Profesor Pirk je zděšen hrozbou levice. A už ví, co bude s Klausem

29.10.2012 4:43

Přední kardiochirurg z pražského kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny Jan Pirk považuje za smutné, že „osmnáct procent obyvatel České republiky v podzimních volbách rozhodlo, kam bude směřovat politika v příštích letech“. Každý před tím, než šel v říjnu ke krajským nebo senátním volbám, si měl podle něj otevřít stanovy Komunistické strany Čech a Moravy.

Profesor Pirk je zděšen hrozbou levice. A už ví, co bude s Klausem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Pirk

„Když jsem viděl výsledek krajských a prvního kola senátních voleb, otevřel jsem si internetové stránky KSČM a podíval jsem se na její stanovy. Hned v první větě se uvádí, že programovým cílem je socialismus. A ve druhé větě je, že program KSČM vychází z marxistické teorie. Chtěl bych vidět, jak by se komunisté, kdyby vládli, vyrovnali se soukromým vlastnictvím,“ řekl uznávaný lékař ParlamentnímListům.cz. „Já už jsem jejich vládu zažil čtyřicet let a úplně mi to stačilo,“ odmítá návrat komunistů k moci.

Vláda nedokázala vysvětlit reformy venkovské babičce

Profesor Jan Pirk připouští, že za volební úspěch komunistů může i sama pravice, která podle něj prohospodařila silný mandát 118 hlasů, který získala ve sněmovních volbách. A lékař potvrdil, že působení vládní koalice je jeho největším zklamáním od roku 1989. „Když dělala reformy, nedokázala je vysvětlit ani poslední venkovské babičce. Většinu času strávila vládní koalice tím, že rovnala vnitrokoaliční a vnitrostranické spory,“ kritizuje kardiochirurg neustálé hádky, které provázely dva roky vládnutí ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Sobotkova ČSSD chce zvýšit daně ještě víc

Profesor Pirk upozorňuje, že kritici zvyšování daňových sazeb DPH, které navrhuje vláda Petra Nečase a které vadí rebelům v ODS, nevidí, nebo nechtějí vidět, že z výroků předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je patrné, že sociální demokracie chce daleko více zvyšovat daně než současný kabinet. A varuje před levicovou politikou, která umožňuje masivní zneužívání sociálních dávek. „V nemocnici mi popisovali případ, jak přišla na vyšetření příslušnice jedné menšiny a odmítla platit zdravotnický poplatek, protože žije ze sociálních dávek. Později se ukázalo, že pobírá 32 tisíc korun měsíčně. Takového příjmu nedosáhne většina lidí, kteří pracují. Až tu bude vládnout levice, bude těmto lidem stále dávat peníze,“ obává se lékař.

Máme velkou šanci zvolit si prezidenta

Jan Pirk říká, že teď máme poprvé za 95 let existence České republiky velkou šanci, že můžeme zvolit v přímé volbě prezidenta, za kterého se nebudeme muset stydět a který bude prezidentem nás všech. „Jestli tuto ojedinělou příležitost promarníme, můžeme si za to sami,“ prohlásil lékař.

Demokracie je návodem ke korupci

Uznávaný kardiochirug se v této souvislosti zamýšlí nad korupčním prostředím v České republice, o kterém se čím dál víc mluví. „Když vidím předvolební kampaně a volby, tak mne napadá, že samotná demokracie vytváří z principu korupční prostředí. Čím víc politické strany slibují voličům, aby je volili, tím víc získají hlasů. Těmito sliby, často nesplnitelnými, korumpují voliče,“ upozorňuje lékař. I když uznává, že není žádný systém lepší než demokracie, je demokracie ze své podstaty podle něj jakýmsi „návodem ke korupci“.

Václav Klaus se připravuje na návrat do ODS, nebo na založení nové strany

Politickou krizi, která může podle politologů skončit pádem vlády a předčasnými volbami, sleduje pozorně i profesor Pirk. „Revoltu některých poslanců ODS považuji za začátek vnitrostranického boje v ODS,“ prohlásil. Podle ně v tom sehrává roli, že zakladatel a bývalý dlouholetý předseda ODS Václav Klaus na jaře končí na Pražském hradě. „Nepochybně se vrátí do vrcholné politiky, připravuje si platformu pro návrat do ODS, nebo pro založení nové politické strany,“ je přesvědčen kardiochirurg. Nevěří, že by se současný prezident spokojil jen s přednášením.

Kapři si rybník nevypustí

Ale uznávaný lékař nevěří, že politická krize vyústí až v pád vlády a předčasné volby. „Rebelové ukázali, co budou chtít, až prezident v nejvyšší ústavní funkci skončí, ale myslím, že si kapři rybník nevypustí,“ říká profesor Pirk o hrozícím rozpuštění Poslanecké sněmovny. „Vládní poslanci jsou si vědomi, že když Nečasův kabinet padne, na čtyři roky nastoupí vláda sociální demokracie s komunistickou stranou,“ konstatuje.

Vydrží Petr Nečas jako premiér a předseda ODS? „To je těžká otázka. Ale vsadil bych si, jako jsem sázel na žokeje Josefa Váňu ve Velké Pardubické. Vyhrál jsem 60 korun, protože jsem tipoval, že dojede do třetího místa. Sázím, že Petr Nečas svůj post obhájí. Už proto, že prezidentský mandát Václavu Klausovi skončí až na jaře,“ říká profesor Pirk.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…