Profesor Knížák: Já chci svrhnout lid. Vy hlupáci z Holešovské výzvy

18.01.2012 4:20

Různé výzvy a iniciativy, které chtějí prosadit demisi vlády, prezidenta a dalších vrcholných orgánů státu, se v poslední době objevují stále častěji. Připisuje se to vzrůstající nespokojenosti s vládními reformami a ekonomickou situací v Evropě. Častí komentátoři politické situace, exředitel Národní galerie profesor Milan Knížák a senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera, však tyto iniciativy ve shodě razantně odmítají.

Profesor Knížák: Já chci svrhnout lid. Vy hlupáci z Holešovské výzvy
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Nejnověji se v této souvislosti mluví o takzvané Holešovské výzvě, která by ráda sjednotila veškeré protivládní iniciativy pod jeden prapor a díky tomu údajně snáze prosadila pád Nečasovy vlády.

Prý demisi vlády, prezidenta a nastolení nepolitické vlády

Chceme dosáhnout demise vlády, prezidenta, výměny zkorumpovaných politiků, ale i státních zástupců, soudců, vedení policie a manažerů státních podniků. Toto jsou hlavní body „programu“ zmiňované Holešovské výzvy. Dosáhnout toho chtějí ustavením nepolitické vlády, změnou politického systému a omezením moci politických stran. Nad tím se však Milan Knížák hlasitě směje a považuje to za nesmyslnou akci "hlupáků".

„Ty požadavky jsou zcela absurdní, to by vedlo k totálnímu krachu. Myslím, že není třeba si těch takzvaných iniciativ všímat, to jsou zkrátka hlouposti. To jsou lidé, kteří opravdu nevědí, o čem mluví. Internet je sice dobrý v tom, že tam najdete spousty informací nebo nemusíte hledat slovníky, ale k politickým diskusím a podobným věcem je to prostor naprosto virtuální a anonymní a nemá cenu se tím jakkoliv zabývat,“ odsoudil výzvu prezidentovi blízký Milan Knížák.

„Já bych místo vlády svrhnul lid, vyměnil bych národ, to by možná bylo lepší. Kdyby se podmínky z té výzvy naplnily, tak by to destabilizovalo naprosto všechno. Víte, jak je těžké najít člověka, který se vyzná v resortu, který má řídit? Který ví, co to znamená vést stát? To není jednoduchá věc. Představa, že všechny vyhodíme a seženeme báječné, nové a nejlepší lidi, kteří to nahradí, to je zkrátka představa chudáka a hlupáka, který ničemu nerozumí a který nemá žádnou zkušenost. A zatím se ukazuje, že devadesát procent výměn je spíše k horšímu než k lepšímu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz bývalý ředitel Národní galerie.

Nepřikládejme tomu váhu. Internet je fiktivní svět, říká Knížák

Tyto iniciativy Knížák považuje za internetové nadávání. „To je ale ještě daleko horší než nadávání někde po hospodách, protože internet je zcela anonymní. Když to někdo říká v hospodě, je vidět, že je opilý, je vidět, kdo to je. Na internetu může vystupovat třeba desetiletý chlapec jako sedmdesátiletá babička a naopak sedmdesátiletá babička jako třináctiletý panic. Internetu prostě nemůžete věřit, to je fiktivní svět,“ vidí věc nekompromisně.

Iniciátoři Holešovské výzvy kritizují především to, že politici svým jednáním nechali značně narůst státní dluh, za který podle nich nemohou běžní občané, ale vláda a prezident. „Samozřejmě, že za státní dluh si můžeme my. Lidé si volili sociálně-demokratické vlády, za jejichž působení se toho stalo nejvíc. Tahle vláda se alespoň trochu snaží šetřit a žádná jiná vláda by to v současné situaci neudělala lépe, protože by nezískala podporu. To není o tom to všechno vymyslet, ale následně prosadit. Jakési vize může mít každý, ale nebavme se o tom, co bychom měli rádi. Řešme to, co je za této konstelace možné prosadit,“ uvažuje pragmaticky ve vyjádření pro redakci ParlamentníchListů.cz Milan Knížák.

