Novinář ví dost o průšvihu Drábkova Šišky a hodně se diví...

04.10.2012 4:39

V případu zatčeného prvního náměstka ministra Drábka je řada zvláštních okolností, které naznačují, že by mohlo jít o řízenou provokaci firmy OKsystem, jejíž příjmy plynuly pouze od Drábkova ministerstva, což nyní mělo skončit. Nejasnosti v případu ParlametnímListům.cz shrnul investigativní novinář Jan Hrbáček z týdeníku Euro.

Novinář ví dost o průšvihu Drábkova Šišky a hodně se diví...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Ač ministr Jaromír Drábek avizoval, že v úřadě případně skončí až po prokázání viny svého bývalého náměstka, ve středu překvapivě oznámil rezignaci k 31. říjnu.

Anketa

Myslíte si, že Drábkův Šiška má šanci vyváznout bez trestu?

25%
75%
hlasovalo: 1231 lidí

Podle Jana Hrbáčka je Drábkova rezignace značně předčasný krok, protože pouhé rozhodnutí o uvalení vazby ještě neznamená prokázání viny, což se ukázalo u mnoha případů v minulosti. „Spíše by se dalo celkem úspěšně předpokládat, že pokud jde o tu rezignaci, straničtí mágové uvažovali hlavně o blízkých krajských a senátních volbách,“ naznačuje souvislosti.

Proč hned rezignace? Stačilo dát funkci k dispozici…

„Naprosto postačujícím gestem by podle mě bylo, kdyby dal svoji funkci k dispozici s tím, že se počká, než se během vyšetřování odkryjí další skutečnosti a pokud by to byl skutečně průšvih, skončí,“ uvedl.

Ten si všiml, jak byla policie velmi rychlá a když veřejně proběhla informace o vazebním stíhání a rezignaci Drábka, krátce nato vyšla krátká tisková zpráva, která informovala o tom, jak to celé bylo. „To celkem jednoznačně vypovídá o běhu událostí,“ míní.

„Nicméně nechci samozřejmě tvrdit, že jsou absolutně nevinní, to ukáže až vyšetřování, ale ten průběh na mě nedělá dobrý dojem,“ sděluje investigativec v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz.

Zakopaný pes? Firma vydělávala 400 milionů a najednou nic

Souvislosti celého případu mohou spíše podle Hrbáčka směřovat k tomu, že na počátku stála nespokojenost firmy OKsystem, která pro Ministerstvo práce a sociálních věcí spravovala IT systémy a ročně inkasovala kolem 400 milionů korun a nyní jí měly zlaté časy skončit.

„Představte si, že máte firmu, která zaměstnává určitý počet lidí a máte roční příjem od jedné instituce, v tomto případě Ministerstva práce a sociálních věcí, čtyři sta milionů korun. Najednou ten příjem někdo zkrouhne na 150 milionů a to bůh ví, jestli vůbec,“ popisuje novinář.

Pro firmu to pak zcela logicky znamená brutální propad příjmů a propouštění lidí. „Neřkuli, pokud by se je povedlo úplně odříznout od ministerstva, tak je ta firma mrtvá, protože žila pouze z toho. To právě budí otázky, jestli to od majitelů OKsystemu, Martina Procházky a dalších společníků, nebyla hra vabank, jak se vrátit do hry. Otázkou je, zda pro ně v tuto chvíli bude mít pozitivní výsledek,“ vysvětluje Hrbáček v komentáři pro redakci ParlamentníchListů.cz.

První náměstek ministerstva nabízí úplatky? Trochu divné

„A přestože se třeba může za několik měsíců ukázat, že to bylo poněkud jinak, než se to mediálně servírovalo, z Vladimíra Šišky bude veřejně zcela odepsaná osobnost, a to nechci být žádným jeho obhájcem. Nemyslím, že by lidé na těchto pozicích byli zcela bez loktů, určitě si každý sleduje nějaké svoje obchody,“ nedělá si iluze.

Nicméně Janu Hrbáčkovi připadá přitažené za vlasy, aby první náměstek takovéto instituce něco někomu nabízel. Je prý možné, že slova, která mají exnáměstka Šišku usvědčovat, byla možná řečená jinak, následně zase jiným způsobem interpretována.

„Dejme tomu, že se někdo baví s člověkem, na jehož slovo se nemůže spolehnout a ten člověk vás tlačí ke zdi a lehce provokuje, aby to nebylo okaté. Dostanete se do režimu zkratky a odpovíte mu nějakou replikou, nebo nějak odseknete, že se to nějak vyřeší a domluví se to a tímhle způsobem je možné z člověka dostat informace, které by normálně neřekl a pak je určitým způsobem interpretovat,“ vysvětluje své pochybnosti Hrbáček.

Další případy se těžko vyšetří. Podřízli by větev sami pod sebou

Na druhou stranu, je reálné, že se policie díky tomuto vyšetřování dostane i na v minulosti zpochybňované zakázky na ministerstvu? „Tak pokud jde třeba o sKartu, tak upřímně řečeno, nemyslím, že by byla osmdesátiletá babička schopná jít s kartou a vybrat si peníze z bankomatu, to leccos naznačuje a nepovažuji třeba tohle za šťastné řešení,“ uvedl.

„Ale spíše pochybuji, že by se vyšetřováním tohoto případu mohlo přijít i na jiné konkrétní zakázky. Bude potřeba vyslechnout řadu svědků a otázkou je, kdo to položí. Lidé z ministerstva k tomu nemají důvod a na druhé straně je OKsystem a ti kdyby vypovídali o něčem víc, tak jdou sami proti sobě,“ je přesvědčen novinář.

Kdyby mělo dojít k hlubšímu vyšetřování, muselo by zákonitě dojít i k prověřování zakázek firmy OKsystem. „Když se podíváme na křivku příjmů té firmy, tak je tam obrovský nárůst od pár milionků až po 400 ročně, ta firma nemá evidentně zájem, aby se něco dalšího vyšetřovalo,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz zástupce šéfredaktora Eura Jan Hrbáček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…