Nečasova lhostejnost vede k výbuchům. Kocáb pění. Psal to dávno

18.09.2011 6:53

Za situaci na Šluknovsku mohou všichni, majorita, menšina, úřady. Alespoň podle bývalého ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Michaela Kocába. Jak u členů majority, tak i u členů romské menšiny by se dalo dost věcí dělat lépe, říká Kocáb. Za hlavního viníka však považuje vládu.

Nečasova lhostejnost vede k výbuchům. Kocáb pění. Psal to dávno
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Společné setkání Alexandra Vondry s Michaelem Kocábem a Lejlou Abbasovou

Nadace Michaela Kocába iniciovala Šluknovskou výzvu, která vládu vybízí k činnosti: „Situace ve Šluknovském výběžku je alarmující. Vyhrocené vztahy mezi Romy a majoritou vedou ke ztrátě sociálního smíru a nutí odpovědné orgány k přijímání rychlých, represivních opatření," upozorňují autoři výzvy na různé návrhy a tendence posílat do Šluknovska více represivních složek a i případné volání po zásahu armády.

Celý text výzvy:
Nadace Michaela Kocába: Výzva vládě k činnosti na Šluknovsku

Podle Nadace Michaela Kocába je však důležitější dlouhodobá práce na integraci romské menšiny. Tu však vláda nedělá: „Uvědomujeme si, že zaručení pocitu bezpečí pro všechny je v této chvíli prvořadým úkolem veřejné správy. Nesmíme ale zapomínat, že podstata problému tkví v dlouhodobém neuplatňování systémových řešení odstraňujících příčiny sociálního vyloučení. Pokud vláda ČR nebude tyto problémy řešit systémově, vyskytne se podobná situace jako na Šluknovsku i na jiných místech ČR."

Vše o Varnsdorfu ZDE
Pod Kocábův dopis na Šluknovsko se podepsal i ředitel gay festivalu
Kuberův plán na Romy: Vojáci a soudci do ulic. A trestat

Vládní politika v této oblasti je přitom podle signatářů Šluknovské výzvy již dána. Problém tkví v tom, že vláda tuto politiku nenaplňuje. K petici se připojila celá řada různých soukromých osob, ať už se jedná o předsedy různých sdružení, novináře či bývalé politiky. A výzvu podpořila i řada sdružení a organizací. Vedle Helsinského výboru a Amnesty International zaujma podpora ze strany ZŠ a MŠ Grafická.

K věci:
Pozor, aby nepokoje nevyhouply do sněmovny radikály. Expert varuje

Proč podepsala i škola?

Ředitelka základní školy ze Smíchova na Praze 5 pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, co vedlo její školu k připojení podpisu: „My tady máme asi 80 procent romských žáků, takže romskou problematiku musíme řešit v praxi. My tím žijeme a víme, jak strašně málo stačí k tomu, aby se na jedné nebo na druhé straně zjitřily emoce."

Podle ředitelky ZŠ Grafická přitom právě Romské děti jsou mimořádně citlivé a emotivní. O to víc jí pak mrzí agrese ze strany majoritní společnosti, se kterou se setkávají třeba na procházkách s žáky. „Sledujeme, co se děje, opovržení, které lidé mají vůči Romům i vůči jejich učitelům. Těžko se to pak žákům špatně vysvětluje. A i učitelé se cítí špatně, když si na ně lidé ukazují a říkají: ‚Ta učitelka je nějaká divná, když sebou tahá tolik cikánů. Ta toho asi moc neumí.‘" posteskla si pro ParlamentníLIsty.cz Ivana Rosová.

Napjatá situace podle ní pak přispívá jen k další polarizaci společnosti. „Vidíme to i u nás ve škole, kdy se děti, které spolu kamarádili, zničehonic se sebou přestávají bavit. Další napjetí může vést jen ke katastrofálním důsledkům."

Šluknovskou výzvu pak podepsali právě proto. „Sedli jsme si s celým učitelským sborem. Dosud jsme na žádné petice a výzvy nikdy nereagovali, tentokrát jsme se však shodli, že podpis připojíme a reagovat budeme," vysvětluje netradiční podpis řiditelka ZŠ Grafická.

Napsali jsme k tématu Romové
Sledujeme téma ŠLUKNOVSKO

Vláda by měla naplňovat alespoň vlastní integrační koncepci, tvrdí Šluknovská výzva

Obsah výzvy, kterou základní škola podpořila, je vůči vládě poměrně kritický. Signatářům vadí především to, že vláda nenaplňuje svoji vlastní politiku v oblasti romské integrace, zejména vládou přijatou Koncepci romské integrace na období 2010-2013.

Signatáři vyzývají Nečasův kabinet dále k tomu, aby systémově vyřešil postavení jeho vlastní Agentury pro začleňování, výrazně omezil možnosti umisťovat děti do speciálních a praktických škol, obnovil „Kampaň proti rasismu a intoleranci" a především jasně formuloval krátkodobé cíle a urychleně vypracoval konkrétní návrhy řešení situace ve Šluknovském výběžku, které kromě rychlých represivních opatření budou obsahovat především preventivní kroky.