Senátor za ODS a dlouholetý teplický primátor Jaroslav Kubera upozorňuje především na značnou moc různých nevládních organizací a občanských sdružení. „Tohle je velký problém těch takzvaných nevládních organizací a občanských sdružení, která jdou v Čechách založit velmi snadno a účetnictví mají většinou neprůhledné. Ale ta reakce je velmi jednoduchá. Vláda, ministři i soudy jsou pouze obrazem společnosti. Stačí se podívat na internet na jakoukoliv diskusi k jakémukoliv článku a vždycky se tam najdou neuvěřitelné sprosťárny lidí, kteří právě vydávají ty výzvy. Takže ty důvěryhodné osobnosti by byly důvěryhodné přesně do toho dne, než by se ujaly moci. Už jsme tady měly různé pokusy, např. ODA, čtyřkoalice a všechno možné a vždycky to skončilo stejně,“ soudí Kubera.

Kubera: Kdopak volil ty borce, co zadlužovali stát?

„Typickým příkladem třeba je, jak všichni křičí, jak by se měli postihovat silniční piráti, ale jen do okamžiku než někde přistihnou toho, který ty věci vykřikuje. To se pak každý diví, proč zrovna já, a tak podobně. To jsou přesně ty blbosti, které bohužel řeší i v NERVu, kde například někdo navrhl, aby se zdanila tučná jídla. Hrozně rád bych znal jméno toho ekonoma, který to navrhnul. Ten by měl okamžitě vrátit diplom, papíry a jít do důchodu,“ uvedl ParlamentnímListům.cz senátor.

„Když tohle lidi sledují, je jim pak líto, že nemají barák s půdou jako já a nemají si s tím provazem kam zajít. Ve skutečnosti je to všechno jinak. Ti vyzyvatelé by si měli sáhnout do svědomí, jestli náhodou nepatří k těm, co dávali mouku do párků nebo vodu do vína. Mně dneska jeden pán napsal, že přece nemůže za to, že máme 1,6 bilionu dluhů. Samozřejmě, že za to nemůže, ale jeho žena bez rozpaků bere 17 tisíc rodičovské, která se vyplácí z daní,“ varuje Kubera.

Lidé podle jeho slov stále opakují, že ten dluh není jejich, že oni ho neudělali. „A kdopak volil ty borce, co slibovali šrotovné, třinácté důchody a já nevím, co ještě? Ale to vidíte i v celé Evropě! Proto jsme tam, kde jsme. Protože všechno, co ty vlády dělají, je na dluh,“ naštval se modrý senátor.

Internetové ankety, kde hlasuje pár lidí, jsou vydávány za názor lidu

Tyhle výzvy ale podle Kubery určitě nevydává někdo, kdo neví, že tím stejně nic nezmění. Prý to jsou zamindrákovaní jedinci, jako třeba Lukáš Kohout a jemu podobní. „Oni mají pocit, že jsou spasiteli lidstva a že oni mají ten rozumný recept,“ soudí senátor a dodává, že problém je hlavně v takzvané občanské společnosti.

„A pokud padne vláda, tak to ale určitě nebude kvůli Holešovské výzvě. Vtip je v tom, že tohle brečení je jenom virtuální. Tady žádná krize typu, že by tu lidé trpěli hlady, opravdu není. Dokonce ani kdybychom se vrátili k životní úrovni do roku 2005, tak se z toho nezblázníme. Často vidíte různé ankety, kde osmdesát procent si nepřeje něco a pak zjistíte, že tam hlasovalo 190 internetistů a některé strany to pak dokonce vydávají za relevantní názory lidí. Ten internetový svět je divoký, lidi nepřemýšlejí, protože na to nemají čas,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.

Holešovskou výzvu nedávno také tvrdě zkritizoval bývalý politik a jeden ze zakladatelů ODS Miroslav Macek. Dle jeho slov hrozí nebezpečí, že podobným demagogickým žvástům lidé uvěří a je prý nutné proti tomu co nejdříve nekompromisně zakročit. Petici proti Nečasově vládě také koncem loňského roku uspořádala ČSSD, která ji ve sněmovně představila s tím, že se jim povedlo posbírat přes 90 tisíc podpisů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…