Noty ODS a VV se opět rozlaďují: Vondra kritizoval Johna

04.01.2011 17:39

Od zažehnání vládní krize uplynulo jen 14 dní a strany koalice už jdou proti sobě. Ministr obrany Alexandr Vondra z ODS totiž dal najevo, že se mu nelíbí, jakým způsobem chce hledat Radek John (VV) nového policejního šéfa. Jde o odvetu občanských demokratů za to, že John kritizoval v médiích vládní změny v protikorupční strategii?

Noty ODS a VV se opět rozlaďují: Vondra kritizoval Johna

Ministr vnitra podle Vondry směšuje dvě věci: výběrové řízení s grémiem politiků.

„ODS má proto obavy z politizace výběru policejního prezidenta. Nelze si totiž plést výběrové řízení s grémiem politiků. Důležité je, aby nový policejní prezident garantoval vyšetřování důležitých kauz," řekl Vondra. V desetičlenné komisi, která má vybrat následníka šéfa policie po Oldřichovi Martinů, totiž mají zasednout například exministři vnitra František Bublan či Martin Pecina. Oba jsou z opoziční ČSSD.

Čtěte k tématu:

ODS má podle Vondry  také obavy z přílišného vlivu ministra dopravy Víta Bárty a potažmo bezpečnostní firmy ABL v policii. „Je pro nás naprosto zásadní nalézt shodu na rychlém ustavení generální inspekce bezpečnostního sboru," zmínil k tomu Vondra.

Nečas má Johnovo tvrzení za nepřijatelné

Aby toho nebylo málo, tak si do Věcí veřejných dloubnul dokonce i premiér Petr Nečas. Ten považuje za nepřijatelné tvrzení Johna, že připomínky Úřadu vlády mrzačí připravovanou protikorupční strategii. Nečas navíc prohlásil, že k Johnově protikorupční strategii mají zásadní připomínky i ministři za ODS a že bude požadovat její dopracování.

Materiál má na základě předvánoční dohody koalice totiž už ve středu projednat kabinet, ale Úřad vlády k němu na poslední chvíli ještě vznesl nové připomínky. Nečas však zdůraznil, že v 95 procentech s návrhem souhlasí, o sporných bodech chce však vést "rozumnou a reálnou politickou debatu".  

Předseda vlády například chce vypracovat konkrétní zákon o zmińované generální inspekci bezpečnostních sborů do poloviny tohoto roku, plně zapracovat připomínky Národní ekonomické rady vlády (NERV) na výběrová řízení na zakázky nad jeden milión korun, či aby politické strany si musely vést účty u České národní banky. 

Strategie proti korupci asi nebude zítra schválena

Z Nečasových slov pak vyplynulo, že kabinet ve středu o strategii asi nerozhodne s definitivní platností. „Není vyloučeno, že celé jednání o protikorupční strategii se protáhne až do příštího týdne ," dodal Nečas.

  • Celý návrh protikorupční strategie z dílny Ministerstva vnitra ČR si stáhněte ZDE

Ministr Radek John ovšem věří, že kabinet ve středu protikorupční strategii podpoří, a překoná tak rozdílné názory na některé její body. Kdyby se to nepovedlo, byl by to podle něj velmi špatný signál. Uvedl to na tiskové konferenci před Nečasovým prohlášením. Dnešnímu tisku řekl, že Nečas chce v protikorupčním balíčku 11 změn, podle něj žádá předseda vlády změny v rozporu s obvyklými procedurami.

Více čtěte:

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…