Petříček má nového náměstka. Je jím Chmelař, který dříve pracoval pro Babiše

03.12.2018 19:10

Dosavadní státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař (ČSSD) se dnes stal odborným náměstkem ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Zvítězil ve výběrovém řízení a bude řídit evropskou sekci ministerstva. Černínský palác o tom informoval ČTK v tiskové zprávě. Místo náměstka pro řízení evropské sekce dosud nebylo obsazené.

Petříček má nového náměstka. Je jím Chmelař, který dříve pracoval pro Babiše
Foto: Úřad vlády ČR
Popisek: Premiér Babiš a státní tajemník pro EU Chmelař

Chmelař se stal pátým odborným náměstkem ministra zahraničí. Spolu s ním v této pozici působí ještě Tomáš Kryl, který řídí provozně-ekonomickou sekci, Martin Smolek, který řídí právní a konzulární sekci, Martin Povejšil, který vede bezpečnostní a multilaterální sekci a Martin Tlapa, který stojí v čele sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce. Politickým náměstkem ministra je Lukáš Kaucký (ČSSD), jedno místo politického náměstka zůstává neobsazené.

Jedenatřicetiletý Chmelař na úřadu vlády působil od roku 2014, státním tajemníkem pro evropské záležitosti byl od loňského června. Podle médií se rozhodl z funkce odejít kvůli sporům s premiérem Andrejem Babišem (ČSSD). Babiš nicméně ještě před skončením výběrového řízení na Ministerstvu zahraničí uvedl, že s Chmelařem bude úzce spolupracovat i v jeho nové pozici. Na evropské politice vlády se podle něj nic nezmění.

Podle médií by se novou státní tajemnicí pro evropské záležitosti měla stát diplomatka Eva Srnová, která dosud působila na českém velvyslanectví při Evropské unii. Srnová má na velvyslanectví v Bruselu na starosti oblast regionální politiky, pod kterou spadá čerpání peněz z evropských fondů.

reklama

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…