Pokérovaná hlava chce být buditelem. Sociologům se to líbí

28.08.2012 20:27

Vladimír Franz dělá svou podporou ostatních kandidátů dobrou a záslužnou věc, shodují se oslovení čeští sociologové. Česká společnost ale takovou výzvu nemusí přijmout. Franz podepsal kandidátní listiny podle svých slov proto, že chce probudit občanskou společnost.

Pokérovaná hlava chce být buditelem. Sociologům se to líbí
Foto: archiv V. Franze
Popisek: Prof. JUDr. Vladimír Franz

Kdo v úterý dopoledne poslouchal první slova Vladimíra Franze v roli prezidentského kandidáta, pochopil velice rychle, na koho známý skladatel scénické hudby a držitel šesti cen Alfréda Radoka míří. Potvrdila to i jeho slova o aktivování občanské společnosti, která velice připomínala myšlenky exprezidenta Václava Havla stejně jako konstatování, že nikoliv ekonom, ale dramatik přivedl Českou republiku do EU. Franz vyzval všechny občany ČR, aby stejně jako on pomohli všem uchazečům o prezidentský post k jejich kandidatuře. Všichni prý mají mít na začátku stejné šance.

"Záleží na tom, jak bude celá, nejen Franzova kampaň interpretována. Pokud bude seriózní a ponesou ji zásadní politická témata, bude zcela jiná než kdyby se stala čeřením emocí a závody v popularitě. A proto není možné posoudit Franzovy šance, protože nevíme, jak k tomu přistoupí jednotliví kandidáti a jak kampaň pojmou média," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jan Hartl ze společnosti STEM.


Franz prý vzdělává veřejnost místo neschopných politiků

Franzovu podporu ostatních kandidátů Hartl vnímá velmi pozitivně. "Odpovídá to smyslu zákona a debatě, která jeho přijetí předcházela. Je velkým nedostatkem a ukázkou hlouposti našich politiků, že nedokázali veřejnosti vysvětlit podstatnou věc. Tedy že podpis na petiční listině ještě neznamená automaticky volbu daného kandidáta," říká Hartl. Takový krok je prý výrazem demokratického smýšlení, které je ve velkém kontrastu s myšlením politiků.

Jan Herzmann ze společnosti PPM Factum spatřuje ve Franzově výzvě velmi chytrý marketingový tah. "S největší pravděpodobností jej ale drtivá většina české společnosti ani nezaznamená. Je určen především politicky zainteresovaným intelektuálům, kteří o něm budou diskutovat u kávy, ale velký vliv mít tento krok nebude," myslí si Herzmann. Franzovy šance na zvolení prý nevidí jako příliš velké.

"Spadá do skupiny kandidátů, kteří se objevili v letních měsících. Vstoupili do rozjetého vlaku a budou mít velký problém propracovat se od posledního vagonu k lokomotivě," říká sociolog. Nemožné to podle něj není, ale nasazení, s jakým musí takový kandidát ke kampani přistupovat a požadavky na volební tým jsou obrovské.

Franz podle svých dosavadních vyjádření a kroků spoléhá na nadšení členů iniciativy Vladimír Franz prezidentem a podporu ze strany médií, přesněji řečeno samotných novinářů. Už volby 2010 na příkladu Karla Schwarzenberga ukázaly, že takový předpoklad je správný. Nejinak tomu bylo i v úterý, kdy závěr Franzovy dlouhé a velmi rozvážné řeči doprovodil hlasitý potlesk.

TÉMA: Přímá volba prezidenta

Franzův problém: Volič se chce s prezidentem identifikovat

Pro Franze bude ale obtížné oslovit většinu českých voličů, což jako kandidát potřebuje minimálně v druhém kole volby. Podle Herzmanna za to ale nemůže konzervativní česká společnost. "Ona je tu totiž ještě jedna věc, která se zvenku kandidátům těžko dodává. Volič obvykle chce mít prezidenta, se kterým se může identifikovat, buď jako se svým obrazem, nebo ideálem. Vytvořit tutop image bude pro pana Franze krajně obtížné, prrotože on se od průměrného Čecha i jeho představ ideálu velmi liší," upozorňuje Herzmann.

"Jsou to první všelidové prezidentské volby. Vše je tedy nové. Nemáme s tím žádné zkušenosti. Proto nelze předjímat reakci veřejnosti," naznačuje velký krok do neznáma i pro společenskovědní obory Oldřich Zajíc ze společnosti SANEP. Osobně prý předpokládá, že veřejnost bude akceptovat vše, co bude v duchu kvalitních voleb, tedy nebude ideologické, urážlivé a negativní.

"Pak se k takovým nápadům, jako je ten Vladimíra Franze, veřejnost může postavit pozitivně. Otázkou ale bude, jak se veřejnost ´unaví´ během podzimních voleb. Uvidí se, zda veřejnost neztratí apetit a bude vnímat prezidentskou volbu jako krok do nové etapy politického prostředí. Pak, pokud nebude znechucena, může Franzovu iniciativu vzít za svou," říká o nápadu podpořit všechny demokratické kandidáty podpisem jejich petic Zajíc. Zásadním zlomem byl podle Zajíce květen 2010 a nelze odhadnout, jak se nyní skeptická veřejnost postaví k volbám na začátku příštího roku.

"Nemohu ale vyloučit, že uvidí jakési světlo na konci tunelu a ztotožní se s jedním z kandidátů. Tím může být kdokoliv. Ukazuje se to na příkladu Jana Fischera. Tam bylo určité nadšení, ale to nyní začíná ochabovat, Fischer zřejmě zatím nenaplnil naděje, které do něj veřejnost vložila," dodal Zajíc.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…