Odborník odhalil, na co může Andrej Babiš před lidmi doplatit

07.02.2014 19:01

POLITOLOGOVÉ Andrej Babiš tvrdě válcuje konkurenci. Své vítězné tažení ve hře o podporu národa podtrhuje aktuální pozicí vůbec nejpopulárnějšího politika, alespoň to vyplývá ze zbrusu nového průzkumu agentury STEM. V těsném závěsu se pevně drží ministr Jiří Dienstbier a šéf Úsvitu Tomio Okamura. Politologové ale upozorňují na to, že ANO musí přejít od slov k činům, jinak podporu voličů ztratí.

Odborník odhalil, na co může Andrej Babiš před lidmi doplatit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Jeden procentní bod stačil a vicepremiér Andrej Babiš předstihl Tomia Okamuru, který v minulém průzkumu držel první příčku. „Vážím si toho. Je to pro mě povzbuzení,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz po zveřejnění průzkumu Babiš. Důvody jeho úspěchu jsou podle politologa Jana Bureše hned dva. „Hnutí ANO a Andrej Babiš jsou stále noví. Je to nové hnutí a neokoukaní noví politici, takže logicky na nich lidé nemohou vidět příliš negativ, která naopak už vidí na dlouhodobě působících politicích. Druhý důvod je, že Andrej Babiš má velmi líbivou, vlastně populistickou rétoriku, která vyhovuje většině obyvatel,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Bureš.

„Lidem se líbí, že celou politickou scénu kritizuje za nešetrné a nehospodárné zacházení s veřejnými prostředky. Slibuje, že on je schopen výrazně ušetřit peníze ve státním rozpočtu a zamezit podvodům, korupci, šmelinám a předraženým zakázkám. Je trošku chyba ostatních standardních politických stran, že podcenily při volbách v loňském roce míru nespokojenosti lidí s tím, jak politici zacházejí se státními penězi. Babišova rétorika má racionální základ. My jsme se v posledních letech setkávali s celou řadou skandálů, kdy bylo evidentní, že ze státních prostředků byly vyváděny peníze na korupci. Byli jsme svědky toho, jak jsou vyhazovány peníze za předražené zakázky,“ dodal Bureš s tím, že Babišova rétorika tak chytře uchopila téma, které voliče znepokojuje. „Tento způsob vyjadřování používá i teď, v době, kdy už je ministrem. Je proto logické, že podporu má,“ doplnil.

Babiš musí začít plnit sliby, jinak podporu ztratí

Podle politologa Jana Bureše, bude teď důležité sledovat další vývoj. Obecně totiž může být popularita politiků velmi vrtkavá, což se prý ukazuje nejen v českých zemích. Lidé budou očekávat, že Babiš přejde od slov k činům. „Politik, který může v určitou chvíli vyhrát volby, může být za půl roku velmi nepopulární. Z jednoho průzkumu bych nedělal naprosto zásadní věc,“ upozornil Bureš. „V rétorické rovině Andreji Babišovi způsob komunikace vydrží, ale voliči budou očekávat, že bude nejen mluvit, ale že bude také něco dělat, a že dokáže peníze ušetřit. Budou čekat, že bude šetřit na správných místech, že dokáže omezit statisícové odměny i předražené zakázky. Veřejnost očekává, že sliby začne plnit. Pokud je plnit nebude, tak podpora půjde dolů,“ dodal.

Okamurovi věří nespokojení občané

I když se Tomio Okamura drží na pomyslné špičce, na dotaz Parlamentních Listů reagoval takto: „Vzhledem k permanentní podpásové kampani, očerňování a lžím je zázrak, že mi alespoň někteří lidé věří. Moc jim děkuji, tak jako médiím, která si zachovávají slušnost,“ uvedl Okamura. Důvod popularity šéfa Úsvitu je prý mírně jiný než u Andreje Babiše, i když i v jeho případě mu věří hlavně nespokojení občané, kteří chtějí změnu. Politolog Bureš upozorňuje ale na handicap Úsvitu z důvodu jeho místa v opozici. „Okamura přináší do politiky témata, která se ve srovnání s financemi, nemusí lidem zdát tak podstatná. Mám na mysli například zavádění všeobecných referend. Občané, pokud by si měli vybrat, jestli by měl stát šetřit peníze, nebo mít každou chvíli referendum, tak si vyberou spíš šetrné hospodaření,“ obává se Bureš.

Dienstbier v očích voličů vyhrál nad Zemanem

V průzkumu STEM si dobře vedl i nový ministr, sociální demokrat Jiří Dienstbier. A čím on zaujal veřejnost? „On byl vždy v průzkumech veřejného mínění vysoko. V době, kdy přestal být místopředsedou strany, tak z průzkumů vypadl, protože tyto průzkumy sledují hlavní představitele politických stran. Jeho rétorika ale byla veřejností vždy velmi dobře oceňována,“ připomenul Bureš. „Má punc člověka, který především důsledně dbá na dodržování právního řádu a člověka, který šel několikrát hlavou proti zdi. Jeho názory jsou veřejnosti asi sympatické i proto, že je nemění. Veřejně kritizoval Miloše Zemana, jeho kampaň i politiku a na tom nic nezměnil. Voliči, kteří ho podporují, v něm oceňují neústupnost z jeho postojů,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Bureš.

Určitou roli pak podle politologa hraje i nedávná situace, která se odehrála v rámci sociální demokracie, kdy došlo k pokusu o sesazení předsedy Bohuslava Sobotky. O Jiřím Dienstbierovi bylo obecně známo, že patří k nejbližším spolupracovníkům Sobotky i Lubomíra Zaorálka, tedy křídlu, které získalo nálepku, že si je Zeman nepřeje. „Pokus neuspěl a všichni tři jsou ve vládě: Sobotka, Zaorálek i Dienstbier. U Jiřího Dienstbiera bylo nejméně očekávané, že jeho kandidaturu Zeman podepíše. Dokonce si myslím, že pro prezidenta je z vlády největším nepřítelem právě on. To, že ho jmenoval, posílilo pozici Jiřího Dienstbiera, protože v očích voličů vlastně nad Zemanem vyhrál,“ dodal Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…