Šluknovskou výzvu mají na stole v současné době místopředseda vlády Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně vlády Karolína Peake a do datové schránky ji obdržel i premiér Petr Nečas. „Na reakci ze strany vlády je zatím brzy, nějakou dobu bude trvat, než si to přečtou a zváží odpověď, ale jsem zvědav, co na to vláda řekne," těší se Michael Kocáb, bývalý ministr pro lidská práva národnostní menšiny. Kocáb upozorňuje přitom na to, že samotná vládní koncepce pro období 2010 - 2013 je velice podobná materiálu, který on sám předkládal ještě vládě Mirka Topolánka a který byl schválen Fišerovým kabinetem jako věcný záměr.

Mám obavu, že ministři to ani nečetli, říká Kocáb

„Koncepce romské integrace na období 2010 - 2013 je pořád v platnosti, ale zatím ji nikdo nenaplňuje. Ta koncepce je přitom závazná a já mám obavu, že ministři se podle ní nejen neřídí, ale dokonce ji ani nečetli," upozorňuje Kocáb.

A podle něj právě nenaplňováním své vlastní integrační koncepce vláda udělala velkou chybu: „Současné rasistické nálady ve společnosti jsou bezesporu důsledkem nenaplnění koncepce, kterou si vláda předsevzala. Vždyť je v ní obsaženo i například přibírání Romů do řad policie, kteří by tak mohli snáze řešit nešvary uvnitř romské komunity, stejně tak je v ní obsaženo i omezení spekulací s byty, nadsazování cen v ubytovnách, které doslova vykořisťují své obyvatele a spousta dalších problémů, které dnes najednou všichni řeší."

„Problém je v tom, že jedna část majority neví, co zanedbala jiná část majority," vysvětluje bývalý ministr Michael Kocáb. Kdyby občané z řad majority věděli, že vláda a zastupitelstva obcí dlouhodobě neřešily problémy v oblasti integrace romské menšiny, těžko by podle Kocába mohli kritizovat Romy. Jejich kritika by se měla obrátit na příslušné úřady.

Právě úřady svou bytovou politikou, tedy sestěhováváním Romů do předražených ubytoven, podle Michaela Kocába přímo zapříčinila nejen Šluknovskou krizi, ale i ohniska možných krizí dalších. „Jestliže lidi naženete do neřešitelných podmínek, nemůžete se divit důsledkům," říká pro ParlamentníListy.cz Michael Kocáb. V situaci, kdy člověk bydlí v ubytovně na pár metrech čtverečních a platí za to nájem přesahující deset tisíc korun, je pak podle Kocába jen otázkou času, kdy se tato situace stane pro dotyčného neúnosnou.

Dále k problému předražených ubytoven:
Politička ČSSD v Bílině má strach: Romové se sem stěhují ze Slovenska

„Tím ovšem nechci nijak obhajovat kriminalitu za strany Romů, ale právě ta byla v té koncepci také řešena. Ať už tím přibíráním policistů do řad Romů, nebo například tím, že by se v okolí lokalit ubytoven, dokud nebudou zrušeny, omezila činnost různých sběren kovů a zastaváren," upozorňuje Kocáb.

Nečas by měl jet na Šluknovsko. Nikdo po něm přeci nechce, aby zastavil hurikán

Bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny říká, že u každé skupin by se dala najít celá řada věcí, kterou by bylo třeba zlepšit, ale největší pochybení je na straně vlády. „Lhostejnost, kterou ve svém přístupu k oblasti lidských práv projevil premiér Nečas, je neomluvitelná, nutně vedla k takovým výbuchům, jakým můžeme být svědky na Šluknovsku," říká pro ParlamentníListy.cz Michael Kocáb a dále pokračuje: „Pokud máte tři pilíře integrační politiky vlády a ani jeden z nich není realizován, tak to je věc, kterou prostě musí člověk dennodenně od rána do večera kritizovat."

Premiér by podle Michaela Kocába udělal v současné době nejlépe, kdyby na Šluknovsko jel a mluvil tam o koncepci a politice, pomocí které se vláda pokusí problém řešit a která v dlouhodobém měřítku přinese nějaké ovoce. „Alespoň by svou přítomností a projevem premiér uklidnil situaci v tom regionu. To, že tam nemůže nic vyřešit a problém zastavit je pravda, ale když Barack Obama přijede do oblasti postižené hurikánem, taky tam nejede proto, aby ten hurikán zastavil," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Michael Kocáb.

Dále čtěte:
Cikáni zdraví bílé spoluobčany, chválí ředitel varnsdorfského gymnázia
Kocáb předal vládě petici o Šluknovsku. Musí být dobrá vůle, radí
Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů
Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…