemi ale bude pracovat jako s možnými návrhy, nelze je brát jako nějaké dogma," uzavřela Korábová.

Čtěte také:



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…