No to je svědek jak noha. Novinář hovoří o muži, který víří kauzu Parkanová

02.07.2012 13:45

Nové informace o pozadí nákupu vojenských letounů Casa pro českou armádu přináší v aktuálním vydání týdeníku Euro novinář Jan Hrbáček. Ten vznáší řadu otazníků nad vyšetřováním samotného případu. Jde třeba o výslech amerického lobbisty firmy, která Čechům nabízela konkurenční letadla nebo posudek leteckého pluku ve Kbelích, který Casy naopak zvýhodňuje.

No to je svědek jak noha. Novinář hovoří o muži, který víří kauzu Parkanová
Foto: Archiv VP
Popisek: Vlasta Parkanová

Ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz pak Hrbáček také naráží na nevěrohodnost armádního úředníka, který měl vlivem schůzek s americkým lobbistou tlačit na nákup konkurenčních letounů.

Policie podle Hrbáčka v kauze připravuje další kroky, které by mohly vzbudit velký ohlas médií. Vyslechnut totiž už byl ministr financí Miroslav Kalousek nebo někdejší náměstek ministryně Parkanové Martin Barták.

Podivný výslech amerického lobbisty

„Dosud ale policie překvapivě nezpovídala další dvě klíčové osoby – náměstky ministryně obrany pro vyzbrojování Jaroslava Kopřivu a pro legislativu Radka Šmerdu. Proč nebyli tito přímí účastníci nákupu předvoláni k výslechu? Policejní vyčkávání vyvolává dojem, že jim hrozí obvinění podobně jako někdejší ministryni Vlastě Parkanové a bývalému šéfovi sekce vyzbrojování ministerstva obrany Jiřímu Staňkovi,“ předpovídá Hrbáček.

Podle něho je také více než podivné, že byl v případu k podání vysvětlení předvolán i tehdejší lobbista Barry Alan Midkiff z konkurenční firmy, která české armádě nabízela letadla C27-J Spartan. Midkiff  v minulosti působil jako obchodní atašé na americké ambasádě v Praze.  „Předvolávat při vyšetřování případu nákupu vojenské techniky zástupce konkurenční firmy není standardním postupem,“ uvádí dále zástupce šéfredaktora Eura.

„Letouny C-27J Spartan byly podle Midkiffa na základě technických parametrů vyhodnoceny jako nejlepší volba pro českou armádu. Společnost Alenia nebyla požádána o předložení finální nabídky ve výběrovém řízení, vybrány a pořízeny byly letouny Casa. Rozhodla se proto podle Midkiffa vznést protest, jak jí to zákony umožňují (k Evropskému soudnímu dvoru), a rozhodnutí soudu znělo ve prospěch společnosti Alenia,“ píše novinář.

Okradla nás německá francouzská vláda?

Opačný pohled na dvě nabídky letounů ale podle něho přinesla analýza parametrů, kterou si nechala vypracovat 24. základna dopravního letectva ve Kbelích v říjnu roku 2006. „Podle ní jsou parametry letadel Casa i Spartan podobné, v některých ohledech mají dokonce první jmenovaná navrch. Casa například uveze o tři cestující nebo výsadkáře víc, životnost draku letadla je prý u Casy v letových hodinách dvojnásobná. Zvýšenou cenu španělských letadel ‚zavinily‘ specifické požadavky vojáků. Jde například o pasivní a aktivní ochranu proti řízeným střelám – takzvané vymětače klamavých cílů,“ uvádí k případu Hrbáček.

Dá se říct, že tato analýza ospravedlňuje cenový rozdíl, který bývá v médiích odhadován na téměř tři čtvrtě miliardy korun? „Selskou logikou by tomu velmi pravděpodobně bylo. Bavíme se ale také o nějaké marži a teď jde o to, kolik z toho Omnipol vzal. Jestli to bylo 4,6 procenta, deset procent nebo víc. Je tu i další podstatná věc. Akcionáři firmy, která Casy vyrábí, jsou z většiny německá a francouzská vláda. Jestliže tedy někdo tvrdí, že letouny byly předražené, tak obviňujeme německou a francouzskou vládu z toho, že nás napálily,“ varuje Jan Hrbáček v doplnění pro ParlamentníListy.cz

V aféře jsou podle něho ale i další pochybnosti. Zvláštní je prý například skutečnost, že na stanovení ceny letounů policie zvolila českou pobočku americké firmy American Appraisal, která nemá prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Mnohé informace o speciálech jsou totiž podle Hrbáčkových slov kvůli národní bezpečnosti v utajovaném režimu. Bez zajímavosti pak podle něho není ani fakt, že ředitel české pobočky této firmy Jiří Krch byl před rokem 1989 důstojníkem komunistické špionáže, přesněji vědecko-techniké rozvědky.

Scházel se s lobbistou a zároveň měl zpracovávat nezávislé posudky

Současný vývoj v kauze pak podle Jana Hrbáčka nejspíš vede k tomu, že si policie od požadovaného výslechu Vlasty Parkanové slibuje zjištění informací o tom, zda na ni kvůli tomuto kontraktu tlačili další kolegové tehdejší Topolánkovy vlády.

Pondělní MFD tvrdí, že přináší nové a překvapivé svědectví v celé kauze. Jde o rozhovor s podplukovníkem Karlem Daňhelem, který říká, že úředníci v čele s tehdejším náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem tlačili na generální štáb, aby zvýhodnil letouny Casa, přestože nevyhovují všem podmínkám. Daňhel se prý cítí perzekuován a tvrdí, že mu byla bezpečnostní prověrka odebrána ze msty.

S tím však Jan Hrbáček zásadně nesouhlasí a přináší zásadní důvod, proč je Daňhelova výpověď nevěrohodná. „Karel Daňhel, to je korunní svědek jak noha,“ ironizuje zpočátku a vážně pokračuje: „Mě zarazilo, když tvrdí, že je perzekuovaný, pronásledovaný, má ochranku a do Mladé fronty se vyfotí v uniformě v plné parádě a ještě se usmívá. Ten člověk přišel o prověrku a důvody k tomu jsou velmi zásadní. Prověrky se neodebírají jen tak. Nejzásadnější na tom je, že Daňhel se stýkal s právě s tím Barry Alanem Midkiffem, což je zmapované a zdokumentované. Byli spolu v kontaktu a ne jednou. A ten přes něho tlačil na to, aby na obraně prosazoval Spartany,“ odhaluje zásadní skutečnosti zástupce šéfredaktora Eura.

„Troufám si tvrdit, je to ale jen má spekulace, že to odebrání bezpečnostní prověrky s těmito kontakty může souviset,“ doplňuje Hrbáček pro server ParlamentníchListů.cz. Naráží tak na nevěrohodnost Daňhela, který měl na generálním štábu české armády na starosti zpracovávání posudků k nákupům transportních letadel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…