Přijela z Ostravy, těšila se na davy demonstrujících. Pak se jí chtělo brečet

28.10.2012 17:30

UVNITŘ FOTOGALERIE Přesně v 10 hodin na Václavském začala demonstrace, kterou organizovalo Hnutí za přímou demokraciii. Na demonstraci vystoupily mimo jiné Lenka Procházková, Táňa Fišerová, zúčastnil se také Pavel Kořán, rovněž kandidát na úřad hlavy státu, či Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů. Jediný, kdo se nedostavil, byli občané. Na Václavském náměstí se jich sešla zhruba stovka.

Přijela z Ostravy, těšila se na davy demonstrujících. Pak se jí chtělo brečet
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Sdružení pro přímou demokracii zorganizovalo na Václavském náměstí demonstraci proti vládní politice

„Trápí mě malý počet lidí, který na demonstraci přišel, ale zřejmě jsou unavení, nebo je jim zima, nebo toho mají moc. To je prostě realita. Na druhou stranu, byl Václavák letos už jednou plný, když svolávali sraz odbory. Věřím, že se už zanedlouho zase naplní,“ řekla pro ParlamentníListy.cz kandidátka na úřad prezidenta Táňa Fischerová.

Lidí jsou přikrčení a doufají, že je to mine

Podle ní jsou sice lidé už hodně naštvaní, ale zároveň deprimovaní. „Žijí každý ve svém soukromí, jsou přikrčení a doufají, že tam přežijí. Ale myslím, že není daleko doba, kdy si uvědomí, že ve spojení je síla společenství,“ dodala Fischerová.

Vy Pražáci to máte u nosu a nepřijdete, už k vám nejedu, zuří Ostravanka

„Já už k vám do Prahy nejedu,“ zlobí se paní Eva Škálová z Ostravy. „Vstávala jsem o půl čtvrté ráno, abych dorazila. Říkala jsem si, že tam bude tolik lidí, že se tam nedostanu. A výsledek,“ zuří Eva Škálová. „Brečela bych. Co jste to za lidi, Pražáci? Máte to u nosu a nepřijdete. To je to, že se vám daří pořád ještě dobře. Však ono na vás také dojde,“ rozčiluje se.

Hrstka lidí mě překvapila, říká Pavel Kořán. To je opravdu tak málo nespokojených?

Podobně mluví také prezidentský kandidát Pavel Kořán, který na demonstraci dorazil i se svým psem, navlečeném v triku se žádostí o hlas pro Pavla Kořána. „Když jsme se blížili k Václaváku z Mezibranský, protože máme auto za muzeem, říkal jsem si, že se tam ani neprotlačím, kolik tam bude lidí. Bylo to pro mne hodně velké překvapení a zklamání. Takovou hrstku jsem přece jen nečekal,“ konstatoval Pavel Kořán.

Na demonstraci vystoupili také Pavel Čižinský z ProAltu, mladý ekonom Petr Jeník s tématem „Ekonomika zdravého selského rozumu“, mluvčí Hnutí za přímou demokracii Milan Valach nebo Josef Hörl, mluvčí Nezávislých iniciativ a 4. odboje.

Kritika takzvaných církevních restitucí zaznívala takřka ode všech zúčastněných

„Osmdesátá léta jsem prožíval jako dítě základní školy, devadesátá pak jako náctiletý a věřil jsem médiím a tomu co říkala. Až do chvíle, kdy jsem se dozvěděl o humanitárním bombardování Bělehradu. Pak jsem věřit přestal,“ vysvětlil kořeny svého postoje ekonom Jeník. Následně ale například vypočítal přítomným, že v případě církevních restitucí nepůjde o deklarované vládou 134 miliardy korun, ale o 250 miliard, které naběhnou například úroky za dobu 30 let.

Dalším přímým zástupcem veřejnosti byl hajný z Vysočiny, bojovník proti církevním restitucím Jan Bouček. Kritizoval vládu za to, že rozhazuje peníze církvím v době, kdy bere peníze potřebným.

Nejsme fašistické hnutí, to Kalousek je fašista!

Už tradičně vystoupil velmi hněvivě Josef Hörl. Připomněl, že úřady měly snahu označit 4. odboj za fašistické hnutí. Soud však rozhodl jinak. „Ukázalo se, že nejsme fašistické hnutí, ale demokratické hnutí. To Kalousek je fašista,“ hřímal Hörl na Václavském náměstí. Zároveň připomněl přítomným, že na některé členy politického života podal 4. odboj žalobu za vlastizradu.

„Popřejme politickým stranám, ať žijí – ale za své,“ zaznělo na závěr setkání. Přítomní, kterých tu k té chvíli zbylo kolem padesátky, jsou odhodláni se sejít i 17. listopadu, kdy doufají, že jich přece jen bude více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…