Platy vám nerostou, jídlo zdraží. A Kalousek si prý stejně nepomůže

29.02.2012 10:21

Nízkopříjmové skupiny musí počítat s větším zásahem do svých osobních či rodinných rozpočtů, pokud dojde ke zvýšení DPH na 20 procent, které hodlají prosadit premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek. A také druhé robustní opatření, jímž má být zmrazení důchodů, míří na ty chudší. O rovnoměrném rozložení nákladů na jednotlivé skupiny společnosti tak podle oslovených ekonomů nemůže být ani řeč.

Platy vám nerostou, jídlo zdraží. A Kalousek si prý stejně nepomůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí MIroslav Kalousek (TOP 09) vedle premiéra Petra Nečase (ODS) ve sněmovně

Za zcela nezbytná opatření v zájmu udržení konsolidačního tempa veřejných rozpočtů označili po pondělní poradě ekonomických ministrů premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek zvýšení daně z přidané hodnoty na 20 procent a zmrazení důchodů. Tato dvě robustní opatření mají ještě projít diskusí, ale ta by neměla nic měnit na předpokládaném objemu vyššího výběru DPH a úspor z nerostoucích penzí.

„Míra tolerance české společnosti je hodně vysoká, takže pokud bude politická vůle, tak sazba daně může doznat takové změny, jaká se v současné době navrhuje,“ nepředpokládá v reakci pro ParlamentníListy.cz analytik ČSOB Petr Dufek, že by lidé proti chystaným krokům vlády začali nějak protestovat. Přesto je přesvědčen, že nejsme v situaci, kdy by se mělo primárně sahat na daň z přidané hodnoty především proto, že už se zvýšila pro letošní rok.

Stát ze zvýšení DPH nezíská tolik, co politici plánují

„Když vezmeme v úvahu, že na jedné straně nám nijak nerostou reálně mzdy a naopak rostou životní náklady z titulu už zvýšené DPH, tak i ten samotný výnos ze zvýšení daně nebude nijak vysoký. Pokud bychom pokračovali ve zvyšování DPH v příštích letech na zmiňovaných dvacet či dokonce více procent, tak se obávám toho, že vzhledem k pomalému růstu mezd a disponibilního příjmu domácností, stát získá z daně méně, než si v tuto chvíli myslí,“ domnívá se Dufek.



Michal Kebort z finančního a ekonomického fóra Zlatá koruna upozorňuje na to, co se politikům neříká lehce, nebo co raději nezmiňují. „Pravdou je, že mnohem lépe než od pár bohatých lidí se vybírají daně od široké masy individuí, kteří se nedokáží bránit, nemají páky na to, jak protlačit své zájmy, a tím pádem to nakonec zaplatí,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Kebort.

Boháč si daň může optimalizovat, chuďas u rohlíků ne

Finanční analytik také připomíná, že větší podíl ze svého platu na rostoucí DPH spotřebovávají nízkopříjmové skupiny, které utratí naprostou většinu za potraviny, nájem a další nezbytnosti. „A vyhnout se tomu nedá. Tady se nedá uvažovat o neplacení nebo optimalizaci daně. Těžko se bude optimalizovat daň na rohlíky. Potřebujete je koupit a zvýšení DPH hned zaplatíte v ceně,“ poznamenává Kebort.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek se pozastavuje nad druhým z navržených robustních opatření. „U zmrazení důchodů si myslím, že to je tak trochu výstřel do tmy. Nepochybně je nutné diskutovat o složce státního rozpočtu, která ho nejvíce zatěžuje, což jsou důchody. Úplné zmrazení si však nedokážu představit,“ říká pro ParlamentníListy.cz Sobíšek s tím, že by to důchodce v delším časovém horizontu přespříliš zatížilo.

Není žádoucí postupovat tvrdě vůči jedné skupině společnosti

Myslí si proto, že tento návrh je testovacím balónkem a podle toho, jak společnost zareaguje, dojde na kompromis. „Je možné, že důchody porostou méně než životní náklady, takže životní úroveň důchodců se bude de facto snižovat. Na druhou stranu valorizace zůstane kladná, takže alespoň část zvýšených nákladů bude kompenzována. Tam je možnost diskuse o konkrétním nastavení, najít únosnou mez lze,“ předpokládá Sobíšek.

Ani analytikovi ČSOB Petru Dufkovi se příliš nezamlouvá zmrazení penzí za současného zvýšení DPH. „Pokud by se přistoupilo k obojímu, tak by to pro důchodce bylo skoro nejtvrdší. To si myslím, že není žádoucí takhle postupovat vůči jedné skupině ve společnosti, když máme možnost rozložit náklady i na další skupiny daňových poplatníků, kteří v současné době požívají výhodné zatížení,“ zastává se Dufek seniorů.

Místo zmrazení důchodů by se mělo sáhnout na výdajové paušály

Za skupinu, která by se naopak mohla podílet více, považuje drobné živnostníky. „Byla mi docela sympatická snaha sáhnout na výdajové paušály v případě OSVČ, a to zvláště v situaci, kdy v České republice výrazně narostl jejich počet. V situaci, kdy nám bují švarcsystém, tak by to bylo opatření, které by bylo žádoucí. Když vezmeme v úvahu, jak malou částku odvádějí ve srovnání se zaměstnanci právě OSVČ, tak si myslím, že to nastavení, které teď platí, není zrovna tím optimálním,“ dodává analytik ČSOB.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…