Podle Tlustého ekonomika zkrachuje. A mohou za to Sobotka s Kalouskem

22.03.2013 17:32

Bývalého ministra financí a exposlance ODS Vlastimila Tlustého překvapilo, že výrok Jana Mládka z ČSSD o parazitujících živnostnících vyvolal takové překvapení. Sociální demokracie podle něho takový přístup uplatňovala i v minulosti. Za ohromné zadlužení naší země pak podle Tlustého mohou dva politici: Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek.

Podle Tlustého ekonomika zkrachuje. A mohou za to Sobotka s Kalouskem
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Samotný výrok stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka o parazitech na adresu živnostníků spustil silnou lavinu kritiky a hlavně údivu. Tomu ale Vlastimil Tlustý příliš nerozumí, podle něho jde o běžný přístup sociální demokracie.

„Překvapilo mě, že jsou tím lidé překvapeni, protože sociální demokracie všemi svými kroky v minulosti dokumentovala, že to, co říká Mládek, je jejich přesvědčení,“ říká pro ParlamentníListy.cz Tlustý.

I živnostník neplatící žádné daně je lepší než nezaměstnaný

Z toho případu je prý, bohužel, patrná strašná věc, že dvacet let je možné v diskusích ukazovat na to, že ČSSD nepovažuje živnostníky za lidi, kteří tím, že se starají o svoji vlastní existenci, ulehčují existenci státu. Důležité však je i to, že i takový živnostník, který neplatí vůbec žádné daně, je mnohem lepší než nezaměstnaný, jemuž se vyplácí sociální podpora.

„Toto si oni nemyslí, dvacet let je to naprosto zřejmé, a najednou dojde k neopatrnému a příliš čitelnému výroku v předvolební době. Kritika sociální demokracie by správně měla znít takto: Mládku, proboha, proč to říkáš tak jasně zrovna teď, když se chystáme vyhrát volby,“ shrnuje pravicový exposlanec a ekonom.

Co mají společného Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek?

Podle Tlustého se začíná ukazovat, že asi nezbude nic jiného než ekonomický krach vyvolaný zvyšováním dluhů a daní, protože to je charakteristické pro období posledních jedenácti let. „Je to éra spojená s dvěma významnými politickými protagonisty dneška, a to je dvojice Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek. Ti v roce 2002 s politikou vysokých daní a vysokých dluhů prokazatelně začali,“ sděluje.  

„Když tihle dva začali vládnout veřejným financím, celkový státní dluh byl 370 miliard. Teď je to necelých 1 700 miliard korun a jedenáct let od všech posloucháme, že dluhy jsou strašné a vyřeší je zvýšení daní. Daně jsou od té doby na skoro pětinásobku a dál si titíž myslí, a dokonce to dělají, že to vyřeší dalším zvyšováním daní,“ nechápe exministr financí.

Kritika vlády podle ČSSD: Nezvyšujte daně, my je zvýšíme lépe

Sociální demokracie je prý v nesmírně obtížné situaci, protože se musí vymezovat vůči vládě. „Ta ale pod hlavičkou pravicové politiky realizuje levicové záležitosti, a to je právě zvyšování daní. Není se co divit, že ČSSD kritizuje vládu za zvyšování daní a vzápětí řekne, že je sama zvýší víc. Jejich kritika by měla znít: zvyšovali bychom daně lépe, tj. více. To by byla relevantní kritika,“ konstatoval Vlastimil Tlustý pro server ParlamentníListy.cz.

„Negativní důsledky toho již realizovaného zvýšení daní, a nejde o nic malého, vidíme kolem sebe. Dnes už vůbec nikdo nezapírá, že se to projevuje propady české ekonomiky. Už asi pět let marně upozorňuji na to, že neustále Kalousek oznamuje růsty ekonomiky a posléze je aktualizuje na propady. Teď už zase to samé prožíváme a jde o důsledky zvyšování daní, které nepřináší vyšší příjmy státního rozpočtu, a brzdí ekonomiku, tedy ochuzují firmy a lidi,“ pokračuje ekonom.

K tomu dle jeho slov sociální demokracie říká: ochuzování lidí a firem bylo málo, tak daně ještě zvedneme. Nevadí, že stát nic nezíská, lidi nás za to budou mít rádi. „Jde o čirý marketing, oni vědí, že na rozčilené lidi platí oznámení ‚my je zkasírujeme‘ a vůbec nevadí, že neříkají koho, a že to znamená, že zkasírují všechny,“ doplňuje Tlustý.

Čekají nás jen vyšší daně, vyšší státní dluh a na konci…

Co můžete za takových okolností čekat s naší zemí za pět, deset let? „Abych to řekl sociálnědemokratickým slovníkem, je to křišťálově čisté. Další zvýšení daní povede k dalšímu prohloubení propadu naší ekonomiky, což povede k prohloubení deficitu, bude následovat odliv investic. Všude, kam se podíváme, už v tuto chvíli chybí desítky miliard, jen se to zakrývá. Logika je jednoduchá: čím dál větší daně, čím dál větší dluhy a čím dál menší ekonomický růst. To se zacyklí do jakéhosi perpeta mobile,“ předpovídá někdejší poslanec ODS.

„A co je na konci? Přijde den, kdy si ti, co nám na to půjčují, řeknou, že nám půjčí, ale za dvojnásobný či trojnásobný úrok. Pak se už stačí podívat do několika zemí v Evropské unii, abychom viděli, co pokračuje,“ uzavřel varovně Vlastimil Tlustý komentář pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…