Nemám rád, když se lže, naznačil Drábkův nástupce a připomněl TOP 09 několik průšvihů

17.09.2013 13:47

Ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ohradil proti tvrzení místopředsedy TOP 09 Pavola Lukši, který ho kritizoval za to, že neupravil institut veřejné služby v souladu s verdiktem Ústavního soudu tak, aby byl opět použitelný v praxi. Koníček upozorňuje, že od nástupu do funkce je zahlcen řešením problémů, které v resortu zůstaly po ministrech TOP 09. A připomíná, že oni měli na úpravu veřejné služby mnohem více času než on.

Nemám rád, když se lže, naznačil Drábkův nástupce a připomněl TOP 09 několik průšvihů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Veřejná služba se stala horkým podzimním bramborem, který si mezi sebou začali prohazovat místopředseda TOP 09 Pavol Lukša a František Koníček. A to v době, kdy Nejvyšší kontrolní úřad objevil v účetní závěrce Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) nesprávnosti ve výši 11 miliard korun, které vznikly za doby ministrování především Jaromíra Drábka z TOP 09.

Lukša totiž minulý týden jak pro ParlamentníListy.cz, tak i pro Hospodářské noviny zmínil, že Koníčkův resort nic neudělal pro efektivní využití veřejné služby. A proto se nedávné protiromské bouře neobjevily zčistajasna, ale představují výsledek dlouhodobého pnutí ve společnosti, a to u těch lidí, kteří dlouhodobě pobírají sociální dávky. Jejich získání bylo totiž podmíněno právě odpracováním určitého počtu hodin.

Celé vyjádření ministra Koníčka ZDE.

„Pokud příjemce dávek nabídnutou práci ve veřejné službě odmítl, snižoval se mu příjem na pouhé existenční minimum. Tento pomyslný ´bič´ na zneužívače dávek, kdy se počet nezaměstnaných vykonávající veřejnou službu z roku na rok zněkolikanásobil, ale socialisté a komunisté označovali za ´novodobé otroctví´ a napadli jej u Ústavního soudu. Ten některá ustanovení prosazené pravicovou vládou zrušil,“ uvedl Lukša s tím, že současné Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Koníčka ale neudělalo kolem dalšího využití veřejné služby nic a přitom by prý stačily "drobné úpravy", ktreé by byly v souladu s výhradami Ústavního soudu.

Koníček: Máme spoustu práce s napravováním problémů po TOP 09

To ale Koníčka nadzvedlo ze židle. "Účelové spojování informací, kterým se jen manipuluje s lidmi, nemám rád," uvedl ministr ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

"Ano, občas každý z nás něco zapomene. Což se dá pochopit zvlášť v situaci, kdy má spoustu práce s napravováním problémů a nedotažených, i když možná bohulibých záměrů, které způsobili jeho předchůdci. Takových věcí je dnes na Ministerstvu práce a sociálních věcí bohužel celá řada - sKarty, agendové informační systémy pro výplatu nepojistných dávek, oblast zdravotně postižených, nepovedená důchodová reforma, nepromyšlená a nekoncepční výplata některých sociálních dávek s vysokým rizikem zneužití, neefektivní čerpání peněz z fondů Evropské unie," pokračoval dále.

"Zapomněla snad na tato témata politická strana s místopředsedou Miroslavem Kalouskem, které je starosta Čeladné rovněž místopředsedou a jejíž dva členové měli MPSV na starosti přede mnou? Zřejmě by rádi, ale fakta mluví jasně: Problémy vznikly a nebyly řešeny v době, kdy ministři MPSV byli z TOP 09. To se týká i veřejné služby. Pro úplnost říkám: Ne, na tento institut jsem nezapomněl. A stejně tak se nesmí zapomenout na fakt, že Ústavní soud povinnost veřejné služby zakázal už loni v listopadu. Nepolitičtí odborníci z MPSV její úpravu s respektováním závěru soudu samozřejmě navrhli a připravili. Dřívější vedení resortu, které mělo na prosazení připravené úpravy významně více času než já, to však - podobně jako celou řadu jiných věcí - neřešilo," nařkl ministr bývalé vedení svého resortu.

A podle něj TOPce „ujel“ vlak i v tom, když majitelé ubytoven začali zneužívat doplatek na bydlení, což jim umožnila nevhodná právní úprava z dílny TOP 09.

Oni snad byli v hlubokém zimním spánku!

„Přestože jsem na ministerstvo přišel letos v červenci, vypadalo to tak, jako by mnoho lidí z dnes už bývalého vedení bylo v hlubokém zimním spánku. Když jsem je probudil nebo vyměnil, zákonitě jsme se pustili do řešení nejpalčivějších problémů. A i když se to asi obcím nebude líbit, ti rozumní starostové pochopí, že mezi ně veřejná služba nemohla patřit. Musela by se řešit změnou zákona, ale program jednání Poslanecké sněmovny nebyl v mé moci,“ zakončuje své výtky vůči Lukšovi Koníček.

Co se týče šetření NKÚ v resortu z doby, kdy mu šéfovali zmiňovaný Jaromír Drábek a také Ludmila Müllerová (oba z TOP 09), ČTK k tomu uvádí, že při kontrole, která se uskutečnila od října 2012 do května 2013, úřad zjistil v účetní závěrce MPSV nesprávnosti ve výši 11 miliard korun, což nepodává "věrný a poctivý obraz" účetnictví a finanční situace ministerstva.

Podle Františka Koníčka ale za pochybením může být "chaotické zavedení" nového informačního systému a nedodržení řady novelizovaných pravidel v účetních předpisech. Chaos pak vidí v tom, že chyběly podpůrné aplikace a úředníci se školili za chodu. Úředníky se ale potrestat nechystá.

„Z 99 procent ti běžní pracovníci, kteří agendu měli na starosti, prostě nezvládli překotnou implementaci a řadu novel a nedokázali si s tím poradit, účtovali podle navyklé praxe. Za daných podmínek nevidím důvod k tomu, aby se sahalo k nějakým kárným nebo k ještě tvrdším opatřením," dodal ke zprávě NKÚ Koníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…