Profesorka Dvořáková k církevním miliardám: Komu to opravdu prospěje

11.08.2012 7:17

Neví se, jaký majetek má být církvi vydán, s jakým cílem, na základě jaké logiky se nemovitosti budou vracet, kdo je bude obhospodařovat, prohlásila známá politoložka Vladimíra Dvořáková k záměru vlády konečně napravit vztah státu s církvemi. Ať už je pravda jakákoliv, jedno je prý jasné. Svou reakcí na provokativní billboard církve prokázaly ČSSD velkou službu: Vyrovnání je tématem krajských voleb.

Profesorka Dvořáková k církevním miliardám: Komu to opravdu prospěje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

„Nejde o restituce, to je matení pojmů, jde o zákon o vyrovnání s církvemi, který vytváří podmínky, aby církve mohly fungovat nezávisle na státu. V tomto směru je zákon potřeba,“ řekla ParlamentnímListům.cz politoložka Vladimíra Dvořáková. Ale hlavním problémem zákona podle ní je, že nikdo nejen neví, na základě jakých kritérií by se měl majetek vracet, ale ani jak se došlo k částce, která má být vyplacena v hotovosti.  „Jde o finanční náhrady za majetek, který neexistuje. Kdyby šlo o restituce, nemohly by být v této podobě, došlo by ke zpochybnění restitucí, protože ostatní restituenti byli odškodňováni jiným způsobem. Takové jednání by podle politoložky bylo špatně, protože před zákonem si mají být všichni rovni. V tom vidí profesorka Dvořáková důvod, proč zákon vyvolává napětí a mohl by vést i k žalobám.

Nahrává zákon zájmům velkých skupin?

Dvořákové se nelíbí, že politici nedokáží odpovědět na otázku, jak se k finanční částce došlo, což podle ní vyvolává obavy, že může jít o ekonomické zájmy velkých skupin, které by na církevním majetku nejvíc vydělali. „To je podle mne hlavní důvod, proč je tolik občanů proti tomuto zákonu,“ míní politoložka.

Na rozdíl od církve nebo expremiéra a prezidentského kandidáta Miloše Zemana, kteří ostře odsoudili kampaň sociální demokracie proti vracení majetku, kdy je na billboardech zobrazena ruka chtivého preláta přebírajícího pytel s penězi, je politoložka umírněnější. Nesouhlasí s výroky církve, že si předvolební propaganda ČSSD nezadá s neblahými antisemitskými a antiklerikálními plakáty „třetí říše“, narudo přetřenými gottwaldovskými ideology. Zeman dokonce řekl, že mu kampaň sociální demokracie připomíná protektorátní hrubě antisemitský plátek Árijský boj.

Vše k tématu miliardy pro církve

Dost bylo přirovnání k obdobím totality

„Už jste někdy viděli inteligentní billboard?,“ ptá se Dvořáková. Nejraději by je zakázala obecně, protože strany financované státem by prý neměly kazit vkus občanů, ale mnohem víc odsuzuje použití přirovnání k období komunismu nebo nacismu, které je podle ní nedůstojné ve vztahu ke skutečným obětem obou totalit. „Udělat z toho závěry, že se sociální demokraté chovají stejně jako komunisti nebo nacisti, je velmi přehnané. Vnímám to jako nepřiměřeně silné výroky, které jsou projevem neúcty vůči lidem, kteří byli obětmi. Je to velmi neadekvátní, vždyť měšec je obecnou symbolikou, používanou i v mnohem vzdálenější historii,“ zdůvodňuje opačný názor.

Majetek církvím bude jedním z hlavních témat podzimních voleb

Politoložka Vladimíra Dvořáková nepochybuje o tom, že se majetkového vyrovnání s církvemi stane jedním z nosných témat, které se budou objevovat v krajských a senátních volbách. „Důvodem je, že velké procento občanů je proti této podobě zákona,“ konstatuje. Vyrovnání s církvemi a jejich odluka od státu je podle ní důležitou otázkou, která by nepochybně měla být vyřešena, ale je prý nešťastné, že návrh je tak problematický a naprosto netransparentní.

Církev přitáhla znovu pozornost k vracení majetku

Cíl sociální demokracie využít tohoto tématu ve svůj prospěch se podle politoložky začíná naplňovat. „Je mi líto, útokem, jaký udělala církev proti sociální demokracii, přirovnáním k nacismu a komunismu, upoutala pozornost. Já jsem například do té doby žádný z kritizovaných billboardů neviděla. Ale kdyby církev reagovala mírněji, bylo by to pro ni určitě v dané chvíli výhodnější,“ je přesvědčena profesorka Dvořáková. Dnes už se majetkové vyrovnání dostává tam, kam sociální demokracie chtěla. „Strategie, aby se to stalo klíčovým tématem voleb, tak dochází naplnění,“ dodává. Důvod, proč toto téma sociální demokracii tak zabralo, má prý souvislost s rostoucím napětím ve společnosti.

Profesorka Dvořáková nerozumí tomu, proč otázka majetkového vyrovnání státu a církví neprošla větší odbornou debatou. „Měl se u takového důležitého tématu s dopadem na společnost dát větší prostor pro odbornou diskusi a mělo by dojít k výraznému konsensu. Ale protože od počátku dochází k neuvěřitelnému mlžení, pokud jde o vyrovnání s církvemi, vyvolává to negativní reakce veřejnosti,“ prohlásila profesorka Dvořáková.


 


 

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…